http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C28587135.html proszę o komentarze i opinie
Printable View
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C28587135.html proszę o komentarze i opinie
jak dla mnie oki
[QUOTE=Topss;1152156]http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C28587135.html proszę o komentarze i opinie[/QUOTE
W lipcu zeszłego roku w tej w firmie kupiłem mojego ti. Ten serwis ma jakieś układy FAP i mają często auta z centrali którymi jeżdzi kadra dyrektorska. Przynajmniej moja była z centrali, może ta też jest. Ogólnie ładnie wygląda w białym kolorze.
Przy okazji się dokształcę: jaką folię masz na myśli? Czy wiesz może, gdzie Brera takowe "powinna" mieć (zakładając, że powinna). Są one nakładane na etapie produkcji, obowiązkowo, czy przez dealera?
I w kontekście nawet tego ogłoszenia - o czymś świadczy brak (oczywiście poza tym, że "mogło być bite")?
Ładna ale zastanawia że ma niby ksenony, spryskiwacze w zderzaku itp. a w środku przełącznik do świateł z ręczna regulacją wysokości jak w zwykłych lampach. Chyba że miała dokładane poza fabryką.
Fabryka nakładała na każdą 159-tkę przeźroczyste folie przeciwodpryskowe na elementach karoserii które były narażone na syf wyrzucany przez koła. Mała folia była klejona z przodu na progu, co widać na alfie z ogłoszenia (taki żołty pasek przy progu). Były też folie klejone na tylne drzwi u dołu i na tylny błotnik bo tam najwięcej syfu z przednich kół ląduje.
Brak tych folii nie musi o niczym świadczyć, ale powinien wzbudzić podejrzenia. Folię są ściągane gdy element trzeba pomalować, ale też czasami ze względów estetycznych. Folia z czasem żółknie i na białym lakierze słabo to wygląda. Brera też miała taką folię na progu z porzodu i dużą folię na tylnym błotniku (przed tylnym kołem).
to jest takie złudzenie padajacego swiatła ze tylni zderzak ma inny odcien?? czy wyglada to na malowanie elementu??
ogladam auta w na mobile i tez sie juz z takim czyms spotkałem
np
http://www.autoscout24.de/Details.as...626a0812379690
tylni zderzak i błotnik przod daje wrazenie "innego koloru"
auto wygląda bardzo fajnie. Aczkolwiek warto zwrócić uwagę na ten temat z ksenonami ponieważ ksenon jest reflektorem samopoziomującym. Stad regulacja w aucie może świadczyć o : wypadkowej przeszłości lub o tym że właściciel dołożył je z względów estetycznych.
Jeżeli jest ks serwisowa którą można zweryfikować to myślę że warto się pofatygować na oględziny...
sickboy ma rację co do folii progowych.Dziwne ,że tu tego nie ma.
Alfa piekna ,super wersja,ale panowie,cena jest jakaś taka zbyt atrakcyjna.2008 rok.90tys przebiegu,full wersja,4x4, mega kolor i 50tys zł,które mozna jeszcze zbić.Gdyby to była wersja 1.9 ,to OK.Albo przez ostatnie 1,5 miesiąca alfy potaniały,albo coś ją boli/bolało,bo jak szukałem dla siebie 159,to takie wersje owszem były,ale przynajmniej 8-10tys droższe.
Tak czy siak,warto to auto obejrzeć ,bo prezentuje sie wspaniale.
borek88: może to być złudzenie,a może być malowanie,cięzko tak po zdjęciu ropzoznać,zwłaszcza w przypadku koloru białego.
Generalnie kwestia odcienia zderzaków i reszty karoserii była już niejednokrotnie poruszana (fakt, że jakiś czas temu). Konkluzja była taka, że w niektórych kolorach 159 ta różnica odcienia była wyraźnie zauważalna (głównie brązy i beże) już w autach nowych. Brało się to prawdopodobnie z właściwości lakieru, który w kontakcie z tworzywem zderzaków a blachą zachowywał się nieco inaczej. Być może ta sama prawidłowość ma zastosowanie w przypadku białego lakieru. Problem ten nie występował natomiast przy kolorach np. czarnym i srebrnym.
