przy filtrze paliwa są 2 maxifuse.
Jeśli masz tam 2 bezpieczniki maxifuse po 30A, to używaj 2 spiral. Jak chcesz podłączyć 3 spiralę, to wymień 30A na 50A w tym gnieździe, gdzie przewody są grubsze.
Printable View
przy filtrze paliwa są 2 maxifuse.
Jeśli masz tam 2 bezpieczniki maxifuse po 30A, to używaj 2 spiral. Jak chcesz podłączyć 3 spiralę, to wymień 30A na 50A w tym gnieździe, gdzie przewody są grubsze.
Cześć.
Dzięki za nakierowanie na bezpieczniki - luknąłem na szybko bo pada deszcz i faktycznie są dwie sztuki.
Muszę jutro jak będzie troche pogody zobaczyć dokładnie jakie mają wartości.
Rozumiem, że dodatkowo obowiązkowa wymiana przekaźnika jeżlei chciałbym używać 3 spiral?
pzdr
krzyzie
jeśli masz 30A przekaźniki to nie będzie takie proste, bo 50A mają szersze nóżki prądowe
nie widziałem 50A o nóżkach jak 30A
Ja mam podłączone 2 spirale a bezpieczniki na grodzi to 30A I 50A to znaczy, że bez żadnych przeszkód można podłączyć tą 3 spiralę? Czy gdzieś w ogóle jest opisane jak powinien działać ten elektryczny podgrzewacz i przy jakich ustawieniach klimatronika?
No nic muszę znaleść trochę czasu i zobaczyć jak to wygląda -ewentualnie podmienię przekaźnik z podstawą.
Dodatkowo na półce mam leżeć podgrzewacz od wersji przed liftem - czyli podgrzewacz płynu chłodniczego ze świecami żarowymi i zastanawiam się czy niebyło by to lepszym rozwiązaniem dla auta zamiast elektrycznego podgrzewacza powietrza.
krzyzie
- - - Updated - - -
Ja znalazłem tylko taki opis w eLern:
Ogrzewanie wnętrza samochodu za pośrednictwem zespołu ogrzewającego jest niewystarczające przy zimnym silniku, zwłaszcza w przypadku silników Diesel, które wolniej uzyskują temperaturę pracy.
Dla tych silników został zaprojektowany dodatkowy układ ogrzewania, który uruchamiany jest w początkowym okresie pracy silnika do chwili, w zależności od temperatury, jaką osiągnie płyn chłodzący silnik.
Układ składa się z dodatkowego urządzenia ogrzewającego, znajdującego się wewnątrz zespołu nagrzewnicy: w urządzeniu tym zainstalowano trzy grzałki (PTC).
Działanie grzałek jest sterowane przez centralkę układu klimatyzacji, która włącza jedną, dwie lub trzy, zapewniając w ten sposób stopniowe zwiększenie ogrzewania - o maksymalnej mocy 700 W - zgodnie w logiką sterowania, która zależy od:
- temperatury osiąganej przez płyn chłodzący silnik (około 60° C);
- prędkości obrotowej silnika (która musi być większa niż 700 obr/min).
- napięcia akumulatora (które nie może spaść poniżej 12.2V)
krzyzie
jest to w elearnie w wersji ang.
działa, gdz napięcie jest wyższe niż 13,2V
temp płynu poniżej 60stC
obroty silnika powyżej 750 na min.
zapewne uwzględniana jest temp na zewnątrz i wewnątrz samochodu.
3 możesz podłączyć, jeśli aku i alternator wytrzyma to będzie ok :) ale łącznie one mają 700W mocy, to myślę, że będzie ok.
Coś czuje, że lepiej nie ryzykować :) Znając moje szczęście to zaraz coś zepsuje. To jak to jest w końcu z tym napięciem 13.2V czy 12.2V?
12.2, pomyliłem się