-
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] zainteresowałes mnie mieszaniem dodatkow..
Aktualnie do 1.9 z dpf zalany mam Penrite Enviro + AR9100
Z racji tego ze samochod w roku robi niewiele km planuje mimo to co rok oliwe zmieniac (nowe turbo, zregenerowane wtryski, chip).
Zastanawiam sie nad tansza opcja tj. Specol 5w40 C3 wzbogacone o mieszanke dodatkow Archoil.
Przed zalaniem uzyta byla plukanka.. teraz również takowa uzyje.. oleju wchodzi ok 4.5L.
Czego i w jakich proporcjach bys zalecal?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
Jeśli auto niewiele użytkowane to spokojnie AR9100 ok. 160ml wystarczy aby wzmocnić olej klasy C3. Możesz też zalać pół butelki AR9100 i pół butelki AR9200 do tego oleju aby mieć już ochronę sportową jak na diesela z DPF i to na 2 lata... Ważniejsze abyś zdobył trochę AR6200 do ON bo jeśli ukisisz ON w baku z racji niewielkich przebiegów, postojów itp to problemy powrócą.
-
AR9300 albo AR9100 do automatycznej skrzyni starego typu? Te środki zmniejszają tarcie, a chyba w automacie nie do końca o to chodzi?
-
Nie powodują poślizgu w prawidłowej dawce jeśli to masz na myśli a jak w każdej przekładni gdzie jest kontakt metal/metal tam jest tarcie, zużycie i temperatura i to redukują.
Oba zawierają też detergenty czyszczące hydraulikę asb (9100 więcej) co usprawnia jej pracę.
-
AR6200 systematycznie zalewany ☺ dzieki za porady
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
-
Ja używam (do Paseratti 1.9 TDI AFN) oleju Shell Helix Ultra 5W-40 i co dwie wymiany płukankę Millers-a.
Wymiana wychodzi mi co 6tys. km bo tyle robię maksymalnie w roku.
-
Stosuje ktoś motul 8100 x-cess z dodatkiem AR9100? dobre połączenie?
-
Tak samo dobre jak np. Specol Gold 5W40 z AR9100. AR9100 można stosować do każdego oleju nawet klasy Racing i stosuje się z powodzeniem nawet z 300V, CFS NT itp.
Jeśli jest taka potrzeba to można dodatkowo AR9200.
-
Mam pytanie czy większą o 10-15 ml dawka Archiola 9100 może wpłynąć ujemnie na silnik i turbine?
-
Nie może źle wpłynąć ale lepszego efektu nie da niż rekomendowana dawka.