A jak wytłumaczyć co się stało z olejem, przy wyjeżdzie z domu 1/2 stanu, potem dolewka 1,5L i stan oleju max? . Niemożliwe żeby silnik (nie stary) spalił tyle oleju (wycieków brak).
Printable View
Świadomie wyjechać z domu, w zimie w Alpy ze stanem 1/2 oleju - gratuluję roztropności i odwagi.
W sumie racja - gdyby było na bagnecie połowa, to każdy by leciał po olej, a jak czujnik pokazuje połowę, to znaczy że w normie :).
Wiem, że to takie gadanie w stylu "co poeta miał na myśli", ale [MENTION=2852]kaz156[/MENTION] moim zdaniem źle się teraz wyraził pisząc o 1/2 stanu.
Wcześniej [MENTION=90695]Jarod[/MENTION] pisał wyraźnie:
środek skali to chyba nie to samo co 1/2 stanu?!
W Mercedesie elektroniczny czujnik i brak bagnetu nie zawiódł przez kilkanaście lat. Inna sprawa, że mierzył bardzo dobrze i w ciągu kilkunastu sekund po wejściu w odpowiednie menu.
Niemniej, bagnet (w obu pojazdach) by nie zaszkodził na pewno...
Mój błąd, oczywiście miałem na myśli środek skali (tak przecież pisał autor wątku).Dręczy mnie pytanie, co mogło się stać z olejem. Od 1/2 skali do max. to pewnie jakieś 0,6 - 0,8L, a wlał 1,5L - gdzie podziała się reszta oleju? Chyba, że czujnik przekłamywał i już przy wyjeżdzie oleju było dużo mniej.
Zanim zaczniesz zobacz ile miałeś wlanego oleju na FV przez ASO bo zazwyczaj masz wlewane 5l. czyli według wskaźnika 4.6-4.7l
Na youtube jest kanał Rons Rides. Gościu na bieżąco śledzi co się dzieje w Alfa Romeo.
Polecam.