Niech Ci to wymienią. Do 2.4 powinien być 5w40.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Niech Ci to wymienią. Do 2.4 powinien być 5w40.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Cześć,
Na dniach zbliża mi się wymiana filtrów i oleju. Samochód mam od pół roku i od razu zalałem go Motulem 8100 x-clean FE 5w30 bo myslałem, że mam DPF i EGR. Faktycznie okazało się, że nie mam ekologii :) W związku z tym chciałbym zalać nieco inny olej. Ostatnio widziałem Motule:
Motul 8100 x-clan FE 5w30
Motul 8100 x-clean 5w30
Motul 8100 x-clean+ 5w30
Możecie wyjaśnić rożnice między tymi olejami. Szczególnie chodzi mi o x-clean i x-clen+.
Zastanawiam się nad:
Motulem 8100 x-clean 5w30 - bo wersja FE podbno jest do samochodów z DPF więc w tym wypadku nie jest mi to potrzebne.
Motulem 8100 x-clean 5w40
Motulem 8100 x-cess 5w40
Millers Oils EE Longlife C3 5w30
Millers Oils EE Longlife C3 5w40
Dajcie proszę znać co polecacie z powyższych olejów.
Z góry dzięki za pomoc,
Millers EE 5W40 poza konkurencją. Jeśli chcesz coś tańszego to skoro nie masz DPF to Motul X-cess 5W40.
Millers EE 5W40 to będzie dobry wybór. Wyżej od produktów Motula cenie Penrite czy Neste. Tyle tylko, że wybierasz praktycznie wyłącznie wśród olejów low/mid saps a przecież nie masz ekologii. X-cess to całkiem przeciętny olej. Lepszy jest w pełni syntetyczny Liqui Moly Synthoil/Meguin Super Leichtlauf 5W40.
Jaka jest roznica miedzy seria Millersa EE od XF?
Niedawno trafiłem na ten artykuł http://uszlachetniacze.blogspot.com/...ul-8100-x.html
Chyba każdy z tych x-clean nadaje się do DPF. Ja kupuje FE bo ma dobra cenę i ma odpowiednią normę Fiata na opakowaniu.
"Poziom jakości FIAT 9.55535-S1 nakłada na olej silnikowy zarówno wymagania standardów ACEA C2 i klasy lepkości 5W-30 w celu doskonałego smarowania silników Diesla Multijet 1.3L, 1.6L oraz 2.0L samochodów FIAT, ALFA-ROMEO, LANCIA wyprodukowanych od lipca 2007 roku."
Ewentualnie Penrite HPR 5w40 lub Millers Trident 5w40
- - - Updated - - -
W skrócie EE zawiera dodatek Nanodrive, a XF nie.
EE ma mniejsze opory tarcia - tutaj więcej na ten temat: http://www.millersoils.pl/nanodrive/
Dodam od siebie, że po wielu autach, w których zalaliśmy ten olej, mogę powiedzieć, że daje on wymierne efekty, i nie jest to tylko czyjś wymysł.
Widzę ,że teraz wszyscy polecają do 1,9 16V ,olej 5W40 ,a nie 5W30.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Do układów z DPF dalej 5W30 [emoji12]
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Było gdzieś porównanie , ale nie mogę znaleźć więc zapytam raz jeszcze. Liqui moly synthoil +9100 czy Millers ee 5w 40. 156 1.9 183KM olej zmieniany co 10 tys.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Wg. mnie Synthoil + AR9100 ale każdy wariant jest bardzo dobry jak nie mamy dpf. Jak jest dpf to faktycznie Millers EE jest trudny do pobicia.
- - - Updated - - -
Z ciekawości czemu? Na okres zimowy 5W30 może być nawet lepsze.
- - - Updated - - -
W celu doskonałego smarowania stosujemy olej o obniżonym HTHS i klasie lepkości 5W30 :D. To zwykły bełkot marketingowy a nie uzasadnienie konieczności stosowania tej normy i zalet jakie z tego wynikają.
[QUOTE=Pablo.;
Na twojej stronie znalazłem spory wybór. Co polecasz doAR159/2,0jtdm/2010/110kkm/170kM ?
Pozdro
[COLOR="silver"]- - - Updated - - -[/COLOR]
Drugie Auto to Sedici 1,9jtd/2008/155kkm/120kM
[QUOTE=Fazipopo;2013967]Zadałem dodatkowe pytanie, zaraz coś dobierzemy odpowiedniegoCytat:
Napisał Pablo.;
Na twojej stronie znalazłem spory wybór. Co polecasz doAR159/2,0jtdm/2010/110kkm/170kM ?
Pozdro
[COLOR="silver"
Jaki olej polecacie do silnika 1.9 16v jtdm. Obecnie jezdze na 5w30 GM oplowskim .
Przeczytaj chodz dwie strony tematu i będziesz wiedział
Co myślicie o takim oleju do JTDm?
http://allegro.pl/penrite-enviro-5w3...945416993.html
Faktycznie, ale mniejsza o to. Chodzi mi o 0W30 ;)
http://allegro.pl/olej-penrite-envir...944414283.html
Chcesz go wlać do JTD? Nie wiem czy to dobry pomysł.
