Skąd informacje, że w fabryce na dotarcie leją oleje mineralne? I dlaczego do silnika po remoncie sugerujecie żeby zalewać olej mineralny na dotarcie?
Printable View
Skąd informacje, że w fabryce na dotarcie leją oleje mineralne? I dlaczego do silnika po remoncie sugerujecie żeby zalewać olej mineralny na dotarcie?
Informacja z pierwszej ręki ;) A tak na poważnie pracowałem w kilku ASO - samochodowych i motocyklowych (tu u przedstawicieli na PL). Nie byłbym sobą, gdybym nie zapytał u źródła jakim olejem są zalewane jednostki po złożeniu. Jest to specjalny olej na bazie mineralnego. Tego specjalnego oleju nie kupimy ale minerlany tak.
Najprościej mówiąc minerał nie smaruje tak dobrze jak syntetyk szczególnie po rozgrzaniu. Szybciej i dokładniej się nowe części dotrą. Na syntetyku trwałoby to znacznie dłużej. Piszę to też z własnego doświadczenia - naprawiam hobbistycznie motocykle. A jakbyś pytał o docieranie - jestem ze szkoły ostrego docierania a nie zamulania.
Czytałem na ten temat i chodzi o to ze olej syntetyczny czy pół-syntetyczny mają zbyt dobre właściwości smarujące i mogą utrudniać faktyczne docieranie... Są dwie różne szkoły i w każdej coś jest :) Nawet czytałem ze wolne obroty na docieraniu to nic dobrego i że silnik powinien pracować pod ,,obciążeniem,, i w pełnym zakresie obrotów ale wiadomo z tymi wysokimi to nie można przesadzać i bez upalania :P
Święto świętem ale tłoki same się nie wyczyszczą i wypolerują :P
Załącznik 187420Załącznik 187421Załącznik 187422
I alternator po regeneracji :)
Załącznik 187419
No kolego szacun, więcej fotek i czekamy na efekt i pierwszy start silnika...
Kolego a mam prośbę jak masz rozebrany silnik 105 KM to to koło pasowe co jest na walku ssącym ono jest na jednym klinie ? ma opcje obrotu na wałku czy nie ? bo w wersji z wariatorem obraca się. Mianowicie chodzi mi o to czy trzeba blokady na wałki przy wymianie rozrządu bo jak jest koło nie ruchome to można sie obejść bez blokad.
Dla 105 i 120 KM sa inne blokady. Oczywiscie na odpierdziel mozna to zrobic bez blokad ale co to za ustawianie. Nie na darmo ktos wymyslil te blokady. Pozniej biadolenie ze a to nie jedzie albo cos przerywa albo nie pali. Zal sie czyta takie posty jak ktos probuje zaoszczedzic kilka zl a pozniej placze ze cos jest nie tak
Nie próbuje oszczędzać, pytam czy to koło ma luz na klinie, bo jak ma to wiadomo że bez blokad się nie obejdzie bo więcej kłopotu potem jest.