Rownież potwierdzam! Na Motulu i LM silnik (1.9 jtdm 8v)brzmiał dość meczaco a na Millersie jest naprawde przyjemnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Ja skuszony opiniami na forum zalałem do 2.0jtdm bez Eco po wirusie Millers EE 5w30 + AR9100. Wcześniej kilka razy zalewany był Penrite HPR5 5w40 + AR9100/9200.
Po 2 tys km na Millersie nie widzę, nie słyszę, nie czuję żadnej roznicy.
Teraz Carbon od RockOila kusi, tylko czy jest sens lać do Diesla... Może na lato
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
To, że nie ma ekologii nie znaczy, C3 będzie w tym wypadku złym wyborem. Olej low saps zostawi też mniej depozytów w silniku czy na zaworach. Podałem przykład bardzo dobrego oleju.
Przy wymianie co 10-15 tyś km jak najbardziej da radę, zwłaszcza że wg dystrybutorów olej ten został opracowany na bazie PAO.
I dodatkowo Millers ee 5w30 C3 jest tańszy niż ten bez C3 ;) Co do filtrów to polecam Knecht. Znajomy porównywał filtr oleju Mann do Knecht. Knecht był znacznie gęstszy a co za tym idzie jego pojemność magazynowania była większa.
Dodam też, że na Motulu na dystansie ok 13 tys. km musiałem dolać ok 0,5 l oleju. Wcześniej nie miało to miejsca, a turbina jest nowa garetta, głowica po regeneracji i planowaniu, także sprężanie silnika było książkowe ;) Po bardzo dobrym pierwszym wrażeniu zobaczymy jak to będzie z Millersem ;)
Koledzy a co powiecie na olej Mobil Super 5w30? Nada sie do 1.9 jtdm? Poprzednio lalem Motul x-cess 5w40 ale mobila moge moec za darmo.
Możesz ale Super 3000 XE lub lepszy Mobil 1 ESP 5W/30 ten do Forda FE się nie nada.
Ja w ten weekend wlałem Millers EE Longlife 5W40 i przyznam szczerze, że już zawsze będę do swoich samochodów lał Millersa.
Pierwszy raz w życiu po zmianie oleju była słyszalna i wyczuwalna poprawa kultury pracy silnika. Jeszcze nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Ja mialem podobne odczucia po zmianie na Amsoila do diesla.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Robiłem płukankę, ale tylko Liqui Moly Engine Flush bezposrednio podczas wymiany oleju. Niestety bez żadnego jeżdżenia kilkuset kilometrow z odpowiednim do tego celu Archoilem. Uważam, ze nawet taka doraźna płukanka bezposrednio przed wymiana, to i tak lepiej niz brak płukanki. Jeżeli sie mylę, to prośba kolegów o wyprowadzenie mnie z błędu!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bardzo dobre podejście.
Tak mnie naszła pewna refleksja.
Kiedyś, kiedy DIESEL miał z pojemności 1.8/1.9 do 90 HP wymiana oleju była zalecana co 8500 km.
Potem mówiono nam, wręcz wpajano, że technologia poszła tak do przodu, że można w podobnym silniku o mocy 150/170 HP wymieniać olej co 30/35 kkm.
Jak jest naprawdę, każdy widzi, wszystko jest z gufnolitu, i wydaje mi się, że naprawdę warto podejść do tematu smarowania jak należy, a silniki powinny wtedy również robić po MILION'ie kilometrów.
Technologia produkcji olejów na pewno też poszła do przodu. Producenci na pewno nauczyli się jak produkować tańszy olej, być może bardziej ekologiczny... Ale czy nie lepszy?
Chyba żartujesz. Jasne, że nie lepszy.
Jedyne czego się nauczyli to jak więcej zarabiać.
Jeszcze nie dawno kupując olej 0W40 miałeś gwarancję, że pływa tam co najmniej 30% bazy syntetycznej.
Obecnie najczęściej to oleje w 100% na bazach mineralnych po HC :)
Technologia poszła do przodu - ale producenci nie wykorzystali jej do zrobienia dobrze nam, tylko sobie ;)
Jestem przed wymianą oleju. Jaką płukankę kupić? Ile wlać? Ile na tym jeździć?
Masz sporo do wyboru. Ja stosowałem tylko płukanki Millers, LM oraz Archoil. Na opakowaniu każdej jest instrukcja jak stosować.
