u mnie nie ma problemu jak pada czy w zimie no chyba ze mialem zalodziale czujniki.Problem narazie wystapil tylko raz po myjni.Niajprawdopodobnie zalalem ta kosc pod zderzakiem z tylu.
Printable View
u mnie nie ma problemu jak pada czy w zimie no chyba ze mialem zalodziale czujniki.Problem narazie wystapil tylko raz po myjni.Niajprawdopodobnie zalalem ta kosc pod zderzakiem z tylu.
Pojawia mi się kontrolka "parking help not available". Czy w FES da się zdiagnozować problem z czujnikami parkowania? Jeśli tak to w którym menu? Jeśli nie, to jakim innym programem mogę to zrobić?
Ja też miałem taki problem i rozwiązanie okazało się wręcz banalne (chyba na tym forum ktoś takie rozwiązanie podawał). Po otworzeniu skrzynki bezpieczników w kabinie jest głośniczek odpowiedzialny za sygnalizowanie przednich czujników. Jeśli nie będzie on łączył, taki komunikat też się pojawi. U mnie pomogło odpięcie go i przeczyszczenie jego styków. Zrobiłem to kilka miesięcy temu i od tamtej pory komunikat więcej się nie pojawił. Nie wiem jak FES sygnalizuje problem z głośniczkiem, ale możesz sprawdzić.
Panowie, czy 'podpiecie do kompa' to polega na podlaczeniu elm'a i zrobienia proxy alignment, czy to jest wieksza zabawa z bodykomputerem?
My montujemy. Nagminnie. Najlepsze są na dzień dzisiejszy produkty Valeo, ale też najdroższe. Minimalna ilość reklamacji, do tej pory padły może z 4 czujniki. Zaletą tych parktroników jest to, że są dokładne, dobrze wykonane i da się bez problemu dokupić czujniki "na sztuki", jak z którymś coś się stanie. Montaż jest prosty, jeżeli chodzi o połączenie tego wszystkiego w całość. Okablowanie i wtyczki dobrze zabezpieczone przed wilgocią. Niestety obecnie zestaw na przód i tył to wydatek prawie 600 PLN (z wyświetlaczem i sygnałem dźwiękowym).
Czy da sie wymienic czujnik przedni lewy samemu bez sciagania zderzaka czy to jakaś grubsza sprawa?
Witam
Nie wiem czy da się wymienić czujnik bez zdejmowanie zderzaka, lecz jeśli konieczny będzie demontaż zderzaka zapraszam do obejrzenia filmu instruktarzowego.
http://www.youtube.com/watch?v=dhHEX2dqSFI
Pozdrawiam Seba
jak zdiagnozować co padło? wyskoczyła mi informacja że parktronik niedostępny (mam tylko tył). Zdjąłem zderzak i nie widziałem jakichś anomalii.