przeciez jest 164 z silnikiem 2.0 8V turbo
Printable View
możecie być pewni ze to nie ts ;) z tego co wiem to był silnik Lanci i miał 175KM.
Ja wcześniej nawet nie wierzyłem że są q4 po lifcie bo nigdzie takiej nie widziałem a przecież zawsze ktoś też mógł zmienić sobie błotniki i drzwi przy odświeżaniu lakieru Ja tez nawet mam wszystkie już elementy po liftingu i może taki manewr wykonam. Po liftingu mi sie lepiej podoba.
No widziesz :) Tak jak zawsze myślałem, że jest 25 Ti-Z, a tym czasem są 24 Ti-Z i jeden stojący we Włoszech prototyp GTA-Z. Wszystkie to Q4. A oprócz tego nieznana bliżej liczba wersji Ti-Z, czyli 155tek w "obudowie" Zagato. :D
Jak znajdę chwilę, to postaram się dokładnie napisać wszystko co wiadomo o legendarnych już Ti-Z
Proszę bardzo, poliftowa Q4, jak widać mimo, że na brytyjskich blachach to jednak z kierownica po prawej. W końcu było ich tylko 110. Że Q4 to zdradza ja tylko próg w kolorze nadwozia :) Niemniej wiem, że to Q4, bo tak napisal zamieszczający foto :P
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/06/76.jpg
Wręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tw...ine#Motorsport
Tylko czasem trzeba poprawić fabrykę, sprawdzić/poprawić osiowanie wału, zamiast beczeć że panewka to tamto ;->
TS16V - proszę wybaczyć, że tak bez ogródek - to przy tym gniot.
Oj, Alfa Twin Cam też widywał dmuchawki, Giulietta Turbodelta (z turbiną Alfa Romeo Avio), 75 1.8t. Głowicy twin spark tam nie było, ale reszta zbliżona ;-)
Pozdrawiam, d.
Z tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...
Tylko proponował bym zejść na ziemię bo w takim wyczynowym silniku to najwyżej został blok i głowica który pewnie tylko przypominają standardowe z wyglądu. Bo chyba nikt nie myśli, że takie 400KM to się wyciska ot tak na standardowych podzespołach.
Nie możemy tutaj rozpatrywać takich przypadków bo nikt i tak sobie takiego silniora nie zbuduje. Dla nas jako użytkowników liczy sie to czy takie np 2.0 z q4 pojeździ 20 czy 100 kkm za nim mu korba bokiem wyjdzie czy się coś przekręci jak go się odetnie kilka razy. I właśnie to jest sedno całej sprawy - Fiat dał silnik z rewelacyjnymi osiągami a materiały użyte do budowy i jego wytrzymałość są na niższym poziomie.
Dlatego uważam, że ts 8v jest znacznie bardziej udaną konstrukcją.
Wiem, że też dmuchali w te ts-y ale właśnie bardziej mnie ciekawi czy ktoś montował sam turbinę i ile udało mu się tam wycisnąć bez bardziej radykalnej ingerencji w silnik.
Dla mnie 155 to model, który najbardziej kojarzy mi się ze sportem. Zawsze będę ją kojarzył jako tą która dokopała BMW i innym markom :D
zależy kto co woli. jedni wolą mocny dół a drudzy wciśnięcie w fotel powyżej 3tys obr.Cytat:
Wydaje mi się że lepszym rozwiązaniem od V6 jest 2.0 Turbo
obie konstrukcje są bardzo do siebie zbliżone, głowica 16zaworowa, wałki balansujące, słaba pompa oleju , i za duża moc , oto wady tych silników które przyczyniają się w większym lub mniejszym stopniu do szybszego zużywania się panewek i ciśnienia oleju co często kończy się zatarciem wału i nie kiedy wycierania wałków w glowicy.Cytat:
2.0 turbo to tylko w Q4, a 2.0 T.S jest o wiele bardziej awaryjny
zgadzam się. Według mnie jeżeli chcesz dłużej pojezdzić tym silnikiem to na start trzeba wyremontować silnik bo ciężko kupić go w dobrym stanie a ceny są nawet i droższe od TS 16VCytat:
Koledzy nie gloryfikujcie tak tego silnika z q4 bo jak byście mieli go na co dzień to gwarantował by on wam takie same stresy jak ts 16v
8zaworowa konstrukcja twin sparka jest doskonała i bardzo żywotna. Co do 16V TSów to 1.8 jest mądrzejszy od 2.0 bo nie ma wałków balansujących co zapobiega uciekaniu na nich ciśnienia oleju bo są one w połowie smarowane na panewce.W 16V widzialem i kilka razy słyszałem o nadrywaniu tulejki w tłoku więc wydaje mi sie że aby dołożyć mu turbo trzeba by było tam zajrzeć żeby nie zaczął stukac jak koledze.Cytat:
Tak jak kolega Dziaru TS 8v ma zdecydowanie lepszą konstrukcję (od innych 2.0) a układ korbowo-tłokowy jest naprawdę przemyślany i dopracowany - znajdźcie mi takiego z obróconą panewką. Po prostu do niego nikt nie pchał turbiny (przynajmniej na forum) i dlatego trudno nam określić ile mocy dało by z niego wycisnąć.
To poprzednia wersja silnika z Q4, 8zaworów zamiast 16 i chyba bez wałków balansujących.Cytat:
tylko że pewnie co zawody silnik był wymieniany, a jeżeli przejździl kilka rajdow to nic dziwnego bo był nowy:) Po prawie 20latach ciężko znaleźć Q4 czy delte która na fabrycznym silniku przejechała by tą trase bez kłopotów. To stara knstrukcja z początku lat 70 tych tylko zmodernizowana troche.Cytat:
Wręcz przeciwnie, ten silnik ma bardzo dużo zalet, nie bez powodu wywalczył 10 tytułów w WRC:
Bardzo łatwy w tuningu a panewke nie obróci jeżeli panewki będą w nalezytym stanie, będzie olej i wymagane ciśnienie a o to trudno. Najlepiejrozebrać i złożyć ten silnik od nowa co za pierwszym razem rzadko się komu udaje:)Cytat:
Z tych silników 2.0 16v turbo wyciągają po 400KM i więcej, to bardzo rozwojowe silniki jeżeli chodzi o tuning, ale fakt ze standard lubi obrócić panewkę...
Dla mnie model 155 to auto tanie w utrzymaniu bardzo bogato wyposażone za rozsądne pieniądze. Komfortem daleko jej do np.164 ale do ciekania w koło domu idealny wóz, częsci tanie, piękna sylwetka i przyzwoite osiągi. V6 a Q4 to dwie inne historie ale puki co wole Q4 niż V6 brata. Gdyby tam było 3.0 24V to bym sie zastanowił a te 168koni z 2.5 V6 szału na mnie nie robią.