Ok! A w ogóle ktoś to robił w swoim samochodzie? To znaczy łańcuch? Oraz przy jakim ewentualnie kilometrażu?
Świece wymieniane były 10-12 tys km temu także dość niedawno.
Ok! A w ogóle ktoś to robił w swoim samochodzie? To znaczy łańcuch? Oraz przy jakim ewentualnie kilometrażu?
Świece wymieniane były 10-12 tys km temu także dość niedawno.
Każdego posiadacza JTS-a to podobno czeka ;) No chyba że mało km robi.
Tak. Jest o tym wątek.
A o nadmiernym luzie na łańcuchu prócz tych, które Ci się pojawiły świadczą jeszcze inne błędy. Te dotyczą pozycjonowania jednego wałka rozrządu. To nie będzie wina uciągniętego łańcucha. A jak kupiłeś samochód, to jaki miał przebieg? Może poprzedni właściciel wymieniał łańcuch.
Ja zrobiłem rozrząd przy 192 tys/k. Silnik 1.9 wymieniłem wszystko poza wariatorami oraz elektrozaworami. Koszt jaki poniosłem z robotą 1700 zł
hej
czy ktos miał z was problemy z ssaniem- mianowicie niezaleznie od temp zazwyczaj po odpaleniu dochodzilo do 1800 obr/minpotem schodza do 800. Czasem jednak dochodzi do ponad 2500 obr/min. Czym to spowodowane?
Jakość paliwa?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_silnika.html
Tutaj forumowicz miał problem z przepływomierzem.
Koledzy ile pala wasze autka i jak to się ma do wskazań komputera. Posiadam 2.2JTS od miesiąca i po zatankowaniu do pełna czuć zapach benzyny przy otwartych oknach w czasie jazdy i przy tylnych nadkolach podczas postoju. A co do spalania to komputer pokazuje mi zazwyczaj w trip B 10,5 L a trip A 8,5L a jak tankowałem do pełna i podzieliłem przez ilośc km to wyszło 13,3L. Autem dojeżdżam codziennie do pracy jazda spokojna obroty poniżej 3000 a predkości się wachają pomiedzy 70-100 w korku nie stoje i hamulców używam tylko gdy dojerzadzam do ronda. Spalania chwilowego to ponizej 10l nie widze zazwyczaj oscyluje około 16. Z tego co czytam opinie innych to przy takiej jezdzie spalanie powinno byc znośne dopiero powyzej 4000 obrotów wpierdziela jak smok. Niestety nie testowałem na zadnej dłuzszej trasie samochodu wiec nie mam odniesienia jak to wygląda.
Jeżeli ci pomoże spalanie z 1.9jts to mam srednie z 3tys km 8.5. W tym 50%miasto . odcinek 15 km w miescie spokojnej jazdy spalanie ok 10litrow ale to silnik sie z tym czasie rozgrzewa.itp. Koła 18tki. Wydaje mi się ze ci pali trochę za dużo a ten zapach to sprawdź przewody lub układ wydechowy. Pozdr
Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
Dziś na odcinku 15km jazda spokojna 70-100 km/h bez korków i hamowania średnia wyszła 13,3 tak sobie mysle ze moze to spalanie ma cos wspólnego z rozrządem i elektrozaworami bo rozrząd napewno jest do wymiany ale póki co to nie slychac zadnych niepokojacych dzwieków i moc tez jest poprostu wskazuja na to błedy silnika które sa zdjagnozowane min. P0016
Ja w moim JTS w mieście jeszcze nie zszedłem poniżej 13l. Ostatnio testowałem alfe na autostradzie to na tempomacie 140-150 km/h około 12l, bez tempomatu 140 km/h około 11l. Dla tego silnika to chyba normalne wyniki i nie ma się co oszukiwać ;)