Czyli bez znaczenia :), uszczelka wymieniona, choć była jak nowa.
Printable View
Czyli bez znaczenia :), uszczelka wymieniona, choć była jak nowa.
Panowie pomóżcie bo juz sam nie wiem po przeczytaniu internetu :) Mam 159 z silnikiem GM 1.8. I wg Alfy powinienem lać 5w40, a wg Opla do Vectry z tym samym silnikiem idzie 5w30. Wyczytałem, że to niewielka różnica w smarowaniu na korzyść 5w40. Ale znów skoro producent silnika zaleca 5w30?
witam, kupilem 159 1.9jtdm 150ps. na karteczce widac ze wlany olej 5w40 i taki bede lal,
a wiec jaki olej polecacie (producent)? :) a czy lac selenie?
aha dodam ze niestety nie ma dpfa
Koledzy,
do AR159 2.4 jtdm 210 z dpf to brać Motul 8100 X-Clean ?
I ile tego oleju muszę zakupić? przejrzałem z 90 stron i są różne informację. od 5.4 do 6.4 :confused:
Ja teraz jestem przed zmianą oleju, był zalany Selena ale z racji tego że wywaliłem ekologię to zalewam pełny syntetyk VALVOLINE SynPower 5W40 ze specyfikacją ACEA: A3/B4 a nie to badziewie do DPF C3/C4
Hej powiedzcie mi który olej lepiej wlać do 159 2.4 200km dodam że dpd i erg jest wyrzucony .
Motul 8100 X-cess 5W40 czy Motul X-clean 5W30 ?
Skoro nie ma DPF to 5W40, co wielokrotnie było już pisane tutaj.
Millers Oils Trident 5w40 lub Penrite HPR 5w40 - jeśli nie ma filtra DPF
Pamięta ktoś jaki filtr oleju idzie do 1.9 JTDm 16V w przypadku systemu Mann Hummel? Ten z dziubkiem czy bez?
Dzięki :)
Hej, kolega Magil pisze o systemie Mann Hummel. Mógłby ktoś napisać o co chodzi, bo nie mogę znaleźć. Kupiłem filtr knecht i teraz zastanawiam się czy będzie pasował, a niefajnie by było, żeby pod autem mnie coś zaskoczyło.
Na pokrywie filtra oleju masz napis producenta "systemu" filtra. Jest jest to Mann to będzie filtr bez dziubka, a jeśli UFI to taki z dziubkiem ;)
Ok, dzięki. Kupiłem bez dziubka, mam nadzieję, że trafiłem w mann.
Edit: byłem w aucie jest Mann czyli bez dziubka będzie pasował, dzięki bardzo Magil, pozdrawiam
Macie 300 zł na olej.
co kupujecie.
AR 159 1,9 JTD
150KM
silnik bez zadnych modyfikacji
przebieg 155 tkm
posiada DPF
Czytajac co powyzej mozna dostac zeza :)
waham sie pomiedzy:
Millers Oils XF Longlife C2 5w30 seria PREMIUM NIEBIESKA
Millers Oils EE Longlife 5w40 seria PREMIUM ZIELONA
Millers Oils EE Longlife C3 5w30 seria ENERGY EFFICIENT CZERWONA
... inne propozycje tez wezme pod uwage.
Motul 5W 40 lub 30, 8100 x-CLEAN C3 - 5 litrów bańka około 150 zł
Wypalanie na tym oleju DPF w zakresie 900 - 1200km, na amerykańskich olejach 600 - 800 max.Załącznik 247209Załącznik 247210
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
- - - Updated - - -
ja dodał bym jeszcze ten: https://link.do/768Dy
Z górnej półki jest jeszcze:
https://www.amsoil.com/shop/by-produ...?code=DEOQT-EA
Szybkie pytanko.
Czy do 2.0 jtdm bez ekologii można wlać Penrite 10teeths Premium 0W40?
