-
Witam
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Bardzo mnie interesowało w jaki najprostszy sposób sprawdzić czy w naszej skrzyni siedzi torsen czy zwykły mechanizm różnicowy. Po lekturze tego tematu i linków w nim zawartych, zwłaszcza przedstawiających budowę torsena b, oglądzie własnej skrzyni, dochodzę do wniosku, że główna różnica powinna być widoczna jak się zajrzy w otwór po zdemontowanej półosi (napewno prawej - lewej nie sprawdzałem) - mianowicie jeśli w skrzyni siedzi zwykły mechanizm to w otworze powinno być widać oś satelitów (około 1cm grubości, w poprzek otworu). Jesli w skrzyni siedzi torsen b, to w otworze będzie widać lico drugiej półosi - bez żadnych osi biegnących w poprzek otworu (jeśli zdemontowane obie półosie - powinno być widać niebo przez okrągły otwór :-)).
Jeśli to prawda to wystarczy popytać sprzedających na allegro skrzynie 6-ciobiegowe od ar 1,9 czy w otworze mechanizmu widać w poprzek oś, jeśli nie to skrzynia z torsenem... (albo bez mechanizmu).
Bo zdemontowaniem pokrywy mechanizmu to trochę za dużo roboty zdaje mi się...
Prawda czy fałsz?
pozdr.
-
Jest to najpewniejszy sposob sprawdzenia. Z tego co ja wiem, to wlasnie jesli przez otwor widac poloske z drugiej strony tzn ze jest torsen, a jesli przechodzi "walek" to nie ma torsena.
-
Lekki odkop, ale czy to jak nawracam na asfalcie na pełnym skręcie i czuje jak wewnętrzne koło przeskakuje, czy tam szura po asfalcie, całkiem inaczej jak w drugiej GT to mogę sie tu spodziewać Q2?
-
Na pełnym skręcie początkowo czuć zacieśnianie zakrętu - nawet laik to wyczuje, moja żona to zauważyła kiedyś wracając lekko zaniepokojona (żeby nie powiedzieć wystraszona :) ) - "co to było ?!" . Później w miarę nabierania prędkości już siła odśrodkowa i bezsensowne wyważenie - położenie silnika , akku itd. w stosunku do osi robią swoje niestety :-/
Jeszcze jak masz dwie GT - to po podniesieniu jednego koła możesz porównać - w tej ze szperą ciężko obracać.
-
Dzis sprawdze ale wskazuje na to ze mozliwe....