'Poznaje' a de facto reaguje bo wtedy ciśnienie jest inne wyższe niż powinno być gdyby olej był prawidłowej lepkości.
Printable View
'Poznaje' a de facto reaguje bo wtedy ciśnienie jest inne wyższe niż powinno być gdyby olej był prawidłowej lepkości.
Andrew - jak przez wąską rurkę wciągasz gęsty cholernie sok to jakiego (pod) ciśnienia dużego musisz użyć, a jak wodę to jakiego? to się wiąże po prostu. Zimne rozruchy są straszne bo do panewek żeby im było dobrze musi dotrzeć pod ciśnieniem a nie żeby pracowały na filmie olejowym. A 10W później dotrze niż 5W.
Wg badań Shella pomiędzy 15W a 10W zimą różnica dopływu oleju w okolice panewek to przynajmniej kilkanaście sekund.
A przy jakiej temp. zewnętrznej??
Dokładnie nie pamiętam ale ujemnej chyba -15C albo -20C bo poniżej -20C olejów 15W się nie bada.
A kto leje 15W w Polsce?? Nawet producenci uważają, że -20 w polsce jest niczym szczególnym i zalecają co najmniej 10W
Oczywiście do normalnego całorocznego użytkowania.
Oj nie zdajesz sobie sprawy ile osób w tym kraju jeździ na 15W40 i wg mnie jest to nadal #1 sprzedaży w PL niestety. Flota japońskiej marki, z której mam auto dopiero chyba 2 lata temu po spektakukalnym unieruchomieniu zimą większości aut, które były po przeglądzie łaskawie zmieniła domyślny olej z 15W40 na.. 10W40!!!
Ponieważ większość producentów uważa europę za kraje na zachód od Polski gdzie raczej jest cieplejszy klimat. A niestety duża liczba mechaników / ASO ma w d... klienta i patrzy tylko na zarobek - tak zaleca producent to po co włączyć mózg.
Dalej nie rozróżniacie konstrukcji silnika do którego wybieramy olej. Oleje 15W doskonale radza sobie przy -30 st oczywiście nie silniki ciasnego spasowania.
Ja używam oleju 15W50 od 1990 roku i nigdy nie miałem problemu ze smarowaniem silnika nawet w największe mrozy w tym okresie czasu.
- - - Updated - - -