-
OK. Sprawę rozgryzłem.
W mojej alfie nie było instalacji do podgrzewania foteli.
Są złacza D97H-zasilanie i C38-masa ale brak w nich obszycia styków dla instalacji podrzewania foteli.
Złącze D97H jest pod wykładziną, w okolicach śruby mocującej fotel -przód, od strony tunelu środkowego.
Złacze C98 jest w tunelu środkowym. Utrudniony dostęp do niego jest po demontażu obszycia hamulca ręcznego.
Zatem ja musiałem puścić okablowanie od tablicy bezpieczników pin nr 4 oraz od masy z tunelu.
Obecnie mam zamontowane ogrzewanie w fotelach i zasilanie na razie tymczasowo z zapalniczki, ale już jest piękna sprawa-ciepełko.
-
Czy jest możliwość jakoś podmiany tego przycisku podgrzewania z jakiegoś innego modelu lub jakiś sklep z rozsądną ceną? Ten na autosklepie kosztuje 120 zł więc to trochę przesada...
-
-
Co jest z tymi przyciskami? Kupiłem alfę i 2 były uszkodzone, wymieniłem i pasażera upalił się chyba po miesiącu, a kierowcy po ok roku. Też co roku kupujecie przyciski, czy tylko u mnie jest coś nie tak?
-
Podobno pomaga zastosowanie przekaźnika. Robił to ktoś?
-
Ostatnio u siebie naprawiałem przycisk od siedzenia pasażera. Patrzyłem co jest w środku. Na pierwszy rzut oka nie ma co się tam zepsuć, bo napięcie 12V podawane jest bezpośrednio bez stosowania innych elementów, a styki robocze tego przycisku są wystarczająco grube żeby się nie upaliły. Diody Led ma ograniczoną żywotność więc prędzej czy później się spali i nie bedzie świecić. U mnie przycisk działa (sprawdzałem miernikiem przejście jest ok), fotel grzeje lecz się nie podświetla bo tam potrzebne są diody LED żółta i czerwona na 12V (nie tak jak w przypadku tradycyjnych Led gdzie wymagany jest rezystor). Druga rzecz jaka może powodować zepsucie przycisku jest cienki drucik, który jeździ po plastikowym boku powodując wycieranie się tego plasitku w pozycji załączonej i wtedy przycisk zamiast być wciśnięty, samoczynnie się wyciska (u siebie poradziłem sobie z tym wyginając go bardziej pod kątem ostrym wględem dłuższej części). Ostatnia rzecz jaka może się zepsuć to przepalony kabel od idący od zasilania do przycisku lub od przycisku do maty (mało prawdopodobne bo tam jest przewód o przekroju chyba 2mm^2 albo nawet 2.5). W ostateczności mata jest zepsuta. Myślę, że pomogłem niektórym :P
-
U mnie brak napięcia na stykach zewnętrznych kostki, na stykach wewnętrznych jest ok. Co to może być ? Spalona mata ?
Fotel kierowcy. Pasażera jest ok. Oba przyciski sprawne.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka