-
Nadmienię jednak, że sam proces regulacji jest mocno upierdliwy, bo żeby sprawdzić efekty trzeba... złożyć wszystko z powrotem i przejechać się autem. Jeśli drży nadal- kilka bluzg i ponowne odkręcanie podstawy akumulatora. Ja już jeżdzę z miesiąc albo dłużej z wymienioną ale źle wyregulowaną końcówką bo jakoś nie chce mi się znowu tam zaglądać. Chciałem to zrobić szybko bez demontażu aku, ale dostęp przynajmniej w 8v kiepski.
-
4 załącznik(i)
Jako że i mnie dopadł problem ze spadającą linką - chwilowo sobie pomogłem 'trytytką' i taśma, ale że prowizorek nie lubię to po przeczytaniu tego tematu i zorientowaniu się ile kosztują nowe linki kupiłem cięgno z citroena jak tu koledzy podsunęli pomysł. Owszem wszystko pasuję ale jazda z tym to katorga, lewarek odbija po każdym odpuszczeniu gazu, na trójce to jest 'wibrator' i ogólnie nie zdaje to egzaminu w żadnym wypadku, nawet nagwintowałem bardziej linkę żeby wkręcić tą końcówkę ale to nic nie daje, regulacje w pozycji serwisowej także. Zdecydowanie nie polecam. Dlatego powróciłem do starej końcówki i trytytki z taśmą.
Ale znalazłem alternatywę aby przywrócić sprawę do porządku w bardziej rozsądnych pieniądzach.
Linka biegów z Grande Punto o numerze OE 55230719 lub 55199874, posiada identyczną końcówkę jak w linkach w naszych alfach a linkę można znaleźć za ok 100zł co jest ceną sporo lepsza jak za kupno linek dedykowanych do alfy. Jest też zamiennik z Linexa o numerze 14.44.22 ale tam po zdjęciach ta końcówka trochę inaczej wygląda i nie wiem jak to się będzie sprawować.
Załącznik 208531Załącznik 208532Załącznik 208533Załącznik 208534
Zamontowane i działa wszystko jak należy, lewarek nie wibruje nie odskakuje no i najważniejsze mamy element fabrycznie nowy a nie jak w przypadku kupna uzywanych linek od alfy nie wiadomo na co się trafi.
-
Muszę doprecyzować temat o linkach, zamówiłem obydwie i testowałem dwie końcówki, numer 55199874 ma inaczej skonstruowane zawieszenie niż OE 55230719, ten pierwszy ma zawieszenie gumowe i po zamontowaniu lewarek drży, druga końcówka jest idealna, żadnych problemów. Tylko trzeba zwrócić uwagę ile razy element jest wkręcony w linkę w aucie i tyle samo razy wkręcić. Wymontowanie i zamontowanie aku wraz z podstawą jest bardzo łatwe ale trzeba mieć narzędzia.
pzdr.jarecki
-
Gdzie udało Ci się kupić tę właściwą końcówkę?
-
No i mnie dopadło to samo. Gdzie mozna kupic te nieszczęsną linke od Grande Punto?
-
http://www.aldar-czesci.pl/product-p...IE13-MJTD.html
jarecky masz jakieś foto tej koncówki z linki o numerze 55199874 ? Pytam bo te linki z linexa miały właśnie inne końcówki a są też sprzedawane jako oryginały...
-
Ja również zmieniałem tę końcówkę, auto z początku produkcji i miałem to małe jabłuszko. Sama regulacja do końca nie pomogła więc kupiłem używaną linkę w super stanie już z tym większym jabłuszkiem z linki pozmianowej. Wymieniłem końcówkę i różnicę było czuć od razu! Do tego oczywiście ustawienie pozycji serwisowej. Biegi wchodzą super, nic nie drży (no może delikatnie jak się schodzi z wysokich obrotów na 3 biegu). Tak więc polecam zmianę!
-
Panowie, zakupiłem i zamontowałem zamiennik z Linexa 14.44.22. Zdecydowanie odradzam. Lewarek telepie na trójce i żadne wkręcanie, wykręcanie końcówki z linki nie pomaga. Podsumowując: stówa wyrzucona w błoto.
MaRo jesteś pewien, że końcówka z Twojego linku będzie ok?
-
1 załącznik(i)
A może coś takiego, stosował ktoś ?
http://www.ebay.co.uk/itm/2221678265...%3AMEBIDX%3AIT
Mam Pytanie odnośnie regulacji linek. Chciałem wyregulować linki, mam instrukcję, posiadam linki z regulacją, ale mam mały problem, nie mogę odblokować, tego czarnego zacisku, (nie wiem czy jest to uszkodzone, czy znajduje się tam jakieś dodatkowe zabezpieczenie)
Załącznik 211609
Robiłem to już w mojej starej AR 156 2.4 JTD wystarczyło tam odblokować ten górny zacisk, i wcisnąć przycisk, i dokonać regulacji, a teraz robiąc to samo to ani drgnie, czy ktoś miał do czynienia z tym problemem?
-
maneck, jeśli ta linka wygląda jak na zdjęciu to będzie pasować. Musiałbyś zadzwonić do sprzedającego i się upewnić że to jest to co na zdjęciu. Ja swoją linkę akurat znalazłem na allegro.
maarkuss próboj aż do skutku, jak to nie było ruszane od nowości to nie ma co się dziwić, u mnie tez nie chciało pójść od razu, ale parę prób i się udało.