Wlasnie jestem po zakupie alfy 1.8 mpi. Silnik wybrany tyko dla tego zeby zalozyc lpg. Co do wrazen: wczesniej jezdzilem civikiem 113km, autko lekkie wiec nawet fajnie lecialo. Po przesiadce do ciezkiej alfy 140km nie moge powiedziec zeby ten silnik nie dawal sobie rady z tym samochodem. Dla mnie jest idealnie i sadze ze twoj ojciec tez nie potrzebuje zawsze byc 1 z pod swiatel.
Co do silnikow diesla- nigdy tego nie kupie. I to nie dlatego ze jestem zle nastawiony. Silniki fajne, ekonoiczne duzy momen ale... jak sa nowe. W firmie mamy ok 30 samochodow wiekszosc w dieslu, to co sie dzieje z tymi silnikami po 100 -150 tys km to jest zenada. Koszta napraw takie, ze te spalanie 6-7 litrow to nie beda oszczednosci.
Zaznaczam ze to tylko moja opinia na podstawie doswiedczen z firmy wiec prosze to uszanowac.
A teraz cos z wikipedi dla tych co pisza jakie te 1.8 mpi to muly a a zachwalaja np przyspieszenie 1.9 JTDM.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159
1.8 nie jest to silnik marzen ale dla mnie jest wazne, ze jest to zwykly silnik bez elemnetow typu dwumas, turbo itd.
aha. mam kolege ktory jezdzi passatem 1.9 tdi, przejechane ma 300 tys km i nic nie robil wiec trafic mozna :) Powodzenia w zakupach.
Pozdrawiam