W eperze??? :)
Ja w ogóle od tego bym zaczął. Tyle już rozbebeszyłeś a jeszcze nie sprawdziłeś sprężania.
A z iskrą to niestety częsta bolączka TB. Najwrażliwszy punkt tego silnika.
Printable View
mysle że to juz totalna ostatecznosc bo auto do tej pory nie wskazywało na takie uszkodzenie. po za tym żeby zmierzyć sprezanie na 1 2 i 3 no to.... :) wezme to pod uwage w najblizszym czasie.
EPER? Skąd to wytrzasnąć? Pytam o schematy bo szukam jakiejkolwiek drogi która jeszcze paliwo w skrajnym przypadku mogło sie jakoś dziwnie dostac do silnika nie tędy którędy powinno.
Może to takie prostackie ale trzymajac jedna reke na lewej głowicy a druga na prawej - pod prawa ewidentnie czuc delikatne 'strzały', gdy pod lewa nic a nic. na szczescie ściąganie kolektora mam już opanowane - kwadrans i po robocie :P
Powiedzcie mi jeszcze taką rzecz od razu. Przewody zapłonowe. Sprzedawane są po 3 czy komplet 6? Auto potrafi pracować cały czas w porzadku, a nie raz co chwila 2 sekundy równo, 2 sekundy nie równo. Na bank to tylko jeden gar wypada.
Jeszcze jedno. Ile zdrowe TB powinno pokazać sprężania? 8? 8.5atm?
Oryginalne boscha po 3, reszta w komplecie.
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE
http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...o!&KEY=STARTUP
EPERa w miedzy czasie dorwałem, ale nijak nie rozumiem jak tam jest odma podpięta, bo nie ma wskazane dokąd idzie i czy zupełnym przypadkiem w jakimś skrajnym wypadku przez nią nie może paliwo płynąc.
Widze tylko jakieś chore ceny po kilkaset złotych za trzy przewody WN.
I pewnie jak podepne FESa to też nic nie pokaże.
Tak, oryginały tyle kosztują. Musisz się oswoić. Masz cholernie rzadki silnik. Zamów w sklep24 od spidera 3.0. Cena przystępna. Resztę zamienników odpuść...
To prędzej sobie to auto daruje.
Wiesz.... Kupiłeś nietypowe auto z jeszcze bardziej nietypowym silnikiem. Po nie wiadomo jakich przejściach.... Niestety, teraz to wychodzi. Przestanie po jakimś roku :P piszę to na własnych doświadczeniach. Dlatego następną kupiłem klubową. A i po mnie następny właściciel chwali bo ja już wszystko wyłapałem :) a ludzie kupują alfy (już dobite i zaniedbane) a potem psioczą. Oczywiście żaden z nich roku nie dotrzymał nawet :) ale jakbyś jej nie handlował to za jakiś czas znałbyś już to auto na wylot, zadbałbyś jak trzeba (chyba :) ) i wtedy byś się cieszył jak z prawie nowej fury :)
To nie jest Bóg wie jakie auto żeby przewody kosztowały kilkaset złotych, czyli ponad tysiąc za komplet. Co one są ze złota? Silnik ogólnie (jak i to co jest pod maską) nie jest specjalnie skomplikowane na tle konkurentów, ale nie możność konkretnej diagnozy wyprowadza z równowagi.
Kupiłbym 3.0 i byloby to samo?
Nie narzekam na auto, tylko na to że nie można jednoznacznie wskazać przyczyny, bo skutki już sa, a wymieniać części na zasadzie - moze to bedzie to - nie jest dla mnie. Auto ma jeździć, a nie stać.
A żeby było śmieszniej (poważnie) oglądam właśnie JTDki. Auto mi sie strasznie podoba, wiesz czemu - mamy okreslony 'gust' i 'preferencje' co do wyglądu aut czy ich rodzaju. Irytuje np ta zasrana zmieniarka CD czy nawigacja której w sumie i tak nie ma, ale auto samo w sobie ma to coś, i na pewno więcej znajomych zwróciło uwage na Alfe niż na Lagune :)
Mam pewien pomysł co do tego paliwa w oleju...
Na ścianie grodziowej masz taką niebieską rurkę, która służy za odpowietrzenie zbiornika paliwa o ile się dobrze orientuję. Jest ona połączona z odmą silnika, kolektorem ssącym i dolotem przed turbiną. Może (nie wiem jakim to sposobem) paliwo przelało się odpowietrzeniem, do tego zaworu antyoparowego, czy co to jest (na kolektorze ssącym po lewej stronie między kolektorem a scianką grodziową) i przelało się w dół do silnika? Bo z tego co pamiętam to ten zawór oparowy czy jakoś tak jest połączony przewodem z pokrywą zaworów lewej strony V-ki... a stamtąd do miski olejowej jest droga prosta ;p ...tylko teraz jeśli moja teoria byłaby trafna... to niech mi ktoś wytłumaczy, skąd wzięło się podciśnienie w zbiorniku paliwa, aż tak duże by wypchnęło paliwo ze zbiornika przez odpowietrznik, przez całą długość samochodu w ilości 20litrów? ...teoretycznie to że śmierdziało wokół całego samochodu benzyną również wskazywałoby trafność mojej teorii.
Sorry że może niezbyt czytelnie to wszystko napisałem, ale spać mi się chce ;p ...niech się ktoś do mojego postu ustosunkuje ;p po południu podyskutuję chętnie ;p
ze wzgledu na taką teorie szukałem schematu jak to jest podłączone własnie, ale cóż. dzisiaj jak Bóg da to sprawdze kompresje. i albo bedzie płacz albo nie.