-
5 załącznik(i)
Jak byście to zinterpretowali, bo już sam nie wiem co o tym myśleć.
Po kolei:
- logi z ładowania akumulatora podczas jazdy w moim samochodzie - napięcie waha się od 12,5 V do 15 V i spada do 12,5 podczas przyspieszania:
Załącznik 192533
- logi z takiego samego samochodu z ASO - prawie idealna linia prosta, nawet podczas przyspieszania:
Załącznik 192534
- przełożyli ten alternator do mojego samochodu i jest tak (napięcie już nie spada poniżej 13,2V i nie spada podczas przyspieszania, ale cały czas, choć rzadko i na moment rośnie do 15V):
Załącznik 192535
Poza tym przed i po przełożeniu alternatora w moim samochodzie ładowanie akumulatora zaczyna się dopiero po jakichś 2-3 sekundach (przez ten czas jest 12,6-12,8 V, czyli trochę więcej niż napięcie akumulatora). W samochodzie z ASO ładowanie rozpoczyna się natychmiast.
Załącznik 192536
Samochód z ASO:
Załącznik 192537
Mają wymienić alternator na nowy, ale mam nieodparte wrażenie, że to nie pomoże, bo niby dlaczego ten sam alternator daje w takim samym samochodzie raz prawie stałe napięcie, a raz takie dziwne jak u mnie. No i to napięcie 15V, które pewnie jest odpowiedzialne za wykończenie już trzeciego akumulatora w ciągu 1,5 roku.
Może się czepiam, ale jak dla mnie, w takich samych warunkach powinny być podobne wyniki pomiarów (takie zboczenie zawodowe), chyba że warunki nie są takie same i u mnie instalacja elektryczna jest uszkodzona.
-
2 załącznik(i)
zrzuty z MES-a , nic prawie nie widac, podaj biały podkład to będzie lepiej... tutaj masz normy na napięcie z oscyloskopu samochodowego... te twoje załączniki też nie mogę pobrać, może mam trojana, wirusa...
-
Poprawiłem. Załączniki już można pobrać. Logi są ze scanxlpro, nie z mes, ale co za różnica.
Najbardziej mnie niepokoi, że napięcie spada jednak do 13,2V, wprawdzie nie podczas przyspieszania, ale spada.
Może dlatego, że akumulator jest nowy i potrzeba mniej prądu, ale jednak nie wydaje mi się to normalne.
-
nie znam tak elektryki giulietty dobrze, ale np. w GT JTS inteligentne regulatory napięcia alternatora posiłkują się elektroniką z body komputera...
-
No, niestety nie jest inteligentny... W V6 ma IF w regulatorze, ale nie wiem, na ile jest inteligentny. Lubiłam myśleć, że taki jest…
- Czemu nie pokażesz faz. Tam masz może nawet ze trzy tryby dla małych/średnich obciążeń?
-
1 załącznik(i)
Ja tam się nie znam, ale w MES jest coś takiego:
Załącznik 192906
-
tylko jak odczytac licznik inteligentnych przegrzań ?...
-
Mniejsza o to, co to jest. Pewnie tak przetłumaczyli. Ale dałem im w ASO zagadkę, że trzeba takie coś zrobić po wymianie alternatora, zobaczymy czy dojdą. ;)
-
tylko proszę nie zadawaj im pytania "co robi inteligentny regulator napięcia IAM alternatora".