a dpf'a masz?
Printable View
8,3 litra wisi mi na komputerze od jakiś 2 miesięcy. Cykl: 5 dni w tyg Kraków w godzinach szczytu, w weekend trasa autostradą 160 km/h (tempomat). Opony 17''.
Pozdrawiam
Mi Brera pali na trasie min 400km, około 7,3-7,6L przy prędkościach 140/150 na autostradzie (odcinek około 200km), potem droga krajowa dość dobra.
Ogólnie średnio trudno powiedzieć, różne prędkości, drogi. Ale ostatnio zrobiłem trasę do Monachium, prawie cały czas autostrady w Polsce A1/A2/Droga expresowa Gniezno-A2, na drogach krajowych w Polsce max 150km. w Niemczech tylko autostrady, spalanie w pierwsza stronę 7,7L, prędkości na A1/A2 max 150km/h, droga krajowa znacznie mniej, Niemcy max150-170km/h (oczywiście nie cały czas, bo są przebudowy, punkty poboru opłat itp.), w drodze powrotnej średnie spalanie 7,2L ????? Brercie używam w 95% wyłacznie w trasach, stan oryginalny, EGR-częściowo zaślepiony (oryginalna uszczelka z otworami), 19", Motul.
Jest jeszcze jedna sprawa, której ludzie jakoś nie uwzględniają: miasto miastu nierówne i jedna miejska trasa nierówna drugiej. Mieszkam w Lublinie, pracuję w dwóch miejscach. Dojazd z domu do miejsca nr jeden (kilka świateł, korki) - 11 l. Dojazd do drugiego, raczej płynna jazda, trzy razy światła: 8-8.5 l. Dystans podobny, ok. 8-10 km.
Tak, mam DPF'a... Twoje spalanie jest ciut za wysokie, ale ja też tak miałem zanim klapy wywaliłem.
Będę na święta w PL to umówię się z którymś z polecanych warsztatów na pełny pakiet startowy, to jest klapy i DPF out, EGR zaślepimy, do tego nowe mapy do silnika i przy okazji i tak już zaawansowanych prac wymiana rozrządu. Jeśli teraz w mieście pali mi ok. 10.5 i w trasie jak jadę z 3 osobami i bagażem (rozważnie z gazem) pali 7.2-7.5 to wyniki 9.5 oraz 6.5 - 6.7 będą dla mnie już w pełni pozytywne :) Fakt, na start wydam ok. 3000 zł (nie licząc kosztu części rozrządu) ale będę już mieć spokój, bo po niemieckich mechanikach też mi się nie chce jeździć i wydawać pieniędzy... bo u nich samo spojrzenie na auto już kosztuje ;)
Mnie Brera 1750 TBi w mieście (Kraków) pali 11,5 (przy baaaardzo spokojnej jeździe) i 13-13,5 przy normalnej. Podejrzewam, że gdyby ktoś chciał spod każdych świateł rura i do przodu to i z 16 może być.