No nie każdy zna katalog na pamięć, a i stylistycznie jest jak Q (Carserwis w swoich ogłoszeniach pisze QV-look) ;) Ale schodzimy z tematu :D
Printable View
Od fana marki, który zaciekle broni tego modelu wypadało by wymagać aby znał ofertę swojej ulubionej marki wszakże wcale nie zbaczamy z tematu bo on dotyczy właśnie sprzedaży ów modelu ;)
Trudno wymagać aby auto segmentu B wyglądało jak to segmentu D. Po drugie nigdy nie byłem fanem jednej marki, jestem fanem motoryzacji i znaczek na masce jest dla mnie nieistotny, a liczy się produkt. Trzy widzę, ze nie wyłapałeś żartu z tym "mondeo coupe" ;)
Podstawowa Giulia buisness przede wszystkim nie wyglada jak Audi A1.
- - - Updated - - -
Spokojnie, nie spinam sie dyskutujemy. A na Giukie Veloce Ti eydalbym kase z checia ale mnie nie stac. Fajnie, ze innych stac na samochody z tego pulapu cenowego i nie ma co plakac nad takim problemem. Moja Alfa ma dopiero 3 lata i tez jest fajna. Robi ze tak powiem wrazenie bo to topowa Giulietta i jest dynamiczniejsza na drodze od wiekszosci samochodow poruszajacych sie po polskich drogach.
JA w tej chwili jestem na etapie zmiany auta i po 20-letniej przygodzie z Alfą kończę chyba znajomość(Równe 20 lat temu wyjechałem z salonu nową 156, póżniej GT,obecnie stara 166 ),Niestety, ale brak hybrydy w moim przypadku dyskwalifikuje Alfę -90 procent to jazda po mieście.Poza tym kto porówna serwis 15 letniej 166 z 15 letnim Lexusem, czy BMW,czy w sumie czymkolwiek to wie z czym to się je ;)Człowiek nawet jak chce dopieśćić autko to musi się przygotować na ślęczenie na necie i szukanie częśc, albo jeżdzeniu po warsztatach i zostawianiu autka na dłuższy czas z każdą głupotą-2 tyg .czekania na trójniczek od zbiorniczka chłodzącego ;)Uwielbiam tę markę, ale czasem zazdroszczę posiadaczom innych starszych aut, którzy po prostu zostawiają auto w warsztacie i odbierają nie zastanawiając się czy części są osiągalne czy nie.
Tonale bedzie hybryda.
Ja to do momentu kiedy bede tylko mogl to benzyna. Nastepny tez chcialbym benzyne ale ja ogolnie dlugo jezdze jednym modelem np. moje drugie auto mam tez od nowosci juz 12 lat. i trudno powiedziec co bedzie w przyszlosci. Juz 500e mi sie zaczal podobac niebezpiecznie.
Dokładnie zaczekaj jeszcze trochę... albo i para lat jak FCA wypuści tonale w hybrydzie i będziesz miał fajne auto na wydłużonej płycie Fiata 500X tylko pewnie jeszcze nie wiadomo skąd hybrydę wezmą ;)
Ale gdzie? Konstrukcja wahaczy powinna być inna? Inne amortyzatory? Generalnie cała elektronika jest do zrobienia od nowa, mechanicznie nie ma się specjalnie co przyczepić (chociaż ideał prowadzenia to to nie jest)... Dlatego bardzo głęboki lift moim zdaniem by wystarczył. Co jest takiego w mechanice nowego Audi A3, czego brakuje Alfie?
- - - Updated - - -
MY2020 wygląda w wersji Business całkiem OK, dokładasz malowane zaciski, tylny dyfuzor + podwójny wydech ("groszowe" sprawy, jeśli się weźmie pod uwagę różnicę w cenie wersji i wyposażenie) i można się pokazać na mieście :). Jedyny minus to czarne wnętrze, ale to się da przeżyć.
