Załącznik 218865Załącznik 218866
Do jakiego modelu pasują te alufelgi? 7x17, ET 43.5. Nie mogę na google znaleźć żadnej informacji :/
Printable View
Załącznik 218865Załącznik 218866
Do jakiego modelu pasują te alufelgi? 7x17, ET 43.5. Nie mogę na google znaleźć żadnej informacji :/
Tak 5x98 są. Więcej zdjęć poniżej.
Załącznik 218894Załącznik 218895Załącznik 218896
To w takim razie pasują do 147, 156, GT, GTV
a jaka jest wartość ET fabrycznie montowanych felg? Pytam, żeby się nie okazało, że wystają poza obrys auta.
Od 35 do 43, jakoś tak. Jak coś to mnie poprawcie :P Ja pytam się o takie felgi bo nigdzie nie mogę znaleść info na temat tego. Większość 7Jx17 jest od et 40.5 w dół. A tutaj 43.5 :P
https://0.allegroimg.com/original/01...e11dadcb139570
Widział ktoś takie felgi w 147? 18x8J ET30
Ja mam 215/45 r17 i mam poprzecierane plastikowe nadkola z tylu. Dzis bym bral 215/40.
225/45 sa wyzsze jak 215/45. Sa na necie kalkulatory wysokosci. 45 to % szerokosci opony, im szersza opona tym wyzsza z tym samym %.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Na standardowym zawiasie nie powinno obcierać nic przy 225/45. Popatrz kolego posty wstecz. Inni pisali, że jeżdżą na takich i nic się nie dzieje :)
Z tylu mam przetarte nadkola jak nie wierzysz to ci wysle zdj. Felgi mam toora we wzorze ti ale one maja troche mniejsze et chyba 35 gdy ori ti maja 40. Jechalismy w piatke do chorwacji no i sie przetarlo.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Czemu miałbym nie wierzyć, chodziło bardziej o to, że na ori feldze jest to niemożliwe jeśli cała reszta jest w porządku. Ale jak mówisz, że 5 osób + pewnie bagaże to już ma sens, do tego to ET. Ja mam 215/45/17 na feldze 7j et 41,5 lub 40,5 i jeszcze się nie zdarzyło żeby tarło. Ale te szmaciane nadkola często nie leżą tak jak powinny, to inna sprawa
Witam forumowiczów.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem tutaj nowy i jeśli umieszczę coś niezgodnie z zasadami panującymi na forum to wybaczcie i śmiało poprawiajcie. Mam pierwsze pytanie do was - czy felgi o parametrach:
Wielkość 17"Cali
Szerokość 7,5 J
ET 42
Otwór na piastę 65mm
będą pasowało do mojej Alfy? Z góry dzięki za odpowiedzi Very Happy
Nic nie napisałeś do jakiego modelu, po opisie widać że masz 147 i jakie zawieszenie posiadasz standardowe/obniżane. Przy takim ET będzie Ci obcierać taka felga o takiej szerokość. Minimum dystans 5 mm i wtedy możesz zakładać oponkę nawet 225/45.
Model jest podany przy loginie, wersja TI zawieszenie seria. czyli przy tym ET dystanse będą konieczne? Jaka opona będzie optymalna do tej felgi?
Wersja TI była lekko obniżona o 20mm. Chyba, że zmieniałeś zawieszenie na standardowe. Przy oponie 225/45 pewnie będzie obcierać. :) Może się obejdzie bez dystansów, ale według mnie może to brzydko wyglądać bo koło będzie wchodzić zbyt do środka :P
http://uniwers.vot.pl/et/
Tutaj masz link do kalkulatora ET, sprawdź swoje felgi względem orginalnych AR:
- 17/7j ET40
- 17/7.5j ET35
- 18/8j ET35
Nie zmieniałem zawieszenia i właśnie wydawała mi się jakby niższa i sztywniejsza :) Potrzebny będzie jeszcze pierścień centrujący i pytanie czy w takim przypadku zamówię dystanse o grubości 5mm z kołnierzem centrującym? Dystans przelotowy bez kołnierza i do tego pierścień centrujący to będzie trochę patologia :confused:
Jak robić to od razu dystans pod taki otwór centrujący bo przy zakładaniu koła byś miał dużo cyrków. Poczekaj jeszcze na innych może się wypowiedzą, może akurat ktoś jeździ na takich felgach i nic się nie dzieje :)
Rozmawiałem z gościem, który produkuje i sprzedaje dystanse, powiedział mi, że przy dystansie 5mm nie jest w stanie wypuścić tego pierścienia pod otwór centrujący i rzeczywiście szukając w necie nie spotkałem się z dystansem 5mm, który miałby od razu taki pierścień. Facet poradził mi dystans i pierścień osobno, twierdził że wszystko będzie ok. Jutro kurier ma dostarczyć felgi. Jak założę to dam znać czy dystanse są potrzebne a jeśli nie to czy nie wygląda to słabo przy tym ET. Gdyby okazało się, że dystans jednak będzie konieczny możecie polecić jakieś sklepy sprzedające takie rzeczy? PS. dzięki za odpowiedź :)
Problem sam się rozwiązał :) dzisiaj kurier przywiózł felgi. Rozstaw 5x110, dwie felgi krzywe, w przyszłym tygodniu odsyłam do nadawcy :) w skrócie "nie polecam allegrowicza" :stupid:
Panowie jescze jedno pytanie. Jaka opona na felgę 17/7j et35???
