Które to te ich pao/ester?
Printable View
Które to te ich pao/ester?
Moja pomyłka, taki opis jak podałem, to jest przy tym drugim specyfiku - http://www.najlepszysyntetyk.pl/skle...tem%20Cleaner/
Poniżej zestawienie olejów Loqui Moly - odpowiednik Meguin na 100% bazie syntetycznej (gr. IV/V) :
LM Synthoil High Tech 5W40 - Meguin Super Leichtauf 5W40
LM Synthoil Energy 0W40 - Meguin Super Leichtauf Driver 0W40
LM Synthoil Rece Tech GT1 10W60 - Meguin Racer 10W60
LM Synthoil Longtime Plus 0W30 -Meguin Motorenoel WIV 50601 0W-30
LM Synthoil Longtime 0W30 -Meguin Super Leichtlauf Mulitisynth 0W30
Liqui Moly to ceny w granicach 200 zł (niektóre więcej) dobra cena, natomiast mogę zaproponować Meguina w cenie popularnych olejów HC za litr np. Super Leichtauf 5l mam teraz za 125 zł i uważam, że jak za taki olej to jest to baaardzo dobra cena (Specola nie licze bo cenowo jest poza jakąkolwiek konkurencją:)).
Oj obawiam się, że to historyczne dane niestety bo chyba w tym roku LM pokazał karty serii Synthoil z Noack 9,5% (5W-40) i 10% dla 0W-40 a skład, który przytaczasz może był prawdziwy ale raczej dla wersji poprzedniej z Noack ok 7% kiedy te oleje kosztowały po 250zł / 5L jeśli dobrze pamiętam.
Zgoda, że Noack to nie wszystko ale daje obraz jak długo te parametry z karty dany olej będzie trzymał, czy szybciej czy wolniej je straci po utlenieniu i odparowaniu lżejszych frakcji pozostawiając po sobie depozyty i inne mazie na pamiątkę.
Trochę to przykre bo nie od dziś oferowane są dobre przeciwutleniacze znacznie (nawet o kilka punktów %) poprawiające parametry zwłaszcza tych olejów bazowych o wysokim odparowaniu >10% ale niestety jest to dodatkowy koszt i wtedy przychodzi księgowy do chemika i mówi: Chyba cię pogięło... stosuj najtańsze!
A Specol Gold a zwłaszcza Premium... są zrobione z pewnym pomysłem i to wyszło, wg mnie opłaciło się pewne delikatnie niestandardowe podejście zamiast mainstreamu konkurującego ceną, naklejką, reklamą oferując w butelce to samo co 99% rynku. Serio, oleje zrobione w oryginalny sposób nie na tanich zalecanych bazach i z gotowej receptury producenta pakietów dodatków można policzyć dzisiaj na palcach.
Wszystkie parametry Liqui Moly/Meguin na lejolej.pl są aktualne i tożsame z aktualnymi danymi na stronie producenta. Wszystkie ww. oleje zostały przez Liqui Moly/Meguin zakwalifikowane w Niemczech jako pełne syntetyki a nie oleje wykonane w technologii syntetycznej. Jest to o tyle istotne, ze w Niemczech jest zabronione nazywanie oleju, ktorego baza nie jest w 100% syntetyczna olejem syntetycznym (inaczej niż w PL i prawie wszędzie na świecie poza Japonią) i np. wszystkie sprzedawane u mas full syntetyki Castrola, Mobila czy Shella w DE są jedynie olejami w technologi syntetycznej (często z HC w nazwie od technologi hydrocracingu).
Według mnie Liqui Moly/Meguin robią bardzo dobre oleje jak na dzisiejsze standardy. Ważne jest, że produkują te oleje sami a nie zlecają produkcji na zasadzie przetargu kto da lepsza cenę ( a tak powstaje pewnie większość oferowanych na rynku olejów). Zgadzam się w całej rozciągłości, że w dzisiejszych czasach kalkulacja finansowa za bardzo dominuje nad "inżynierią" a produkt sprzedaje się dzięki dobremu marketingowi w większym stopniu niż dzięki swoim zaletom ale akurat koncernowi Liqui Moly zyski jeszcze nie całkiem przesłoniły oczy i trzymają wysoki poziom w przeciwieństwie do wielu firm, których tu nie wymienię.
ps. Wszystkie firmy szukają niestety oszczędności i zmieniają składy olejów. Zrobił to np kilka lat temu Motul (np. z x-cessem), zrobił to Valvo (nie mają już w ofercie 100% syntetyku) o zagrywkach Castrola czy Mobila nie wspomnę.
W Liqui Moly/Meguinie cenię to, że mnie nie ściemniają że olej w HC to 100% syntetyk czy full syntetyk i na niemieckich stronach dają bardzo rzetelne opisy i karty z danymi. Przynajmniej wiem z grubsza co kupuję.
Znam sporo olejów co najwyżej HC importowanych i sprzedawanych w DE jako syntetyki a nawet przy nich nie stały w rozumieniu 100% Gr IV-V.
Teraz nawet GII nazywają syntetykami - wszystko ponad G I. Nawet producenci pakietów dodatków chwalą się, że z ich pakietem możesz produkować syntetyka z najnowszymi normami już na GII+ po dolarze za litr... bo GIII trochę droższe więc po co przepłacać ;-)
LM Synthoil 5W-40 ma w MSDS deklarowane obecnie 10-20% PAO a 0W-40 20-40%. Lepsze dzisiaj tyle niż nic w tej cenie - tu zgoda.
Jeszcze jedno pytanie odnośnie Specola do V6 można zalać Premium 5w40 C3 czy lepiej unikać C3 ?