Ja też u siebie zauważyłem, że moja 159 nadwyraz dużo "pije" na krótkich dystansach. Po mieście trudno zejść poniżej 11l, i to przy nadwyraz spokojnej jeździe.
Printable View
Ja też u siebie zauważyłem, że moja 159 nadwyraz dużo "pije" na krótkich dystansach. Po mieście trudno zejść poniżej 11l, i to przy nadwyraz spokojnej jeździe.
Wywalenie DPF-a da Ci oszczędność paliwa rzędu 10-15%. Przy okazji delikatnie wzrasta moc samochodu i łatwość "wkręcania" się silnika na obroty w dolnym zakresie prędkości obrotowych.
Całkowite zaślepienie EGR-u nic nie zmienia, oprócz tego, że mniej syfu leci w kolektor dolotowy.
Tomek ciekawe to co piszesz dzieki za rzeczowe info :) 15% to sporo, do tego wieksza moc (ciekawe o ile moze byc wieksza w np 210 wersji).
Na wiosne chip wiec jak mi odbije zrobie kompleksowo (choc jak dotad bylem przeciwnikiem wywalania EKO ustrojstw ;)
Boję się czarnych bąków :)
50 koni wiecej i 100 NM ? to bylo by ile? 260 kucy i cos ok 550 NM ? - szczerze to powatpiewam (posiadacze 1.9 po wywaleniu DPFa + chip maja chyba standardowy wynik podobny do tego z chip + DPF) ale ww. cyferki brzmia zacnie
(nie piamietam ile NM fabrycznie ma seria 210) sorry za OT...
Jazda po Krakowie na odcinkach do 6km km spalanie na poziomie 10l zmierzone na odcinku ok 500km...paro krotnie....
mi ostatnio pali 9.6-9.7 po miescie a robie odcinki po 4 km i nie ma bardzo korkow
Jeśli chodzi o spalanie po mieście to każdy z nas będzie miał inne - każde miasto ma większe bądź mniejsze korki. Ja jeżdząć po Warszawie o godzinie 8 rano, na dystansie 6-7 km miałem 11 litrów na 100 kilometrów, aż do świąt. Wszyscy się rozjechali do domów i Warszawa się trochę odkorkowała. Zatankowałem przed swiętami i do dzisiaj spalanie wychodzi mi w granicach 9 litrów co oczywiście spowodowane jest nie staniem w korkach. Zresztą nie narzekajmy już bo nasze samochody ważą 1600 kg to muszą sporo pić :)
1,9 JTDM - miasto 10,5, trasa 7,8 - 8,5. Dodam, że to było TI na kapciach 235/40R19. Po zmianie na zimówiki spadło o litr.
MultiJety do specjalnie oszczędnych nie należą.
Kiedyś miałem Lancia Thesis 2.4 JTD 150KM i pomimo dużej masy po mieście mieściłem się w 10L a w trasie jak bym nie ganiał max. 7,5. W trybie spacerowym 5.2 też udawało mi się osiągnąć.