Jeżeli chodzi o naklejki chroniące przed piaskowaniem to faktycznie były one fabrycznie nakładane, ale po kilku latach eksploatacji na białym lakierze robią się żółte (i to widać na prawie wszystkich używanych białych egzemplarzach). Dlatego być może ktoś je zdjął. Niemniej jednak należałoby się pokusić o naklejenie takich (nota bene na forum jest gotowy wykrojnik dla zainteresowanych).
I najdziwniejsza dla mnie kwestia - ksenony. Auto z najmocniejszych dieslem, w pakiecie TI, z trójstrefową klimatyzacją i... nie miałaby fabrycznych ksenonów? Co najmniej dziwne. Z drugiej strony to auto wychodziło w tak różnych konfiguracjach wyposażenia, że chyba nic nie powinno nas dziwić (np. Distinctive z plastikowymi obudowami lusterek itp.).
W polskim cenniku z 2008 roku wersja TI ma w standardzie bi-ksenon, spryskiwacze reflektorów oraz czujniki parkowania przód+tył.
Witam, byłem oglądać dzisiaj autko. Faktycznie po przyjeździe biała Alfa odrazu rzucała się w oczy. Niestety czym bliżej tym czar pryskał, a po rozmowie z Panem sprzedawcą auto okazało się katastrofą. Miły Pan wyjaśnił iż Auto było powypadkowe, niestety nie wie jak wyglądało przed naprawą ponieważ to tylko znajomy stawia auta na handel pod salonem Fiata i sama sprzedaż z salonem nie ma nic wspólnego. Auto jest sprowadzone z Francji, brak książki serwisowej, stan wewnątrz pojazdu wskazuje na większy przebieg niż w rzeczywistości, Praktycznie wszystkie elementy karoserii bez oryginalnego lakieru, chyba nawet felgi lakierowane!!!! Pan sprzedawca mówi że jedynie tylna klapa ma oryginalny lakier ( szkoda tylko że jest z innego auta ponieważ ma zupełnie inny odcień lakieru niż reszta. Ksenonów w oryginale nie było, zostały dołożony w bliżej nieokreślonej przeszłości niewiadomo przez kogo, ale po jakości montażu przewodów elektrycznych napewno nie przez fachowca. Po odpaleniu i w czasie jazdy w aucie czuć spaliny, dodatkowo całe auto wpada w rezonans podczas jazdy, jest głośniej wewnątrz niż na zewnątrz. ( w sumie pierwszy raz jechałem Q4, ale hałas na tylnej kanapie jest nie do zniesienia). Podsumowując autko nie wygląda źle, każdy zwracałby na nie uwagę na drodze, ale jest zbyt wiele znaków zapytania dotyczących przeszłości i stanu technicznego aby stać się jego właścicielem. szkoda...
To wyjaśnia skąd taka cena. Ja za moją w tym serwisie dałem w lipcu równo 10 tys więcej. Ale jaki stan taka cena.
I tyle w temacie.Taka wersja to okolica 60tys,a jesli salonówka Pl ,to nawet węcej.Jesli szukasz auta,to został mi jeszcze kontakt do kogoś kto ma na zbyciu 159 2,4 210 ,nie biała ,(srebrny metalic), nie Q4 ,ale również TI no i z pierwszych rak.Rocznik 2009,cena niestety sporo wieksza niż ta z ogłoszenia,sam ją sprawdzałem,godna polecenia.Jak by co PW.
Ps .Szacunek dla sprzedawcy za podejście.
Witam, co sądzicie o tym autku http://moto.allegro.pl/giugiaro-dal-...152529815.html z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie
Z zewnatrz wyglada bardzo ladnie, ale w srodku nie podoba mi sie nawigacja rodem z golfa II, w dodatku niebieskie podswietlanie :/
"OPIS AUTA !! POZOSTAWIE BEZ !! !! !! KOMENTARZA !!" Moim zdaniem troche wysoko sie ceni za 2008 i 1.8 z dosc slabym wyposazeniem, ale moze to dobrze..
32 tysie plus jeszcze 2k do oplat ?
to nawet na forum mozna cos lepszego wyrwac za 1 tys wiecej :P
http://allegro.pl/show_item.php?item=3148242458
Jako ciekawostka - tutaj wystrzelone poduszki są raczej po to, żeby odwrócić uwagę od czegoś poważniejszego... (gdyby je wymieniono łącznie z dechą a auto byłoby w porządku, to 35-37 tysi lekko by pękło, więc co najmniej dziwne, że nie jest to naprawione przed sprzedażą)
Cena oczywiście do ostrej negocjacji musiałaby być, ale o sam stan autka mi chodzi
Witam co sadzicie o tym samochodzie http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-0...C27893248.html
Witam Wszystkich alfaholików!