No dokładnie płyty się nie zmienia co 5 lat z nowym modelem jak pewnie cześć osób sobie to wyobraża. Płyta podłogowa to najdroższy element w samochodzie i jesli nie ma potrzeby jej zmieniania np. może taka potrzeba wystąpić bo np. aktualna płyta będzie uniemożliwiać zastosowanie hybrydowej technologi.Musiałaby być mega przestarzała żeby była potrzeba konstruowania nowej płyty podlogowej. MQB to tez nie jest nowość znamy ja od kilkunastu lat ale to bardzo dobre rozwiązanie modułowe gdzie na jednej płycie niemal są robione samochody od o ile mnie pamięć nie myli segmentu B do D i wszystkie Skody Audi i VW Seaty w tych segmentach jeżdżą na tych samych płytach. Bardzo duża optymalizacja i MQB nie zmienia się co 5 lat. Płyta C+ Fiata wcale nie jest taka stara została zastosowana ostatnio w Jeepie Cheerockie (chyba tak się to pisze). Zreszta nie jest nigdzie powiedziane, ze współpraca z PSA będzie oznaczać ze Alfa będzie robiona na bazie np. Jakiegoś citroena może być na odwrót. Wydaje mi się, ze raczej 500 zdominuje segment A/B i raczej to ona będzie stanowiła wyjście w koncernie dla tego segmentu tym bardziej, ze Fiat zaprojektował teraz nowa płytę w tym segmencie akurat tez pod hybrydę. W kwestii płyty kompaktowej Fiata nie wiem czy nastąpi konflikt przy zastosowaniu technologii hybrydowej ale jeśli nie to być może nowa płyta będzie obejmowała poprosi rozwój w ta stronę. Jedno jest pewne napewno nie będzie to wyglądać jak Audi A1 ;)
https://www.otomoto.pl/oferta/audi-a...tml#03009e223d
Ja piernicze powstalo Skodoaudi.
za fabie 100 tyś? kosmos.
Nie większy niż 500e za 160k zl ale skoro są klienci?
500-ka jest jednak stylowym wozidełkiem i trochę się tego pewnie sprzeda (chociaż rekordów sprzedaży się nie spodziewam), Audi A1 to nic specjalnie ładnego czy ekskluzywnego. Natomiast Audi by tego modelu nie wypuściło w tej cenie, gdyby się nie sprzedawał - to inna sprawa :).
Czy to nie ten model, który miał mieć już premierę?
Ludzie chcący kupić crossoverka, albo hybrydę raczej już oglądają je w salonach a nie czekają aż FCA w końcu się zdecyduje na premierę.W ogóle odpuszczenie sobie najbardziej dochodowego segmentu rynku jest decyzją irracjonalna.
Firma o takich tradycjach nie ma żadnego coupe nadającego się jako zwykłe codzienne auto,nie ma kombi....no kurczę, gdzie tkwi błąd ;)
Tak ogólnie to więcej modeli w ofercie ma nawet Ferrari.
500e rewelacja ma odzyskiwanie energi np. a przede wszystkim wyglada.
- - - Updated - - -
No wlasnie i tu dochodzimy do sedna sprawy niewazne co Audi by nie wypuscilo, jakie g..no by to nie bylo to sie sprzedaje. W Alfie by tak nie bylo.
- - - Updated - - -
W tym, ze jak byla 159 / Brera to nikt ich nie kupowal. Do tego stopnia spadlo zainteresowanie, ze Alfa zdecydowala przedswczesnym wylaczeniu modelu z oferty a wiemy jak dlugo (np. 10 lat) potrafi byc model Alfy w ofercie, jak jest nim zainteresowanie (w skali Alfy rzecz jasna) a tutaj praktycznie zainteresoeanie na ten model jak i jego wersje SW i przepiekne Coupe Brera jakby chyba spadlo niemal do zera.
