pewnie z 18 :/ ale nie zamierzam się o tym przekonywać :P też szukałem diesla, ale nie mogłem znaleźć odpowiedniej wersji, poza tym to alfa i rozsądek gdzieś zaginął podczas poszukiwań i oględzin auta :D
Printable View
trasa 433 km, tankowanie pod korek 35,29 litra PB95 - spalanie realne to 8,15l/100km. Spalanie obliczone przez "komputer" 7,2l/100km.
przejechane 1600km, trasa Szczecin, Gorzów Wielkopolski, Zielona Góra, Legnica, Wrocław, Gliwice, Kraków, Busko Zdrój, Kielce, Łódź, Poznań, Gorzów Wielkopolski, Szczecin, Międzyzdroje. 8,5l/100km, średnia prędkość 72km/h.
Dystans 540 km średnia wg kompa 89 km/h z tego 50% autostrada 30% drogi lokalne, reszta miasto i korki. spalanie kompa 5,6 litra. 1,4 TB koła 225/40 R 18
Giuliettą śmiga żona, od lipca przejechała niecałe 3 tys. km. Ostatnio wreszcie miałem chwilkę i pojeździłem sobie dla przyjemności nieco dłużej - chyba coś nie tak z moim komputerem. Wsiadając do samochodu spalanie było na poziomie 10l/100 km. Po około 150 km autostradą dużo powyżej dopuszczalnej prędkości komputer pokazuje 10,1L/100 km (gdzie średnie spalanie wychodziło w okolicach 20l)... Powrót drogami lokalnymi, bardzo spokojnie - wg komputera spalanie na tym samym poziomie, czyli 10 litrów...
A że tak spytam wyzerowałeś sobie to spalanie np. w trybie "B" lub "A"? Jeśli nie to po prostu te twoje 150km to nic w porównaniu z 3tys km.....
10,5 l/100km benzyny to normalne przy 140km/h. To i tak mało bo Giulietta jest lekka i ma dobry kształt. Przy 120 już 8 literków da się ugrać :)
Ratunku !!! :D moja Julka pali benzynkę jak oszalała ... trasa głogów - poznań, po poznaniu trochę jeżdzenia i znowu poznań - głogów, łącznie 450-500km i spalony prawie cały bak paliwa xd została pełna rezerwa i jeszcze trochę ... średnio 8,6l/100km a w Poznaniu było 9,1l/ 100km ... To normalne że praktycznie po każdym odpaleniu wskazówka idzie troszkę w dół ? ;p
Przedwczoraj miałem praktycznie full paliwa, dzisiaj mam już 1 kreske od pełnego zbiornika .. a zrobiłem 25km po mieście ..
Średnia 8,6 to nie jest do końca normalne spalanie - chociaż wszystko zależy od tego, jak się jeździ. 7,5 litra w trasie da się osiągnąć bez problemu i to jeżdżąc nieco szybciej, niż pozwalają przepisy. Grunt to nie dociskać gazu zbyt mocno, bo wtedy tworzy się wir w baku. Taka uroda silników z turbiną.