No i właśnie pytanie czemu jest z tym problem ? Może coś nie tak z aparatem zapłonowym jest? Czy też może wszystkie jtd-ki ciężko palą jak jest zimno?
Printable View
No i właśnie pytanie czemu jest z tym problem ? Może coś nie tak z aparatem zapłonowym jest? Czy też może wszystkie jtd-ki ciężko palą jak jest zimno?
wie ktoś gdzie ta centralka grzania świec jest usytuowana na silniku? Może da się to jakoś przeczyścić czy coś?
Witam. Doświadczenia z alfą mam mało, ale z grzebaniem w autach już trochę większe. Mi kontrolka motor system failure też nie dawała spać i oil pressure low. Poradziłem coś wspólnie z poradami forumowiczów i całym forum. Problem z motor system failure rozwiązałem przerabiając EGR (czyszcząc go i przerabiając prowizorycznie zrobioną zaślepkę) przed http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/11/118.jpg, po http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/11/119.jpg. Kontrolka motor system failure umilkła.
Następnie zająłem się engine oil pressure low. Przeczyszczenie silnika dodatkiem do oleju, Nowy olej, filtr oleju i przeczyszczenie pompy podciśnienia http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/11/120.jpg. Problem cisnienia oleju zamilkł. Wymiana Aku na nowy EXIDE 77Ah (ze starego 62Ah, nie wiem jak poprzedni wlasciciel sobie radzil na tym aku.. ale dla diesla to duzo za malo..). 2 dni mi zajęło wszystko. Jeżeli ktoś ma odrobinę pasji w grzebaniu w aucie to wypadałoby samemu pogrzebać.
Ps.: (EGR NIE JEST TYLKO WYCZYSZCZONY Z ZEWNĄTRZ :)). Rozebrany na części pierwsze i dokładnie przeczyszczony
Czy ktoś miał więcej "nieprzyjemności" związanej z EGR niż uciążliwa kontrolka CHECK? Ponieważ wybieram się w trasę około 1.500 km w jedną stronę i nie wiem czy zaślepić, czy tylko wyczyścić i pojechać tą trasę, bo i tak bedę chciał później nowy kupić zawór.
Zależy jaki masz błąd i jaki sterownik. Jeśli będziesz miał pecha w postaci błędu elektrycznego lub P1238 w sterowniku EDC16C39, to możesz załapać tryb awaryjny.
Sytuacja uległa lekkiej zmianie, jednak konkretnie wziąłem się za czyszczenie i usunąłem dużo syfu (rozebrałem EGR "na pół"), dalej wyskakuje ten sam błąd... Ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem? P0401 - EGR chodzi wg mnie bez zarzutu, czy może to być wina samego elektromagnesu? Czy jeżeli odepne zawór wyskoczy taki właśnie błąd czy inny?Cytat:
P0401 mi dziś wyskoczyło, akurat zaślepka do egru przyszła, to założyłem - bo chciałem zobaczyć może brudny bardzo jest EGR, ale nie był w sumie. Założyłem zaślepkę no i pojechałem do kolegi po kabelek, usuneliśmy błąd i znowu wyskoczył po paru km. Nie patrzyłem czy ten sam, ale podejrzewam, że tak. Zaślepka fiatowska z dziurkami jakby co. Jakbym usunął EGR z ECU to by ten problem nie mógł wyskakiwać?
Niby błąd przez za mały przepływ powietrza, ale tam syfu nie było zbytnio, a myślę, że był chyba cały czas otwarty na dodatek, bo po zaślepieniu auto lepiej jedzie (myślałem, że w tym silniku jest taka duża turbodziura, po zaślepce już wiem, że to nie była turbodziura :D).
Zapomniałem dodać, że błąd wyskoczył przed założeniem zaślepki, więc to nie jej wina na 100%. A to, że akurat przyszła sprawiło, że od razu tam nos wsadziłem bo miałem podwójny powód ;)
Witam,
chłopaki, mam problem z przeładowaniem.
GT 1.9 jtd.
P0238 - czujnik cisnienia doladowania - sygnal wysoki
P1238 - masa przeplywu powietrza - sygnal niski
Zawsze pojawiaja sie razem, powyzej 3,5k obrotow.
Do 3.5k żadnych problemów. Powyżej złapie check oraz tryb awaryjny, uruchomienie ponowne silnika, i tryb awaryjny się wyłącza. Czyli standard.
Zmienna geometria się porusza, czyli zapieczona nie jest.
EGR wyczyszczony i zaślepiony oryginalną blachą z dziurkami. Mechanizm w środku chodzi dobrze, nie zacina się niby.
Czujnik doładowania w kolektorze wyczyszczony.
Rurki podciśnieniowe całe.
Overboost klejony, nie mogę go rozebrać.
Wydać 200 zł na nowy czujnik w ciemno...
Możecie ocenić po wykresie z MESa czego to wina?
Overboost dziwnie się zachowuje jak na moje na wykresie.
Załącznik 220011
P1238 to jest problem z EGR. EGR jednak się zacina. Inaczej tego by nie było.
P0238, to owszem jest przeładowanie. Skąd wiesz, że geometria nie jest sprawcą ? Zapewne ruszałeś gruszką. To nie jest test. Overboost od kogoś pożycz na chwile i podmień. To najlepszy sposób aby go wyeliminować jako sprawcę.
Zrób porządne logi. Ja obstawiam jednak geometrię.
Czwarty bieg. Zaczynasz od 1500-1800 obrotów z gazem w podłogę. Kończysz na 3500-4000 obrotów. Logujesz tylko i wyłącznie doładowanie. Wynik zamieść tutaj. Tylko nie screen ! Plik w formacie csv.
- - - Updated - - -
Ja mam pomysł ;)
A poważnie, to ten EGR dalej nie działa jak powinien. To jest błąd przepływu.
Czyli EGR do wyłączenia pójdzie.
Plik csv - https://megawrzuta.pl/download/32019...36d930274.html
Tak jak mówiłeś - od 1500 do 3500 obrotów.