Wybór padł na ROWE HIGHTEC MULTI FORMULA SAE 5w40
Printable View
Te testy to można sobie wsadzić w ... buty. Jak już nie raz wspomniano na tym forum nie są to warunki panujące w silniku i równie imponujące wyniki uzyskano na szamponie do włosów. 5w50 vr1 jest A3/B4 a większość jtdm'ów ma DPF'a. Ten olej nadaje się świetnie, ale do busso.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
To już zależy od sposobu użytkowania, nie sądzę by przy normalnej jeździe ten olej był w stanie się zagrzać do optymalnej temp, natomiast jest sporo gęstszy od 5w50 i warunkach takich jak teraz ( temp ok 0 ) na pewno nie jest to bez znaczenia
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Ale autko bez dpf czemu by nie, opinie ma dobre, ale tak jak mówiłem nie mi to oceniać. A ten test tarcia może i tak ale jednak coś w tym jest, to jest tylko przykład bo nie jest się w stanie przetestować danych oliw do naszych pojazdów trzeba by jeździć na jednym oleju i rozebrać cały silnik i wtedy porównywać mierzyć itp, ale to tylko moja subiektywna opinia.
Można jeszcze wysyłać próbki przepracowanego oleju do analizy, ale wiadomo to już trochę kosztuje ;) Nie mniej jednak powie co nieco o kondycji silnika.
No niby też jest taka opcja tylko trzeba wziąść pod uwagę że różnie ludzie jeżdżą. nie raz widzę po znajomych ledwo odpali silnik i odrazu mu daje po garach, wtedy wiadomo że silnik nie ma takiego smarowania jak to na oleju już rozgrzanym.☺
10W60 do cywilnej jazdy całorocznej to moim zdaniem nieporozumienie. Taki olej nadaje się tylko do wyjątkowo luźnos pasowanych silników lub do pojazdów biorących udział w próbach sportowych. Pożytek z oleju 10W60 będzie jak olej złapie naprawdę wysoką temperaturę (110 abo wyżej) a wcześnie silnik się tylko na takim oleju męczy a na mocno zimnym silniku jego zużycie będzie dużo wyższe w porównaniu z olejem o niższej lepkości. Na tor jak najbardziej (ale nie do każdego silnika) ale nie do normalnej jazdy.
Co do Valvoline VR1 5W50 to jest to dość dobry olej, choć do naprawdę dobrych 5W50 sporo mu brakuje i w tej klasie lepkości to raczej olej z niższej półki. Do jtd bym go nie poleciał bo uważam, że dobre 5W40 w zupełności wystarczy i nie ma potrzeby stosować oleju o tak wysokiej lepkości. Wyjątkiem może być kiedy silnik poddany jest daleko idącym modyfikacjom i wzrost mocy w stosunku do serii są min. plus 50%. Ale wtedy i tak lepiej jest zaleć coś lepszego bo VR1 to nie jest żaden olej z wysokiej półki. W dobrej cenie jest też moim zdaniem lepszy olej Neste 1 5W50 a z lepszych 5W50 mamy Millersa, Amsoila i Penrite.
Znam historię silników Busso także zdaję sobie sprawe, że nie są to tylko jednostki 3.2 Zimą przy odpalaniu pewnie ma ciężej jak jest zalany 10w60 ale zima nie służy do sportowej jazdy na letnich kapciach. Uważam , że ten olej w okresie letnim doskonale spisuje się gdy chcemy silnik wysoko pokręcic.Film olejowy jest wtedy odpowiedni by zapewnić ochronę przy sportowym stylu jazdy.
Hmmm tak nieśmiało zapytam co ma 10W60 i busso do tematu oleju w JTDm w AR159? Pytałeś o olej do 2.4 bez DPF mimo odpowiedzi, żeby zalać 5W40 fullsaps nie wiedzieć dlaczego wybrałeś olej eko C3...
Witam,
eksperymentowałem z ''najlepszymi'' olejami w końcu zalałem Millers Oils EE LONGLIFE 5W30. Obiecana oszczędność paliwa jak w reklamie okazała się kitem, auto chodzi ciszej jak za każdym razem po wymianie oleju na nowy :edziahurra:
efekt placebo działa.
Pewnie narażę się na rozstrzelanie w tym wątku ale śmiem twierdzić, że oleje z dobrej półki są porównywalne i zwykły zjadacz paliwa i oleju czyli dymacz kilometrów nie odczuje w niczym oprócz porfela różnicy :edziamowistop:
Pozdrawiam
Jeśli wierzyłeś w zauważalny spadek spalania ON po zmianie oleju na inny, to brawo Ty...
Też powoli uważam, że przeciętny pochłaniacz km nie odczuje zmian w swoim aucie po zmianie oliwy na niby lepszą.To wszystko sprawdza się chyba przy jezdzie torowej a nie w normalnym użytkowaniu, przeciętnego zjadacza chleba.
