Przy krzywych felgach zawsze będą bicia... Pisałem o zamianie kół miejscami...
Printable View
przebieg: 45kkm
motór: 2.0 jtdm
check engine -> tryb awaryjny -> a teraz juz nie odpala :)
Czy u was też na większości dróg ściąga auto na prawą stronę? Odnoszę wrażenie, że jest to związane z profilem drogi, czasem ciągnie w lewo, ale przeważnie w prawo. Bardzo rzadko udaje mi się jechać długo prosto bez trzymania kierownicy (np. 500-1000m). Koła wyważane bez ściągania w jedną czy drugą stronę, wyważanie realizowane na maszynie hunter 9000, zbieżność sprawdzona. To samo miałem w poprzednim aucie (profil opony 205) i zastanawia mnie czy to nie wynika z szerokości kapcia + profil drogi. Bo np. kolega który ma dużo węższe opony nie obserwuje tego efektu jakoś nagminnie, częściej udaje mi się jechać prosto bez specjalnej ingerencji.
Lekko ściąga w stronę w którą ma odpływać z drogi woda, a przynajmniej tak to rozumiem. 1000 metrów bez trzymania kierownicy to i tak bardzo dużo, to nie tramwaj w końcu. Nigdy tego nie mierzyłem, pewnie z kilkaset metrów da się pojechać całkiem prosto, ale zwykle trochę buja. Normalnie tego nie zauważam i mi to nie przeszkadza, no chyba, że właśnie się przypatruję zachowaniu samochodu, po zmianie opon, czy zaliczeniu jakiejś dziury. Czyli rada jest taka - łapy na ster (obie) i cała naprzód. :)
Może niekoniecznie usterka, ale dzisiaj wyskoczył mi "Check engine", podjechałem do Pol-Caru i okazało się, że jakiś zwierzak przegryzł mi wąż od intercoolera... No i szykują się wydatki :(.
Przeguby wewnętrzne, jak nic.. ale to musi zbadać ktoś kto się zna :) Ja wcześniej kupiłem democar... oj musiał być butowany co prawda przy 100kkm padły oba, ale jak na focusa 2 to to było dziwne (tak twierdził mój mechanik).
- - - Updated - - -
Mignęło mi wczoraj na wyświetlaczu kilka razy, że niby klocki się kończą, a potem sobie zniknęła ikonka (O) z wyświetlacza. W tym samym czasie nie pojawił się ten piktogram na tarczy.. dziwne trochę i nie wiem, klocki wyglądają na ok. Coś chyba czytałem już tutaj na ten temat, ale nie mogę znaleźć.. Ktoś kojarzy??
Witam Panowie, od jakiegoś czasu ,slysze jakies metaliczne tarcie w okolicy lewego kola przedniego w trakcie dodawania gazu, gdy jade ze stala predkoscia nic nie slychac, czy ktoś już spotkal się z czyms podobnym? Dodam ze mam pakiet sportiva QV Line z zaciskami brembo i 18 alu.
Po lekturze tego tematu zauważyłem, że i u mnie chromowane listwy w szybach są o jakieś 1-2mm źle spasowane w górnych łukach. Ale wiecie co? Kompletnie mi to nie przeszkadza! Uważam, że mam piękny samochód a jak coś zacznie stukac czy pukac to będę szukać przyczyny ale nie dam sobie popsuć radości z autka przez jakieś pierdoly prawdziwe czy wyimaginowane