Ja jeszcze bez samochodu ale z ambitnym planem zakupu.
Jakieś kroki poczyniłem, oglądam komisy, trochę portale: otomoto, mobile.de i doszedłem do wniosku że to chyba nie jest mój świat.
Ja nie wiem, mój ojciec nigdy nie szanuje samochodów, zawsze kupuje nowe, 5 lat pojeździ przejedzie 120-140 tyś km i sprzedaje.
Ale ten samochód wygląda prawie jak nowy, oczywiście jest serwisowany zgodnie z zaleceniami, nie jest palone w środku, ale myjnie to on widzi raz do roku (na przeglądzie ;)
I odwiedziłem kilka komisów, i takie samochody o których mówię 5 latek z przebiegiem 100-120 tys
najczęściej wygląda jak trup, w środku wszystko jakieś zatęchłe, powycierane, aż dusi człowieka od choinek i auto plaka.
I to już budzi jakieś podejrzenia, myślę sobie na bank nie ma nikogo kto bardziej nie szanuje samochodu ;) od mojego ojca.
Ale fakt zachodniopomorskie to może nie mazowieckie czy śląskie z okolicą, ale też pobujałem się po komisach w Gnieźnie, to samo wszystko powycierane, smród choinek i plaka ogólnie trupy.
Też się zastanawiałem o co chodzi z tymi fakturami VAT marża, po kilku artykułach na forum już wiem że proceder nielegalny.
Więc pułapki przy stanie technicznym pojazdu, stanie prawnym,
akcyzy. Generalnie masakra. Chyba będę szczęśliwszy jeśli tego wszystkiego nie będę musiał znać.
Doszedłem do wniosku że bez pomocy kogoś kto się zna na tym rynku raczej nie ma szans żeby nie nadziać się na minę.
Kiedyś było jeszcze tak że jak samochód używany kupowało się z Niemiec czy nawet w PL ale u dealera można było spać spokojnie.
Ale po tym jak kolega przywiózł z DE Mercedesa E220 zamiast z przebiegiem 150 to 300k km, a autoryzowany dealer w jednej z marek w Poznaniu zaoferował samochód jako bezwypadkowy a po zakupie okazało się że był po poważnym wypadku (i to wynikało z dokumentów serwisowych) to nie ufam już nikomu.
W związku że nie znam nikogo kto się zna(przynajmniej w najbliższej okolicy) proszę Was o pomoc.
Wcześniej myślałem o samochodzie Mazda 6 ale że musi to być diesel a naczytałem się trochę nieprzychylnych opinii o silnikach Mazdy a o diesla AR wiele pochlebnych + fajny wygląd 159 to raczej będzie to AR159.
Może pokrótce czego szukam:
Model: AR 159 Sedan
Silnik: Diesel (warunek konieczny)
Rocznik: 2007-2008 (warunek konieczny)
Przebieg samochodu: około 100kkm
Pojemność: 1,9 - 2,0 - 2,4 (warunek konieczny)
Moc: przynajmniej 150 KM (warunek konieczny)
Historia serwisowania, książka serwisowa (warunek konieczny)
Kolor: Czarny lub Czerwony
Środek: Jeśli samochód będzie czarny chciałbym żeby środek był jakiś jaśniejszy
Felgi: 17" lub 18"
Co wyposażenia: raczej nie marzy mi się automat, skórzane siedzenia lub wersja TI.
Coś na poziomie Distinctive będzie w zupełności OK.
Tez byłoby super gdybym mógł samochód kupić na pełna FV 23%.
O to moje typy, co o nich myślicie?
http://maritexauto.otomoto.pl/alfa-r...C27957151.html
lub http://goo.gl/GLVxM
Tak jak pisałem powyżej są to wersje 2,4 ale nie upieram się przy nich.
Dodam ze nie szukam okazji, szukam przyzwoitego samochodu za normalne pieniądze.
Bardzo dziękuje za pomoc, ewentualnie gdyby ktoś coś wiedział lub ma taki samochód na sprzedaż jaki podałem wyżej proszę o info (mój numer telefonu 880 237 417).
