[quote="75andrew155"]a slychac to w kabinie?Cytat:
Napisał fr33
u mnie cos stuka i bardzo glosno slychac to w kabinie.. musze wjechac na kanal i zobaczyc czy to nie ta oslonka co rury wydechu sie schodza przed katem w jedną ..
Printable View
[quote="75andrew155"]a slychac to w kabinie?Cytat:
Napisał fr33
u mnie cos stuka i bardzo glosno slychac to w kabinie.. musze wjechac na kanal i zobaczyc czy to nie ta oslonka co rury wydechu sie schodza przed katem w jedną ..
Tak to może być coś innegoCytat:
Napisał fr33
Dźwięk Panewek w poniższym temacie.
http://www.forum.alfaholicy.org/topics4/1748,20.htm
to jak sa jeszcze te panewki za 50zł?? :D U mnie tez zaczeły muzykowac :? szlif wału jaki to koszt??
Jeśli panewek nie słychać to nie ma sensu tego robić, chyba że się planuje jakieś podkręcanie silnika, wtedy trzeba zrobic wszystko na cacy żeby przeróbki miały sens.
Jeśli zaczęły grać panewki tak jak u mnie po niecałych 230tys można spróbować tylko wymiany korbowodowych. U mnie wszystko ucichło. A jak ktoś chce wymieniać wszystkie to tylko ze szlifem, bo koszt szlifu w porównaniu do pozostałych kosztów jest znikomy.
Jak sie odkręci miskę może sie okazać że warto by było wymienić pompę oleju i trzeba brać pod uwagę zawsze jakieś nieplanowane wydatki... Robiłem już parę remontów silnika i nie tylko (nie w alfie, ale to bez większego znaczenia) i nigdy nie uda się zrobić wszystkiego w zaplanowanym czasie i budżecie.
U mnie panewkę słychać napewno.chociaz niewiem dokłądnie jeszce nie właziłem pod spód.Może to być coś ze sprzęgłem??Planuje wymienić korbowe tylko bez szlifu?Może pompa??Jak zbadać pompę oleju??Jak dokręcić dobrze korby nie mająć klucza dynamometrycznego??
Pompa napewno jak będzie się ciężko kręciła i nie będzie podawała oleju.
Z wyczuciem ;)Cytat:
Napisał qdlacz007
Czy będzie podawała olej to raczej nie sprawdzę, bo jak??A jakies luzy można tam zaobserwować??Z wyczuciem to znaczy do oporu z wyczuciem czy tak jak z łozyskami dociskowymi :D
Raczej do oporu, tylko żeby gwintu nie zerwać.
Zanurzasz smok w pojemniku z olejem i kręcisz, jak poleci olej górą to pompa daje radę. Co do luzów, nie wiem, moja jakiś luzik ma, ale kręci się lekko, pracuje cicho, olej podaje, więc ją zostawiłem.
no spok.Trzeba w koncu zajrzec głębiej i wtedy będzie wszystko jasne :D