Ja wyciągałem od góry w 8V, da się ale gimnastyka jest.
Printable View
Ja mogę albo od góry albo od dołu, dlatego pytam jak wygodniej :)
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Kupiłem rozrusznik od 2.4, po weekendzie będę próbował go upchnąć. Mam nadzieję, że podejdzie. W tym roku w styczniu, w te dni w które były największe mrozy, byłem na Litwie... Tam pewnego ranka, na blacie pokazywało -26, włożyłem kluczyk, świece zagrzały i bach.. Parę ciężkich obrotów, ale odpaliła bez niczego. Ogólnie w żaden z mrocznych dni (poniżej - 20) nie miałem problemu z odpalaniem. Nie wiem czy nie szukam sobie problemu na siłę, jednak lubię zadbać o auto i wg. mnie rozrusznik kręci za wolno. Jak upchnę i będzie pasował to zobaczę czy coś się zmieniło. Oryginalnie w 8v rozrusznik ma 1.9kW, a od 2.4 w 159 ile? 2.1, 2.2kW?
Witam!
Również mam problem z zapłonem. Występuje przy zimnym silniku ([notranslate]Alfa[/notranslate] 159 JTD 150 km). Wygląda to tak, jakby silnik kilkukrotnie próbował łapać zapłon, nie udawało mu się i w konsekwencji wyskakuje komunikat o błędzie układu kontroli prędkości i konieczności sprawdzenia poziomu płynu układu chłodzenia. Wygląda to tak jak na poniższym nagraniu:
https://www.youtube.com/watch?v=r3GswYO1qBg
Dodam, że w samochodzie sprawdzana była kompresja, EGR jest zaślepiony, kolektor dolotowy wymieniony, wtryski tez sprawdzane a akumulator ma dopiero kilka miesięcy. Komputerowo zwiększone były też dawki startowe.
Ma ktoś jakiś pomysł, co może być nie tak?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam!
Pozostaje zregenerować rozrusznik. Może za wolno kręci i to powoduje problemy z wytworzeniem odpowiedniego ciśnienia.
Faktycznie rozrusznik kręci wolno na zimnym silniku, ale kręci. W zasadzie to chyba jedyna rzecz, która nie była jeszcze ruszana. Sprawdzałem też przepływomierz powietrza i również wszystko jest ok.
Dodam, ze tak jak widać w końcowej części filmiku, problem znika przy ponownej inicjacji zapłonu, tj. wyjęciu i ponownym włożeniu kluczyka.
Może ktoś polecić jakiś dobry zakład w Krakowie, gdzie regenerują rozruszniki?
każdy elektryk
Ja juz po montażu rozrusznika od 2.4. Jest lepiej, dużo lepiej :) myślę że w zimę też będzie dużo lżej przy odpaleniu. Dodatkowo myślę z czasem nad zmianą akumulatora na taki z dużym prądem rozruchowym.