Wygląda tak samo od 13 lat, a wygląd to oczywiście kwestia gustu jeśli ktoś w takim aucie gustuje to jego sprawa ;) 160K zł za 500e jakiej by tam technologi nie miała to po prostu gruba przesada i jeśli cena szybko nie zapikuje w dól to będzie to kolejna porażka sprzedażowa FCA
Co do 159 owszem szały nie było poszło koło 220K egzemplarzy ale porównajmy dane sprzedażowe z Europy
Pierwszy pełny rok sprzedaży
159 57K szt vs Giulia 24K szt
Drugi rok sprzedaży
159 65K szt vs Giulia 17K szt
Trzeci rok
159 45K szt vs Giulia 11K szt
Zaraz ktoś doliczy do Giuli wyniki Stelvio bo przecież 159 była w kombii ale właśnie w kombi, a nie w SUVie
Dorzucę jeszcze statystyki Giulietty kolejno pierwszy pełny rok 79K szt, drugi 61K sztuk, trzeci 46K sztuk
i Mito kolejno 62K szt, 52K szt, 40K sztuk
To chyba wyjaśnia wszystko jakich segmentów brakuje.
A o co Ci chodzi z tym, ze Tipo moglby conajwyzej z Fabia konkurowac?
Tipo to samochod budzetowy i uwazam, ze swietnie spelnia to zadanie. Mialem do czynienia z wersja topowa za 75 czy 80 tys zl i silnikiem 1,4 T-Jet i fajnie sie tym jezdzilo. Jesli ktos ma ograniczony budzet to taka wersja Tipo napewno godna uwagi.
https://youtu.be/GP5UoqMV1Gg
Chodzi mi to to, ze FCA ma jednego kompakta segmentu C właśnie tylko w klasie budżetowej. Nie mówię, ze to auto złe ale właśnie może co najwyżej konkurować z Fabia w swoim segmencie. Ludzie oczekujący kompakta z wyższej półki nie mają czego szukać u FCA o to chodzi bo twierdziłeś, ze FCA ma pokrycie we wszystkich segmentach i półkach, a tu guzik prawda.
Takie śmieszne tłumaczenia fanatyków ale po pierwsze nie wiesz ile by się sprzedało 159 gdyby też była oferowana w USA dlatego porównuje ten sam rynek aby pokazać czego chcą klienci to raz, a dwa nie wiadomo czy dla klienta Stelvio jest substytutem Giulii kombi i czy szukając kombi wezmą SUVa czy jednak pójdą do konkurencji.
Też mnie to dziwi pod kątem estetycznym, bo auto do dziś jest IMO zjawiskowe. Jednak pod kątem technicznym już trochę mniej, bo... była za ciężka, nie prowadziła się jak na Alfę przystało no i te silniki... Zabrakło mocnych benzyn, bo JTD były spoko, ale nie każdy toleruje diesla w coupe. Wersja 1750 TBi poprawiła sytuację (odelżone auto) ale to okazało się za mało, albo za późno. Konkurencja miała wtedy silniki 300KM.
Obawiam się, że sytuacja się powtarza. AR wchodzi za późno ze swoimi modelami -> Tonale już dawno powinno się sprzedawać, a teraz powinni pracować na wersją hybrydową.
Być może entuzjazm na widok Brery opadał po jeździe próbnej dlatego kiepska sprzedaż ;)
Dla mnie (i wielu innych ludzi też) kombi a SUV to dwa zupełnie inne auta. Nie oszukujmy się - ktoś, kto szuka SUVa nie kupi kombi. A ktoś, kto szuka kombi tylko czasami da się namówić na SUVa.
Wystarczy popatrzeć na tą tak nie lubianą konkurencję (BMW, Audi, Merc). Mają kilka modeli SUV w ofercie i sprzedają poza tym mnóstwo kombi.
Ale jakie tlumaczenie pokazujesz, ze Mito z cena od 55 tys zl sprzedalo sie rocznie na poziomie 50 tys szt. To nie bylo nawdt pierwszej 10 w segmencie a cenowo auto bylo dostepne dla szerszego grona odbiorcow. 159 tez zaxzynala sie od 85 tys zl. Wiec to nie byly cenowo wygorowane modele. Sprzedaz na poziomie 40 tys szt. To juz prawie egzotyk ale ten projekt nie byl egzotykiem z zalozenia.
