Tak, od ręki, mam 1 szt cena 325 zł
Printable View
Witam,
Spójrz na ten link:
http://allegro.pl/nowa-antena-fm-am-...870243804.html
Tylko upewnij się czy w Twoim roczniku nie są inne złączki - zresztą je można przełożyć, a trochę kasy w kieszeni zostaje.
Zawsze możesz kupić tylko samą podstawę - też na alle...... występują! Do Fiata Croma, Stilo są taniej niż do Alfy.
Problem złego odbioru FM rozwiązany. Łączny koszt naprawy 29zł i godzinka czasu.
Poniżej napisze jak rozwiązać problem, może komuś jeszcze się przyda:)
Kupujemy wzmacniacz antenowy na kabel. Później wykręcamy antenę, rozkręcamy podstawkę. Z podstawki, delikatnie podważając wyciągamy płytke wzmacniacza. Lutownicą ściągamy przewód antenowy oraz zasilający (z białą wtyczką- antena, czerwona- zasilanie). Przeciągamy przewód antenowy wyżej, lutujemy środkową żyłę do miejsca styku podstawki z masztem, a ekran gdzieś do podstawki- ja do tego wykorzystałem bolce na których osadzona była płytka. Jak już mamy zmontowaną antene skręcamy wszystko do kupy, zamykamy klapę i przechodzimy do środka:)
Wyciągamy radio, odpinamy przewód antenowy, wpinamy nowy wzmacniacz. Pozostaje wyprowadzenie zasilania wzmacniacza. Ja dla testów kabel podłączyłem bezpośrednio pod bezpiecznik radia.
Składamy wszystko i cieszymy wspaniałym odbiorem FM.
Tym o to sposobem wydałem 29 zł zamiast 300:):):)
W razie czego służę pomocą :)
Chyba źle rozumuje. Po co sciagales antenę z dachu. Nie wystarczy podłączyć wzmacniacz antenowy zaraz za radiem i już?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
[QUOTE=olo_84;1833191]Chyba źle rozumuje. Po co sciagales antenę z dachu. Nie wystarczy podłączyć wzmacniacz antenowy zaraz za radiem i już?
Przy pozostawieniu uszkodzonego starego wzmacniacza sygnał będzie stłumiony lub co gorzej zakłócony. U siebie też zrobiłem obejście starego wzmacniacza i jest OK. Szkoda czasu na eksperymentowanie oraz niepotrzebne nerwy lepiej od razu zrobić to prawidłowo i cieszyć się grającym radiem.
Ps.
Najlepiej kupić wzmacniacz ukf zasilany po kablu antenowym z radia, tak ja mamy AR 159 w oryginale i z właściwymi końcówkami będzie prościej i szybciej.
Na pewno prościej, ja kupiłem taki a nie inny żeby przetestować:) Z biegiem czasu pewnie kupie coś innego, ale póki działa to nie będę ruszał:) Co do pozostawienia starego wzmacniacza, tak jak kolega wyżej pisał- sygnał jest tak zniekształcony ze radio gra gorzej jak z odłączoną anteną.
Maroz, o jakim na przyklad wzmacniaczu mowisz??
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ja troszkę z innej beczki.
Po weekendzie będę wymieniał connect nav na stacje multimedialna, czy ktoś wie czy nie będzie potrzebny żaden wzmacniacz antenowy lub jakoś podanie napięcia na obecna.
Drugie pytanie (gdyż jeszcze nie wyciągałem swojej nawigacji) czy złącze anteny to din czy jakaś fakra?
Wysłane z ☎️
Przy radiu jest normalne złącze antenowe. A przy montażu nie oryginalnego radia musisz zastosować separator, żeby doprowadzić zasilanie do wzmacniacza anteny.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
No i prawdopodobnie będzie to separator z kostką fakra