Tak. Winguard Sport.
Printable View
Tak. Winguard Sport.
Tu jest dobry teścik:
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/wie...-50-opon/ej5lx
Miałem wcześniej 2 opony z zestawienia Michelin i Goodyer-a i moje odczucia są identyczne jak te wystawione oceny. Jedynie w przypadku Michelina na śniegu aż tak bardzo dobrze wg mnie nie jest. 5/5+ bym dał. A Goodyear na suchej dokładnie 4+ to max.
Teraz mam 3 z testu czyli Nokiany, ale na razie aura nie pozwala (na szczęście) na ocenę. Ale na suchym się sprawdza. Jest 5+ ja bym dał 6, a vs. cena w porównaniu do Goodyera to 6+++.
Edit:
Tu też się w miarę zgadza:
http://www.auto-motor-i-sport.pl/gal...55-R16,13894,5
Goodyear dostał nisko na suchym, ale wg mnie i tak za wysoko.
Nokian na suchym tak jak moje odczucia.
Na mokrym faktycznie Goodyear był dobry, szczególnie aquaplaning, a właściwie jego całkowity brak. Jak się wjechało w 4 metrowej długości kałuże to jakby się wgryzał. Tu wygrywał ze wszystkimi moimi oponami, nawet letnimi.
PS. U mojej żonki jest założony jakiś wynalazek Kumho I`ZEN i powiem tak: oponka raczej średnia (ogólnie ok), ale zużycie bieżnika jest zerowe. Nie wiem z czego oni ją zrobili... Chyba z tytanu, prędzej się rozpadnie niż zjedzie. Jakby ktoś potrzebował przeciętnej oponki, a robi naprawdę sporo km to mogę polecić. Jak ją wywalę ( z uwagi na lata) to pewnie jeszcze prawie 5mm będzie miała. :)
Panowie na zimówki lepiej założyć 17" 225/50 czy 225/55. Widzę, że według producenta to ten pierwszy rozmiar, ale czytając ten temat zdania są podzielone. Ja przede wszystkim jeżdżę w mieście więc liczę, że jakiś mega wielkich zasp nie będzie, ale rzeczywiście nie chciałbym zahaczać podwoziem o śnieżne koleiny.....
To chyba najlepiej 215/55/17 średnica koła praktycznie taka sama jak w 235/45/18.
Wg mnie powinno się zakładać rozmiar taki jaki przewiduje producent czyli dla 17" 225/50. Pamiętajcie, że ubezpieczyciele lubią się czepiać wszystkiego więc w przypadku ew. likwidacji szkody mogą ten temat podnieść.
Ostatnio ktos pisal ze wyjasnial sprawe u ubezpieczyciela i podobno nie ma takich wymagan.