Z całym szacunkiem ale opis twojej fuszerki przyprawia o palpitacje. Wszystko ma swoje granice.
Chopie jedz do sprawdzonego serwisu daj zarobic tym ktorzy sie na tym znaja i nie katuj swojej belli.
Printable View
Z całym szacunkiem ale opis twojej fuszerki przyprawia o palpitacje. Wszystko ma swoje granice.
Chopie jedz do sprawdzonego serwisu daj zarobic tym ktorzy sie na tym znaja i nie katuj swojej belli.
Albo wywal filtr i będziesz miał spokój na zawsze
Normalnie Adam Slodowy
Powinien to wrzucic do dzialu...Zrob se sam:cool:
Oddaj auto na serwis niech Ci go wytną albo kup nowy/regenerowany (jak kto woli) bo inaczej nawet się nie dowiesz czy serwis dobrze Ci turbinę zregenerował a potem już będzie za późno i stracisz dwa razy tyle.
Samo czyszczenie DPF'a OK, ale czy nie dało się tego bez rozcinania puszki zrobić?
Mówicie oddaj do profesjonalisty... on zrobi tak samo, ale weźmie co najmniej 500 zł. Dla mnie git- też planuję wykonać na wiosnę podobny zabieg, ale bez spawania :)
Ja już czyściłem jeden DPF, roboty co nie miara, ale działa i jest zupełnie niegroźne dla filtra jeśli się to z głową robi.
Pzdr
dzieki za choc jedna pozytywna opinie :)
co do pozostalych odpowiedzi to z calym szacunkiem ale w sumie to co ja takiego zlego zrobilem? tak jak przedmowca powiedzial w serwisie zrobiliby pewnie to samo ale musialbym slono zaplacic a tak kosztowalo mnie to moze z 50 zl (rozpuszczalnik + gaz). odrobine checi i umiejetnosci majsterkowania i wszystko poskladane do kupy i jedynym sladem ingerencji jest widoczny spaw ale ladnie polozony przez znajomego. po drugie gdybym mial mozliwosc to bym sie nie zastanawial tylko wymienil na regenerowany, ale niestety troszke sie wykosztowalem i poprostu nie moge sobie teraz pozwolic ani na wymiane ani na wywalenie DPF (ktory fizycznie bym wywalil sam ale za wyprogramowanie tez musialbym zaplacic dobrych pare setek).
rozcialem bo inaczej to byloby czyszczenie troche w ciemno bo w sumie przez ta rurke nic nie widac poza tym z jednej strony w dostepie do dpf przeszkacdzalby jeszcze katalizator, poza tym to nic strasznego... nie tniemy przeciez karoserii :) przy wymianie tulei wahacza nikt w bialych rekawiczkach nie pracuje... tez idzie w ruch nie raz konkretny mlot i przecinak nawet :P
wracajac do tematu to jak juz wspominalem podczas jazdy probnej nawet z wymontowanym filtrem turbina nie dala rady nabic takiego cisnienia jak pownna i nie widac roznicy w jezdzie z filtrem i bez niego. takze ponawiam pytanie czy moze miec na to wplyw blad czujnika temp spowodowany jego uszkodzeniem? czy szukac przyczyny gdzie indziej?
Jak ktoś nie ma wiedzy czym jest filtr DPF i jak można łatwo go odetkać, to niech lata do serwisu i płaci. Nie mam nic przeciwko, ale niech nie krytykuje tych co używają głowy i sami radzą sobie ze swoimi problemami... tym bardziej, że DPF jest u nas jak na widelcu (w Passacie B6 trzeba ławę podnosić i w ogóle porażka jest z demontażem).
W zeszły piątek zakupiłem w DE - 159SW JTD 1.9 16V Q-TRONIC. Podczas oglądania auta wszystko ok, żadnych kontrolek, chodziło idealnie. W idealnym stanie wewnątrz. Auto kupione w salonie, z udokumentowaną przeszłością, książką serw, nie bite. Nalatane 98 tys km. W trakcie powrotu do domu, około 50km po zatankowaniu, wyświetlił się komunikat HAVE ENGINE CHECK i zapaliła się kontrolka silnika. Samochód stracił moc, prędkość ograniczyła się do 100km/h i nie było opcji wycisnąć nic więcej. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wigor wracał na kilkanaście km i z powrotem kontrolka i brak mocy. Czasem, podczas trasy auto nagle odzyskało moc, ale też na kilkanaście km. Oddałem auto do polecanego ( nawet tu ) serwisu. Diagnoza: błąd DPF, zapchany w 98%. Innych błędów brak. Próba wypalenia programowego nic nie dała. Zapchanie 60%.Po próbie kontrolka ponownie się zapala + brak mocy. W poniedziałek DPF ma być "myty".
Czy to, że przy takim przebiegu jest zapchany DPF może spowodować kolejne naprawy w najbliższym czasie ? Jeśli tak to na co zwrócić uwagę ? Czy generalnie to standard około 100tkm ?
Czy to faktycznie DPF, a może coś innego ? Wycinać ?
Wywalac i sie nie zastanawiać.
Z całym szacunkiem, ale co to za diagnoza? To jest odczyt z FESa :) Jak się zachowują czujniki na DPF? Może mimo wszystko to one są przyczyną? Jak wyglądają przewody od różnicówki?
Wypalanie serwiseowe nie jest tak skuteczne jak to w czasie jazdy.
Ja bym się wstrzymał i spróbował dojść do przyczyny. Chyba, że okaże się faktycznie, że filtr jest już martwy..