Dokładnie jak się kolego [MENTION=82207]Shimmy[/MENTION] cofniesz to gdzieś tu wyliczałem cała game modelowa BMW z rozróżnieniem na wersje nadwozia. Sam się w tym gubię bo gama BMW to jest jakiś kosmos ale to, że nie sprzedaje się trójka w sedanie tak jak w 2006 to nie znaczy, ze klienci poszli gdzies indziej tylko może kupili BMW 2 grancoupe albo 4 grancoupe. Po prostu klient z BMW nie musi uciekać bo ma w czym wybierać.
Oczywistym jest, ze kombi to nie SUV. Oczywistym jest tez, ze jak byly kombi w przystepniejszej cenie to nie bylo chetnych. A w Polsce to juz w ogole pamietam, ze jak byl szal na 156/147/GT to widac bylo co jakis czas wersje nawet te tansze 1,6, diesle szal na Sportwagona a pozniej jak weszla 159 to nagle bardzo rzadko pojedyncze egzemplarze. Akurat tez uwazam, ze Giulia powinna miec wersje kombi.
- - - Updated - - -
Bo BMW sprzedaje na poziomie 2 mln samochodow rocznie a nie 50 tys.
Zgadza się bo markę buduje się dekadami, a nie na zasadzie klepaliśmy przez ostatnie ćwierć wieku auta o wątpliwej reputacji ale od dzisiaj będziemy PREMIUM! Nie, tak to nie działa.
Potraciło Cie takie audi czy "somsiad" kupił, że ci tak za skórę zaszło? Przez ostatnie strony już chyba kilkanaście razy je wspomniałeś :lol:
BTW to watpliwej reputacji A1 od początku produkcji 2010r sprzedało sie w ilości prawie 1 000 000 (słownie miliona) sztuk az sam się zdziwiłem ;)
FCA chyba zdaje sobie z tego sprawę. Wprawdzie odpuścili Giuliettę - pewnie dlatego bo stara platforma nie nadaje się do technologii hybrydowej a na Giorgio ceny by były na poziomie BMW 1 i Mercedesa A czyli kosmos. Widząc sprzedaż Giulii która jest na żałosnym poziomie wiedzieli, że drogi kompakt w Alfie to będzie niewypał. FCA nie poddaje się jednak i wiadomo już, ze Tipo po lifcie wyjdzie też w wersji Cross podniesionej, z mocniejszymi silnikami, bogatszymi opcjami wyposażenia, światłami led, cyfrowymi zegarami itp, także będzie już w pełni konkurował z resztą kompaktów na rynku.
Co do opóźnień Tonale to oczywiste jest, że głównie są wynikiem wprowadzenia tam technologii hybrydowej.
Teraz priorytet w tej dziedzinie ma Maserati i tam idzie kasa, Alfa musi żyć z ochłapów. Za parę dni premiera hybrydowego Ghibli z czterocylindrowym silnikiem (podobno 2.0 od Giulii) to i może Alfie coś z tej technologii skapnie.
Panowie widzę że ogólnie dyskusja a wręcz czasem gorące spory tu powstają, ale przecież nikt nie mówi tutaj z kolegów ze Alfa to złe samochody tak mi się przynajmniej wydaje, bo ja jako użytkownik Stelvio przynajmniej jestem mega zadowolony. Chodzi o marna sprzedaż, a tego dotyczy wątek. Tutaj nie chodzi że ktoś mówi że samochody które się dobrze sprzedają są lepsze, tylko nie oszukujemy się dwoma modelami z takich segmentów jak Giulia i Stelvio mega sprzedaży się nie zrobi tym bardziej że Giulietta wychodzi że sprzedaży.
Pozostaje czekać na nowe modele bo auta są naprawdę fajne i życzę tego sobie Wam i przede wszystkim Alfie