Tak tylko pytam, niby C2 ma normę. A 0W30 na zimę było by w porządku ;)
Witam - Zbliża sie wymiana oleju w 1.9 JTDM 16v 150km ( obecnie 185km ) bez dpf , turbo po regeneracji , brak klap. Póki co rozważam Olej Millers Trident 5w40 , MILLERS OILS EE LONGLIFE 5w40 , MILLERS OILS XF LONGLIFE 5w40, Który z nich wybrać i dlaczego ? Chyba że jest coś lepszego dla tego silnika ?
Z powyższych najlepszy będzie EE. Ew. jeśli autko nie ma chipa to rozważ 5W30.
Autko ma chipsa na 185km, a czemu EE a nie np Trident ? Chyba że sa jakieś lepsze oleje o których nie słyszałem :) Nie chce oszczędzać na olejkach ;)
Jesli ma być najlepszy z najlepszych i cena nie gra roli to Penrite 10tenths, Rockoil Carbon czy Millers CFS :lol:
P.S millers EE i XF to mid saps, a ty nie mając DPF smiało, możesz lać full sapsa
Trident to HC, seria EE zawiera podobno więcej PAO oraz m.in. dodatki redukujące tarcie. Bardzo dobrze sprawdza się w wielu silnikach.
Z naciskiem na podobno bo millers od dawna słynie z nieudostępniania pełnej karty charakterystyki ;)
"Podobno" dystrybutorom udostępnia ;)
Taaa, a Ci się zasłaniają tajemnica handlową gdzie coś takiego jak karta charakterystyki substancji niebezpiecznych powinna być ogólnodostępna ;) Ja bym do tego 1.9 zalał Liqui Moly Synthoila albo Meguina Super. Bez DPF i po chipie wiec najlepiej spisze się 5W40 full saps.
EE 5w40 ma lepsze parametry ciśnienia oleju i temperatury niż Synthoil 5w40, sprawdzone organoleptycznie.
- - - Updated - - -
Jeśli chcesz BEST of THE BEST to polecam ten: http://oilserwis.pl/penrite-10-tenth...-0w-40-5l.html
Jeśli bardziej przystępnie, ale również BDB - http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...e-5w40-5l.html
W razie zainteresowania, zapraszam na PW, zrobimy jakąś promocję ;)
I rozumiem, ze nie ma znaczenia konkretny silnik i jego stan i w każdym jednym przypadku EE będzie się charakteryzował lepszymi parametrami?
2.0 JTDM, DPF
Między zmianami (12-15kkm) dolewam ok. 0,5 l. Od początku silnik zalewany Selenia 5W-30.
Czy wskazane jest przejście na 5W-40? Wybór padł na Millersa EE.
Czy warto/trzeba zrobić też płukankę?
Płukanie warto. Wlej porządny 5W30 i jakieś 5-6 kkm przed kolejną wymianą dodaj AR2300. Potem przed samą wymianą jeszcze raz płukankę doraźną i jest szansa, że silnik przestanie konsumować olej.
Cześć. Przyszedł czas na wymianę oleju w mojej AR159. Stosuję Liqui Moly Diesel Synthoil 5W-40 i zastanawiam się czy jest sens dodawać do oleju AR9100. Do tej pory jeździłem na samym oleju. Przebieg 280 tys.
Witam. AR 159 1.9 16v, bez DPF, EGR częściowo zaślepiony, 220kkm. Wcześniej był lany Valvoline MaxLife 5W40. Niby nie jest zły ale można zalać coś lepszego :) Tylko co? Jest tego w brud a niezbyt się znam:D Przeleciałem kilkadziesiąt stron tego tematu i wiem jeszcze mniej :D Lotosy, Motule, Penrite, Millersy, 5W30, 5W40.... Masakra :D Pomoże ktoś? Z góry dziękuję dobrej duszy która podpowie :D
Millers EE 5W30 lub 5W40 dobrze się sprawdza (Pablo. ma dobre ceny, oilserwis.pl).
Zapraszam na PW, na pewno coś dobierzemy, ewentualnie sam popatrz: www.oilserwis.pl
- - - Updated - - -
Dzięki wielki ;)
Ja jestem parę dni po wymianie oleju. Najechane prawie 225 tys. km, brak klap i EGR, DPF na pokładzie... Ze względu na doświadczenie, z zapytaniem zwróciłem się do Pablo(przy okazji podziękowania, bo zestaw sprawdził się w 100% :) :) Wybrałem niby najlepszą możliwą opcję, czyli Millers 5W40 EE http://oilserwis.pl/millers-oils-ee-...e-5w40-5l.html
Do Motula od samego początku nie byłem przekonany - podczas pracy silnika było słychać rytmiczne i wyraźne jakby metalowe dudnienie z góry silnika. Pierwsze wrażenia po zalaniu Milersa - efekt dudnienia całkowicie zniknął, a silnik czy zimny czy ciepły pracuje wręcz przyjemnie jak na diesla. Więc jak na razie same plusy :) Oby tak dalej :) Pozdr Paweł