Nie upieram się ani przy kolorze, ani przy silniku, ten Sedan wiem ze jest ich dużo mniej, ale przy tzw. okazji mógłbym przesiąść się do SW ;)
Popatrz w dziale bazar, jakiś czas temu pojawiły się urocze 159, nie wiem ale jak dla mnie za wersję Q4 z roku 2008 to chyba jakoś taniawo, ale mogę się mylić
Szanowni koledzy co sądzicie o tej alfie? http://moto.allegro.pl/extra-alfa-15...145695187.html
poprosiłem również alf-a 147 (wielkie dzięki) o sprawdzenie vinu http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1154422
pozdrawiam
sądzisz że to go dyskfalifikuje?że mógł być porządny dzwon z przodu?
nie ja tylko mowie ze bylo malowanko
Myślę, że przebieg możesz między bajki włożyć.
Auto jest z 2006 roku, z czerwca. Do końca 2007 facet zrobił 60 tysięcy kilometrów (wychodzi c.a. 40 tysięcy rocznie, co jest całkiem normalnym średnim przebiegiem dla takiego auta w Holandii). W połowie 2009 - czyli półtorej roku później - powinien mieć ok. 120 tysięcy kilometrów - co się mniej więcej zgadza z wpisem w książce (114 tysięcy w maju 2009). Potem jest zagadka - bo auto w rok zrobiło c.a. 20 tysięcy kilometrów, aby w marcu 2010 mieć 134 tysiące km. Co się działo przez następne 3 lata - historia milczy, ale nie sądzę, żeby nagle auto, robiące rocznie 40 tysięcy km, na wykonanie tego przebiegu potrzebowało kolejnych aż 3 lat. Cena też się z papcia nie wzięła, bo samochód musiał być mega tani za granicą - a to sugeruje realny nalot rzędu 250-280 tysięcy km.
Tomek wyczysc skrzynke albo jak mozesz odp. na moje PW o ile dostales??
Coz kazdego predzej czy pozniej ogarnie frustracja jak zaliczy kilka pazdzierzy ktore mialy byc mega okazjami :(
W kazdym badz razie ta druga (z wawy) byla juz na forum omawiana bo oferta byla ciekawa. Pierwsza byl odpuscil bo ostrow wlkp.
Co do pelnej historii serwisowej to na stronach www.autka.pl i www.trade-lux.otomoto.pl troche tego znajdziesz ;) Poza tym zawsze zostaje ASO. Zawsze powtarzam ze jak kupowac to w ASO bo jest sie przynajmniej z kim sadzic :P
Ok, dzięki za informacje. Tak udało mi się już zawędrować na www.autka.pl faktycznie jest trochę tego tylko wszystko co mnie interesuje to SW.
A ta z Wawy moze pamietacie w ktorym miejscu forum była omawiana? Troche przerobilem ten watek ale nic o niej nie czytałem.
Pozdrawiam
mhuba
wedlug tego co piszecie i jak jetescie przerazeni to trzeba by wszystkie ogloszenia z allegro wywalic w ktorym sprzedawca oferuje vat marża ...... dodam kazdy komis..... wedlug niektorych wszyscy to oszusci........ jak ktos handluje autami 10-20 lat to nie bedzie sobie robil klopotu dla paru zl z wałkiem na aucie za 20-40 tys jakim jest np alfa 159.....
Nie każdy kto sprzedaje na vat-marża jest oszustem. Oszustem jest ten, kto kupuje za granicą od firmy leasingowej samochód bez vatu (zakup wewnątrzwspólnotowy), od którego należy w Polsce odprowadzić 23% VAT i poprzez łańcuszek firm-słupów gubi obowiązek zapłaty podatku.
Jeśli ktoś kupił samochód na zachodzie od prywatnej osoby to nie musi odprowadzać podatku i może sprzedać bez vatu (f-ra vat marża). Podobnie – jeśli handlarz ktoś kupi samochód z komisu w DE i auto było wcześniej używane prywatnie. Problemem jest rozpoznanie takiego auta. Przy starszych autach (>5-6 lat) raczej pewne jest, że auto nie było kupowane od firmy leasingowej i sprzedaż na fakturę marżę jest prawidłowa. Ale przy młodych autach (2-4 lata) udział aut kupionych na zachodzie od leasingodawców jest dużo większy.
Panowie, powiedzcie mi proszę gdzie szukać dobrej 159 do 2006r 1.9 JTD 150KM ? W kraju u nas tego mało trochę.