-
Ja zrobiłem u siebie test włączyłem ogrzewanie na HI i nic nie dotykałem dopiero gdy z nadmuchu na szyby przełączył na nogi to manualnie podkreciłem obroty i skierowałem nadmuch na kabine ( oczywiście podczas jazdy ) i po 1.5km podczas -7 zaczeło lecieć letnie powietrze z nadmuchu ale tyko tej srodkowej kratki wiec chyba działa wskaźnik temp nie podnniósł sie jeszcze .
-
to to standard. Wskazówka rusza przy 50st. a 50st to juz ciepła woda czyli i ciepłe powietrze z nagrzewnicy....
-
Wątpię, że to działa. Z opisu na forum stilo wynika, że znacząco cieplejsze powietrze zaczyna lecieć już po krótkiej chwili pracy silnika na postoju. Tym bardziej że praca nagrzewnicy jest słyszalna poprzez dźwięk załączających się przekaźników, dodatkowo widoczne są spadki napięcia obserwowane przy mrugającym oświetleniu :)
-
-
nie mam teraz wolnej chwili, ale trzeba zaglądnąć za to radio, może żeczywiście coś jest nie podpiete do sterownika klimy albo rozpiete
-
Za radiem nie ma dodatkowych kostek. Do sterownika klimy podłącza się tylko jedna dużą kostkę, nic osobno niet
-
Dzisiaj sprawdzałem miernikiem u zony w 147 z 2002 i miała zmostkowane dwie wtyczki podłączone a dwie inne zawinięte gdzieś wyżej/ odpięte. Na tych dwóch zmostkowanych nie było napięcia dopóki nie podłaczyłej jedne z odpietych kostek. Sprawdziłem tylko na której jest napięcie. Teraz po włączeniu silnika leci ciepłe powietrze w ciągu sekundy. Napięcie na jednej kostce jest 14V a na dwóch zmostkowancyh jest ok 6,6-7V Gdy jedną się odepnie na drógiej znika napięcie i pojawia się 14v na odpiętej. Nagrzewnica załącza się nawet przy ustawieniu na 16,5 stopnia.
Może komuś to pomoże.
-
było zmostkowane ponieważ w 2006 roku była akcja serwisowa, po tym jak kilka kokpitów się stopiło pod wpływem działania nagrzewnicy, mostkowanie miało na celu zmniejszenie napiecia -mocy nagrzewnicy.
bez powodów nie robili mostkowania i bez powodu nie zostało te mostkowanie tam dane.
druga sprawa u mnie np przy próbie testu przekaźników, słychać jak cykają, ale wychodzi "że nie działa" nie wiem, na żadnej kostce nie mam napięcia.
-
Czyli z tego co zrozumiałem, po akcji serwisowej celowo została odłączona jedna wtyczka od dodatkowej nagrzewnicy? Ale skoro została jedna sekcja odłączona to powinny przynajmniej działać dwie a tak raczej nie jest :)
-
[QUOTE=KlaudioOs;1341557]było zmostkowane ponieważ w 2006 roku była akcja serwisowa, po tym jak kilka kokpitów się stopiło pod wpływem działania nagrzewnicy, [quote]
Dokładnie, gdzieś już kiedyś wspominałem o tym, że się paliły :D Znaczy topiły :D