no więc te nr co obiecałem ;) świeca zapłonowa : NGK- BKR5E-11 (była NGK- BKR6EKPA) Dopalająca świeca : NGK 5096 C7E to mam napisane na każdym pudełku a były (NGK- PMR7A) Ale te co były dopalające są takie same ;)
Printable View
no więc te nr co obiecałem ;) świeca zapłonowa : NGK- BKR5E-11 (była NGK- BKR6EKPA) Dopalająca świeca : NGK 5096 C7E to mam napisane na każdym pudełku a były (NGK- PMR7A) Ale te co były dopalające są takie same ;)
Świeca BKR5E, jak widac ma inną ciepłotę świecy niż BKR6EKPA.
Witam, dzięki za podpowiedź ale byłem u mechaniora w wzeszłym tygodniu posprawdzał mi w katalogu i powiedział, że nie ma do alfy małych świec innych niz platynowych:/ więc kupiłem 4platynowe Denso małe i 4zwykłe duże Denso, drogo, jak cholera ale mam nadzieje, że ja już tych małych nie będę wymieniał:) latam 3tyś miesięcznie więc dam znać, jak to się sprawuje:)
Ach ci mechanicy i katalogi...
BKR6EKC
CR7EKC
idzie to zamienić na denso choćby w głupim inter carsie
Mam jedne i drugie na półce w garażu:D
Jest "cień" szansy, że zanim szlag trafi świece, to szlag trafi silnik :)Cytat:
latam 3tyś miesięcznie więc dam znać, jak to się sprawuje
Najważniejsza przy doborze świec jest ich ciepłota długość gwintu (za długa może zrobić "KUKU") rodzaj uszczelnienia w gnieździe, średnica i skok gwintu, reszta to sprawa drugorzędna, rodzaj materiału elektrody i ilość elektrod będzie tylko wpływał na trwałość świecy (szybkość zużywania się elektrody i powiększanie się szczeliny). Z własnego doświadczenia powiem , że najoptymalniejszą opcją byłyby świece zalecane przez producenta (NGK) ale cena w niektórych przypadkach za komplet może przewyższać połowę wartości samochodu :). rozsądną alternatywą jest też DENSO ze swymi świecami irydowymi - zamienniki oryginałów można dobrać studiując katalogi - fakt cieńszą świecę trudniej podpasować. Przy świecach innych niż oryginalne może w ekstremalnych warunkach następować zakłócenie pracy silnika ale przy normalnej jeździe tego raczej nie odczujemy. Temat ze świecami głównymi i dopalającymi wypadałoby włożyć między bajki. W dwóch cylindrach świece grubsze są połączone z cewkami bezpośrednio za pomocą tzw fajki w dwóch następnych za pomocą kabli zapłonowych. konstruktorzy stosując system nazwany w AR TWIN SPARK mieli zapewne w założeniu zoptymalizowanie przebiegu spalania w cylindrze ( paliwo zapala się w cylindrze w dwóch miejscach jednocześnie przez co płomień rozchodzi się równomierniej co ma wpływ na występujące ciśnienie oraz emisję spalin a co z tym idzie nieznaczny wzrost osiągów silnika ( zauważalny raczej na wykresie z hamowni niż w jeździe codziennej). Dużym plusem w technologii TWIN SPARK jest to, że w momencie awarii jednej cewki samochód silnik pali dalej na 4 cylindry, mało tego awaria cewki 1 i 2 cylindra lub 3 i 4 cylindra nie wpłynie znacząco na pracę silnika - dalej będzie pracował na 4 cylindrach jedynie nie na 8 a jedynie na 4 świecach.
http://allegro.pl/swiece-brisk-alfa-...741393629.html
A co sądzicie o tym komplecie?? Przewody już kupiłem teraz czas na świece i się zastanawiam nad tymi... Może ktoś miał styczność lub coś wie na ten temat. a co do przewodów to kupiłem taki zestaw : http://allegro.pl/show_item.php?item=3729599076
Pozdrawiam
Do Alfy powinno się ładować tylko kable i świece firmy NGK, jest to sprawdzony i polecany zestaw, ewentualnie świece Denso. Nie wiem co to za firma tych Twoich kabli. Pierwszy raz widzę to coś na oczy. W dodatku zapłaciłeś za nie tyle, co za NGK. Nie wiem ile jeszcze lat potrzeba, żeby każdy zrozumiał, że świeca i kable wn powinny być jak najlepszej jakości, to nie jest temat do oszczędzania.
Nowicjusz, wskazane przez Ciebie świece Brisk u mnie sprawują się bez najmniejszego problemu.
Super to zamawiam i będę się cieszył z ich użytkowania :)