A jakby przeciętny zjadacz chleba miał odczuć różnice w oleju? Samochód miałby zyskać mocy albo mniej palić?
Różnice w oleju nie mają wpływu na odczucia z jazdy a na długotrwałe zużycie silnika. Po jednej zmianie na słaby olej silnik się nie rozleci, tak samo jak nagle nie zacznie lepiej chodzić po zmianie na dobry. Natomiast długotrwała jazda na słabym oleju, przez kilkadziesiąt tysięcy kilometrów oleju spowoduje większe zużycie silnika niż na oleju dobrym.
Otóż to, a niektórzy oczekują nie wiadomo jakich fajerwerków po zalaniu oleju do silnika. Dobry olej wykonuje prace, która na co dzień jest mało dostrzegalna i która zauważyć można częściej w ekstremalnych warunkach. Mając zegar ciśnienia i temperatury jeszcze można jakieś obiektywne wnioski wyciągnąć ale dziwią mnie pytania i odpowiedzi o odczucia po zalaniu oleju X gdzie ktoś kieruje się uchem i dupohamownią. "Jest lepiej silnik chodzi ciszej, lepiej wkręca się na obroty, a jak jadę po mieście to mi klaskają. Szczerze polecam" ;)
Witam panowie . Proszę o poradę chodzi o olej Alfa 159 150 KM z dpf 88500km najechane . Poprzednik miał zalany Total Quartz 9000 energy 5W40. Teraz po kupnie muszę go zmienić i na jaki co radzicie inny czy ten może być? . Dziekuję za pomoc
Witam a ten millers ee 5W40 nada się do dpfa?
Tak.
Ok więc mamy millers ee ewnetualnie coś jeszcze ? Słyszałem coś o motulach ? Chcę mieć jeden w miarę porządny na lata zalewania :) dzięki koledzy za info
[MENTION=19198]Pablo[/MENTION] czy jest zauważalna różnica w pracy silnika pomiędzy 5W40 XF a 5W40 EE bo w składzie na VOA różnicy nie widać? Molibdenu żaden nie ma z ww w przeciwieństwie do 5W30 EE 504/507.
Możesz podać jakiś powód, dlaczego tak uważasz ???
- - - Updated - - -
Nie koniecznie.
Najlepiej 2.0 pracuje właśnie na EE 5w30 bez C3 w oznaczeniu, czyli 504/507.
Ale jeśli chodzi o samą różnicę w dźwięku diesla, to 2.0 bez DPFa na 0w40 Penrite'a robi niesamowite wprost wrażenie :)
Piszę celowo o 2.0 JTDm, ponieważ one nie grzeszą kulturą pracy niestety.
Nie spotkałem się jeszcze żeby jakikolwiek olej 5w40 mający ACEA C3 nadawał się do silników z filtrem DPF. A norma C3 jest trochę przez producentów olejów wprowadzania klienta w błąd. A ja już ktoś chcesz zalać olej marki Milers to już lepszym olejem będzie XF LONGLIFE C2 5W30
Który nawet spełnia normę fiata 9.55535-S1.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ja już z tego głupi jestem z tych oleji ja sie wcale nie.upieram na tego millersa aktualnie mam wlany 5w40 total quartz 9000i szuka jakiegoś oleju co bylby dobry do alfy i dpfa
To zobacz chociażby na Motul x-clean c3 5w40. Tez spełnia normy fiata 9.55535-S2
Poza tym norma c3
"ACEA C3
C3 Stabilny, zachowujący właściwości olej przeznaczony do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC w samochodach osobowych o wysokich osiągach i silnikach wysokoprężnych oraz benzynowych lekkich konstrukcji, o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s. Oleje te zwiększają żywotność DPF i TWC. Ostrzeżenie: oleje te nie nadają się do stosowania w niektórych silnikach. W razie wątpliwości należy zapoznać się z instrukcją obsługi."
Słabo szukasz, albo mało widziałeś [emoji6]
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Baaa ZTCP fiat to do końca produkcji 2.4JTDm zalecał do tego silnika olej full saps mimo filtra cząstek jak ktoś tak bardzo lubi się kierować normami włochów :D
Co oznacza norma C3 to ja wiem, ja tylko mówię że prawie żaden olej 5w40 nie jest olejem nisko popiołowym, a Poziom jakości FIAT 9.55535-S2 nakłada na olej silnikowy zarówno wymagania standartów ACEA C3 i klasy lepkości
5W-40 w celu doskonałego smarowania wszystkich silników benzynowych FIAT, ALFA-ROMEO, LANCIA
wyprodukowanych od lipca 2007 roku.
Zgadzam się z tobą że ten silnik bym też w innych markach Ale w każdej z nich jest wymagany olej 5w30 C3 lub 5w30 C2. A normę które podaje producent jest jak najbardziej wyznacznikiem i to po normie powinno się dobierać olej do samochodu. Pod warunkiem że auto nie było przerabianie.