-
Cześć,
od kilku miesięcy walczę ze stukającą (prawdopodobnie) skrzynią biegów. Moja M32 była na wykończeniu i postanowiłem dać ją do wymiany wszystkich łożysk. Fachowiec od skrzyń dał mi na wymianę gotową zregenerowaną skrzynie, która po krótkim czasie zaczęła stukać na niższych biegach przy ich zmianie. Skakał w niej też 2 bieg (przód, tył przy przyspieszaniu).
Dałem skrzynię na gwarancji i fachowiec zachował się bardzo w porządku bo bez dodatkowych kosztów wyjął skrzynię i wsadził kolejną zregenerowaną. Teraz po 2 miesiącach zaczęły się drgania na 4 biegu a stuki jak były, tak są. Strasznie mnie one denerwują i chciałbym coś z tym zrobić.
Auto oglądał inny mechanik, któremu powiedziałem tylko, że coś stuka. Stwierdził bez moich podpowiedzi że w skrzyni.
Teraz sam już nie wiem czy znowu dawać na gwarancji do pierwszego fachowca i dalej bujać się bez samochodu, nie wiedząc czy w końcu to ogarnie, czy dać do mechanika nr 2, który poleca fachowców MSM skrzynie biegów w poznaniu. Oni podobno w granicach 3,5 tyś zł robią cuda- cała skrzynia jak nowa.
Ręce mi już opadają bo chciałbym to już załatwić nawet większym kosztem.
Co myślicie? Co tak w ogóle może być przyczyną tych stuków jeśli łożyska są nowe? Fachowiec nie dorabiał żadnych podkładek bo twierdził, że to może uszkodzić skrzynie, może to jest problemem? Najlepsze że przed naprawą nic nie stukało, wył tylko 5 bieg.
Panowie ratujcie :)
-
Witam.
Jestem właśnie po trzeciej naprawie skrzyni. Pierwsze dwie wykonywał mi fachowiec z Poznania. Pierwsza rozleciała się po 11 miesiącach (gwarancja 6 m-cy) drugą wziąłem od niego inną po naprawie. Wytrzymała dłużej (pewnie dlatego, że robię obecnie mniejsze przebiegi:) ). Trzeci raz postanowiłem pojechać do polecanego tutaj na forum kolegi o pseudo pampik. Okazało się, że fachowiec z P-nia założył mi uszkodzoną obudowę. Skontaktuj się z nim - pogadaj. Ja jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
-
Rusza mi się lewarek na 2 i 6 po wrzuceniu biegu i dodaniu gazu (delikatnie, może 0,5cm skok). Martwić się czy nie? Dodam, że skrzynia nie szumi ani nie ma niepokojących dźwięków (odpukać...)
-
jeszcze się nie martw, ale jeśli nie zmieniałeś, to czym prędzej wymień olej w skrzyni.
-
Zmieniany 3000 km temu więc w miarę świezy
-
Panowie, raz na jakiś czas potrafi wyskoczyć 4 bieg. Czy to kończąca się skrzynia czy może jakieś linki są za to odpowiedzialne? Nie mam żadnych szumów,drgań lewarka itp. Tylko zauważyłem ten objaw.
-
Gdybyś miał problem z linkami to miałbyś problem z wszystkimi biegami po stronie czwórki, czyli z dwójką i szóstką . Objawy wskazują na zużyte koła zębate , lub luźne łożyska.
-
Można z tym jeszcze trochę pojeździć czy lepiej zająć się naprawą? Na ostatnie 1200km spotkało mnie to z 3-4 razy.
-
Każdy ma nadzieję, że może jeszcze da się pojeździć, ale najczęściej jak już dochodzi do naprawy okazuje się że gdyby zająć się sprawą odpowiednio wcześnie to koszty byłyby niższe. Niestety znam to także z autopsji.
Kiedyś wypadal mi 3ci bieg, okazało się że zęby koła zębatego były wyrobione i trzeba było zmieniać skrzynie. Z 4 tym biegiem powinno być łatwiej z wymianą koła zębatego.
-
3 załącznik(i)
Skrzynia M32
Witam. Drodzy koledzy przeczytałem dziś całe 76 stron postów :) o skrzyni m32. Zakupiłem auto z 2011 roku w DE . Opel astra J. Przebieg 38 tys km. Miał hak. Podejrzewam że to pomogło w uszkodzeniu łożysk skrzyni. Obiawia się to wyciem na 6 biegu. Tylko i wyłącznie żadnych innych objawów. Nawet nie wycie a szum przy pewnej prędkości. Chce sam wymieni łożyska bez wyciągania skrzyni. Mam kilka pytań na które nie znalazłem tu odpowiedzi....
1- jaki jest moment Nm, dokręcania samej pokrywy skrzyni w której znajdują się trzy małe łożyska.
2- na co składamy go ??? jest oryginalny środek do tego ??? czy można na jakieś szczeliwo np??? reinzosil ???
3- jak fachowo nazywa się ściągacz do wymiany bieżni wewnętrznej łożyska stożkowego z pokrywy żebym nie musiał nic kombinować. zakupię go. Prasę posiadam 50 T. odklejacze łożysk z walków mogę pożyczyć z pracy.
4- fiatowski olej to tutela car matryx 75w85 GL4 czy tutela car technyx 75w85 GL4 plus do tej skrzyni. zakupiłem matryx ale jest czerwony..... pojawiają się dwie nazwy na tym forum nie chce zalać nie odpowiednim. Na zagranicznym forum w DE pisze żeby nie lać fuscha gdyż to olej GL5 i wypukuje film olejowy z synchronizatorów potem pojawiają się problemy z wrzucaniem biegów. doczytałem że oryginalny oplowski olej jest bardzo słabej jakości to minerał. Mam kartę charakterystyki a fiatowska tutela to syntetyk dużo lepszy Załącznik 246349
- - - Updated - - -
mieszanka do składania obudowy mechanizmu różnicowego to Loctite 518 zdjęcie z katalogu GM w załączniku
mieszanka do składania pokrywy skrzyni biegów to Threebond 1227 zdjęcie w załącznikuZałącznik 246350Załącznik 246351