Na doraźnych płukankach się nie jeździ.
Można jeździć na AR2300, ale rozsądne minimum to 2-3 tys. km.
Orientuje się ktoś, jaki filtr oleju montowali w Alfach z 2008 roku (JTDm 16v) ?
Taki - http://tnij.at/207003 , a fabrycznie taki - http://tnij.at/207004
Hej, uszczelniłem właśnie pęknięcie miski i pomyślałem, że skoro mam zlany olej, to go już wymienię.
Mam 2.0 bez ekologii i z czipem. Co wybrać z oferty tego sprzedawcy? https://allegro.pl/uzytkownik/LucArt...p-aut-1-3-1003
Czy do 2.0 też są dwa rodzaje filtra oleju - dłuższy/krótszy?
Zależy czy ma być dobrze, czy tanio.
Do 200zł za flaszka 5l
2.0 jtdm ma jeden rodzaj filtra oleju
[MENTION=23322]Bebok[/MENTION], napisz do [MENTION=192]Pablo.[/MENTION] na pewno coś dobrego zaproponuje w dobrej cenie.
- - - Updated - - -
[MENTION=23322]Bebok[/MENTION], napisz do [MENTION=192]Pablo.[/MENTION] na pewno coś dobrego zaproponuje w dobrej cenie.
Auto stoi na środku placu na najazdach, mam urlop do końca tygodnia, jutro chcę to skończyć, więc wysyłka odpada, a głupio mi się pytać sprzedawcy co poleca i kupować to u innego :)
Jak to w końcu jest: auto po czipie i bez dpfu to olej 5w40, czy jednak skoro 2.0, to bez względu na okoliczności 5w30?
W moimmoimMiller przypadku wybór padl na Miller 5w 30 longlife. Jedna z polecanych pozycji.
Ja wcześniej lałem Penrite HPR 5w40 plus mix archoil 9100/9200. Przejechanie ponad 30 tys. (wymiana co max 12 tys.)
Teraz zalalem Millers EE 5w30 z archoilem 9100. Przejechane 5tys km. Nie zauważam różnic, choć myślę, że sam Millers też da radę (nie paluje autka)
Następnym razem nie wiem co wleje (pewnie tez Millers), ale na półce mam już nowe AR 9200
Silnik 2.0 po wirusie i bez eko.
Millers
Jeśli jeździsz dynamicznie i często wykorzystujesz możliwości auta po chipie to ja bym poszedł w 5W40. Jeśli pełną moc wykorzystujesz okazjonalnie to dobre 5W30 też da radę.
Jak wyżej, z wymienionych przez Ciebie najlepsze opinie ma Millers EE. Dodatki wedle uznania, ale sam olej zawiera już modyfikatory tarcia.
A co myślicie o Rock Oil Synthesis sport 5w30? Jak ma się np do aktualnego lidera wśród polecanych olejów (Millers EE)? Jest sens w to iść?
Może gdyby [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] się wypowiedział. Nikt się nie chwalił.
Osobiście stosowałem tylko Carbon 0W40, ten olej to rewelka, ale i cenowa masakra.
Wiem że gdzieś o tym było ale ciężko przebrnąć przez cały temat
Millers
XF Longlife C2 5w30
czy
EE Longlife C3 5w30
AR 159 1.9 16V
Witam! Szykuję mi się zmiana oleju i chciałbym zapytać jaki polecacie zalać do mojego auta. Alfa 159 1.9 8V 120KM(Chip 150KM) bez DPF-a, zaślepiony EGR wcześniej jeździłem na oleju Castrol 5W40 i chciałbym zmienić na coś lepszego. Co możecie polecić?
[MENTION=70118]Piotrek.95[/MENTION] polecam osobiście oleje Motula bądź Millersa.
Ostatnim olejem jakim miałem w 159 1.9 JTDm ale 150km bez DPF-a to był Motul 8100 x-clean fe 5w30 dobrze się na nim jeździło. Natomiast dużo pozytywnych opinii było o oleju Millers EE Longlife 5w40. Dlatego też zalałem go do mojej AR. Muszę powiedzieć, że na prawdę przyjemniej się jeździ. Ciszej pracuje silnik. Takie jest moje odczucie. Jest to droższy olej ale jeśli masz możliwość to polecam.