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Panowie we wcześniejszym aucie przez kilka lat jeździłem na Millersie EE 5w40 i było ok, teraz mam alfę 2.0 jtdm 200km i 430 NM bez ekologi i obecnie jeździłem an LM 5w30 top tec 4200 ale auto chodzi jak traktor i do tego zaczęło mi wciągać sporo oleju. Na następną wymianę chciałbym puścić płukankę i zalać 5w40 tylko teraz pytanie czy Millers EE Nanodrive czy Penrite Tenths lub Enviro+. Nie pytam tu o właściwości bo wiadomo, że to oleje z najwyższej półki, pytam o doświadczenia użytkowników z tym konkretnym silnikiem po modach z tymi konkretnymi olejami. Który lepiej wyciszy pracę tego klekota? Na którym oleju silnik będzie go mniej "wciągał"? Może są jeszcze jakieś dodatkowe plusy danego oleju w tym silniku?
Miałem 5W30 Penrite Enviro + jeszcze z ekologią a później 5W30 Millers EE Longlife ECO i zużycie oleju było zauważalne, zwłaszcza po usunięciu DPF-u. Na obydwu silnik chodził w miarę cicho. Teraz mam Amsoil Max Duty właśnie ze względu na niski NOACK, głośność bez zmian.
A nie wiesz jak sie zachowa motor 2.0 jtdm na Millersie i Penrite w klasie lepkości 5w40? Po zalaniu Amsoil Max Duty ubytki oleju sie zmniejszył?
Nowy olej mam od niedawna, więc ciężko stwierdzić, od miesiąca utrzymuje się na maksymalnym poziomie. Nie wiem jak przy zmianie lepkości, ja się trzymam instrukcji i raczej jej nie zmienię.
Ja od dwóch lat leję Mobila1 0W40 do 156 2.4JTD 175 PS i sobie chwalę. Jak na diesla długo pozostaje czysty i spływa z bagnetu, ani go nie ubywa ani nie przybywa, poza tym mechanicy chwalą. 15 lat temu fascynowałem się tematem oleju do alfy, teraz mi przeszło :-) Najbezpieczniejszy wybór to sprawdzony produkt z pewnego źródła. Te oleje dzisiaj, w klasie SM/SN i tak są lepsze niż 15 lat temu w klasie SJ a wiele konstrukcji silnikowych AR pochodzi z tamtych lat i na SJ też dawały radę.
Pozdr.
A co ma klasa SJ wspólnego z silnikiem Diesla ?
o czym Ty w ogóle tutaj piszesz do nas ???
- - - Updated - - -
Zabawna teoria, po jaką cholerę trzymasz się instrukcji, skoro usunąłeś ekologię.
Instrukcja i zalecenia w niej zawarte mają na celu utrzymanie w dobrym stanie DPFu i spełnienie norm emisji spalin, a nie stan silnika.
nie wiem czy zabawna. Jestem tylko użytkownikiem auta czytającym instrukcję i nie wiem czy lepkość w letnich temperaturach (jeśli tak to mogę nazwać) ma wpływ na DPF, wiem że SAPS ma dlatego obecny olej jest FULL SAPS i ma wysokie HTHS
czyli co? instrukcja do śmietnika i róbta co chceta? (przekomarzamy się dalej czy jakieś niezabawne konkrety będą)
i jeszcze co do instrukcji i zaleceń producenta: dlaczego dla silników 1.9 jtdm przed liftem zalecano 5W40 a po lifcie 5W30? co się zmieniło w silniku i osprzęcie że jest taka zamian?
a tak btw, jak doczytałem sobie to druga cyferka przy lepkości oznacza pracę w letniej temperaturze powietrza. dla 30 jest to 20 stopni, dla 40 to 35 stopni. Jak to się ma do temperatur w naszym pięknym kraju?
Dobra zamówiłem Millersa EE nanodrive 5w40 zobaczymy czy klekot przycichnie i olej przestanie znikać.
oświeć mnie proszę