Bierz 18", nie ma się co bać. Mam na lato z taką oponą jak pisze Patryczos i nie narzekam.
Dla porównania na zimę mam 17" i różnica w komforcie nieodczuwalna.
Printable View
Bierz 18", nie ma się co bać. Mam na lato z taką oponą jak pisze Patryczos i nie narzekam.
Dla porównania na zimę mam 17" i różnica w komforcie nieodczuwalna.
Bierz 20" nie ma co się bać
Potwierdzam różnica komfortu między 17 a 18" nieodczuwalna ale opona 235/45 musi byc. Dalszy skok na 235/40 R19 od razu robi sie taboret. Felga 18' to najlepszy kompromis wyglądu auta do konfortu.
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
to fakt - miedzy latem na 235/40/19 a zimą 235/45/18 czuję roznice
niby nic ale jednak czuć
Jeździłem na 215/55.16, założyłem 215/50.17 (wiem że nie dedykowany rozmiar) różnicy nie odczułem. Później wsadzilem 225/45R18 komfort ok,nie było czuć dużej różnicy ale coś tam jednak komfort spadł. Generalnie i tak polecam bo np zakręty super i auto stało się bardziej przyczepne. Jednak i tak na koniec sezonu 2015r wpadły felgi 19" z opona 225/40R19 i do tego eibach -30 i jest super. Lepiej mi się jeździ jak na 225/45R18. Spadek komfortu między zawieszeniem serii a eibach ? Myślę że żaden. Ja tego nie odczuwam kompletnie. Fakt że na 225/40R19 jest już twardo w aucie. Ale mam małą 2letnią córkę i nie narzeka ;-) A za kilka dni mi żona urodzi drugą córeczkę :-D więc bez jaj ale utrata komfortu nie jest aż tak odczuwalna byś bał się że twojemu dziecku będzie nie wygodnie ;-)
Przy jakiejkolwiek zmianie będzie różnica tylko nie zawsze" chcemy " ją odczuwać.
Coś za coś. Albo wygląd albo mega komfort. Nic nie idzie w parze. Ale utrata komfortu jest tak mała że warto iść w 18/19. Tyle że razem z minimalną utratą komfortu idzie w górę spalanie. Ale przy tej cenie ON :-D
Dlatego piszemy "różnica nieodczuwalna" :)
Jakaś zawsze będzie gdy zmienia się profil opony, ale tak samo zawsze jakaś różnica będzie gdy zmieni się waga całego koła, czy nawet opona innego producenta (np. różnica w twardości ściany bocznej).
Kwestia, czy różnica jest na tyle duża, by o niej rozmawiać ;) Tu moim zdaniem nie jest :)