Oficjalnie powinno się zakładać 215/45 jednak upychają walec 225/45 :) Albo pierwsze albo drugie może być :P
Założyłem 225/45 i jest spoko :)
Jest ktoś w posiadaniu ori felg 17" z dystansami 10 lub 15mm w 147? :D prosiłbym o jakieś zdjęcia
Mam pytanie.Kupiłem i założyłem na lato felgi TI z oponami 215/45/17 Niby wszystko ok ale duża jest przerwa pomiędzy oponą a błotnikiem....Dziwnie to wygląda....Czy teraz muszę kupić niższe spręzyny ??? Ale pewnie to wiąże się z utratą komfortu???
Możesz, nie musisz. Eibach -30mm jest dobry na seryjnych amortyzatorach jeśli są w dobrym stanie. Tak wygląda benzyna świeżo po obniżeniu:
Załącznik 223877
No dużo lepieij.....A jak z komfortem??? I jaka cena ??? Podasz link?
Komfort prawie bez zmian, dziury czy krawężniki podjazdowe czuć bardziej. Za to auto o wiele lepiej się prowadzi, sztywniej. Co do ceny to około 600zł. Pisz do https://www.motoryzacyjnapasja.pl/ o eibach pro kit :) polecam
Mam pytanie. Będę zakładał swoje pierwsze dystanse. Śruby mam odpowiednio dłuższe, dystans z kołnierzem centrującym. Dokręcanie śrub na tej samej zasadzie co bez dystansów? Ile się da ale bez przesady? Nic innego nie ma na co zwrócić uwagę?
Koledzy mam teraz założone felgi alu 17' opona o rozmiarze 215/45. Zastanawiam się jakie inne opony - większe - mogę założyć na te felgi? myślalem chociażby o 225/45. DObry wybór czy nie bardzo. Jeśli chodzi o wybór opon to zastanawiam się nad tymi - http://allegro.pl/4x-opony-225-45r17...2,1&bi_c=63900
Witam wszystkich, wiem, że temat dotyczy felg, ale wolę się podpiąć niż tworzyć nowy temat. Czy używa ktoś może czarnych kołpaków i miałby zdjęcie - najlepiej na ze srebrną bellą :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
Cześć,
Czy byłby ktoś w stanie podać maksymalne i minimalne ET felg 18 calowych dla 147 obniżonej na Pro Kicie, tak, aby nic nie obcierało?
Chodzi o szerokości:
8J
8.5J
Wejdą w ogóle te 8.5?
Poszukaj na forum bo kilku chłopaków wrzucało zdjęcia jak ich 147 wygląda na 18, jednak mało kto używa 8.5 cala jeśli używasz samochód na co dzień to mija się z celem wkładanie takiej felgi :) także tutaj dużo też zależy od szerokości i profilu opony :)
Przeglądałem już zdjęcia jak wygląda siódemka na 18" i gdybyś przeczytał post ze zrozumieniem, to wiedziałbyś, że nie o to chodzi. :P
Pytałem o maksymalne i minimalne ET przy zadanych szerokościach. 8.5" - odpuszczam i zostanę przy 8".
Pozostaje w takim razie sprawa minimalnego i maksymalnego offsetu na obniżonym samochodzie tak, by nic nie obcierało przy szerokości felgi ośmiu cali.
Co do szerokości i profilu opony to 225/40 na 8" i tutaj odstępstw nie przewiduję. Zero naciągów i innych kombinacji :)
A ja mam pytanie z innej beczki dzisiaj na myjni myłem sobie felgi jakimś środkiem chemicznym i mi wyżarło znaczki AR te na felgach :( Widze że na alledrogo są po 15-20zł ale średnice 56,60,70,90mm a ja po zmierzeniu swojego znaczka mam 50mm czy to będzie pasować czy że coś źle robie...
Już znalazłem 50mm na allegro i je zamówiłem czekam na paczkę. 35zł + wysyłka te za 10-15zł to zwykłe sylikonowe naklejki...