dzisiaj odebralem zderzak od lakierki ale za to autko dalem do mechaniora :( wydymana uszczelka albo peknieta głowica
Printable View
dzisiaj odebralem zderzak od lakierki ale za to autko dalem do mechaniora :( wydymana uszczelka albo peknieta głowica
Dzisiaj wymieniłem kompletny układ wydechowy oraz umyłem i wysprzatałem środek :D
Umyłem motor :)
Myłem sobie samochód i tak z głupa maskę podniosłem, a że miałem przy sobie środek do mycia felg, to spryskałem nim całą komorę, a potem spłukałem wysokim ciśnieniem z karchera. Nie ten silnik! Wcześniej to była "sodomia i gomoria", bo zdarzyło mi się zapomnieć zakręcić korka od oleju i zachlapało mi wszystko co tylko było pod maską...
Pozdrawiam.
- Rafał
A ja dziś wymieniłem przepływkę na oryginał Bosh i od razu auto normalnie się zachowuje, zgasła marchewa i obroty ładnie stoją na jałowym... :) A co do kolegi wyżej, to mycie silnika wydaje mi się być idiotyczne, jeżeli używamy myjki ciśnieniowej... Bo w końcu auto z 2002r. może mieć jakieś uszczelki/gumy już nie tej jakości i wytrzymałości. Ja u siebie boję się nawet zwykłym szlaufem spłukać, ale jak kto lubi.. :P
Najwyraźniej zrobiłem to na tyle umiejętnie, że nic się nie uszkodziło, rozszczelniło, czy popsuło. Oczywiście najbardziej obawiałem się o elektrykę, ale starałem się umyć silnik delikatnie i udało się. Nawiązując do Twojej wypowiedzi - no cóż - głupi to ma zawsze szczęście...
Pozdrawiam.
- Rafał
natomiast ja już praktycznie wydłubałem cały silnik z Alfy.. Jutro ciąg dalszy a pojutrze pod maskę trafi nowiutki 20V :D
mnie raz ojciec chcial zrobic niespodzianke i umyl mi w 155 silnik;/ kur....a mac po miesiacu silnik na zlom i trzebabylo drugi zalozyc po zalozeniu drugiego pojezdzilem moze ze 3 miesiace i tez padl. auto bylo slabe po umyciu ksztusilo sie itd. zajechal mi chyba tym samym elektryke. teraz mam 166 2.4 jtd i chocby olej po nim splywal to nigdy go nie bede myl pluczas woda ani mi sie sni :P:P a wracajac do tematu zalozylem swojej slicznej nowy czujnik polozenia walu korbowego i jest powiem szczerze bajecznie :D
nie straszcie kolegi - w najgorszym wypadku będzie buszował pod maską ze sprayem do styków...
wymieniłem sonde lambda,olej silnikowy, filterek oleju rzecz jasna a na deser poczęstowalem ją pastą polerską:D to był dobry dzień;)
A ja dzisiaj zrobiłem sporo. Zacząłem od wymiany opon na zimowe, potem szybka wizyta w serwisie na wymianę oleju w skrzyni biegów oraz filtra kabinowego - auto przestało parować :), kupiłem Alfie dywaniki gumowe na zime oraz zamontowałem kratkę w zderzaku (którą mi ukradli).
wypucowałem na maxa i zawiozłem Młodych do Ślubu :
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/10/43.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/10/45.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2009/10/44.jpg
fajne fotki moja alfa mnie tez wiozla do slubu :)
kupiłem i załozyłem nowe dywaniki gumowe, a zimówki są w drodze do mnie :)
Wczoraj wymieniłem kopmlet zawieszenia z przodu ( wahacze góra, dół, łączniki, gumy i końcówki drążków ). Mała jeździ teraz jak nówka - sztywna jak...wiadomo co :D i świetnie trzyma się w zakrętach. Mogę polecić warsztat w Bydzi - zrobili to całkiem przyzwoicie i za normalne pieniądze.
Przy okazji dzięki dla kolegi QLO za części w rozsądnej cenie :)!!!
Zrobiłem dziś mojej małej przegląd - amory przód L/P 83/77, tył po 46, czyli za rok wymiana, poza tym miska mi się lekko poci i hamulce mam dość słabe. Ale pieczątka jest :D Teraz muszę moją małą dopieścić.
nalalem 5 litrow plynu do spryskiwaczy :D w tym 200ml sie wylalo :D
Poprawiłem wtyczki i wykasowałem błąd kurtyny pasażera.:)
Pozdrawiam.
- Rafał
Moja dzisiaj dostała nowe platynowe świeczki oraz przewody:D
w weekend wymieniłem termostat :) w poniedziałek wymieniłem przegub, we wtorek "naprawiłem" silniczek od regulacji ciepło-zimno a dzis założyłem jej zimowe buty i nakleilem naklejki na drzwi "Alfa Romeo" + kompletne czyszczenie na jak i wewnątrz :)
ps. BENNY podaj namiary na ten warsztat to przekalkuluje czy oplaca mi sie do mojego jezdzic :)
Wymieniłem świece. Oczywiście nie obeszło się bez niespodzianek, bo niestety jedna z nich dosłownie ukręciła się zanim zacząłem ją dokręcać! Nie założyłem jeszcze grzechotki, delikatnie wkręcałem ręką i okazało się, żę gwint został w gnieździe! Na szczęście jak wspomniałem nie dokręcałem jej jeszcze, więc z wykręceniem gwintu nie było żadnego problemu. Uff...
Pozdrawiam.
- Rafał
a ja dzis zamowilem nowe sprzęgło valeo jutro jade po skrzynie no i oczywiscie bedzie montaz wymiana oleju w silniku wymiana uszczelki pod pokrywa zaworow wymiana filtra oleju wymiana oleju w nowej uzywanej hehe skrzyni no i mam nadzieje ze do niedzieli uda mi sie to poskladac i wyjechac na jazde testowa. ale dostanie w duuuuuuu...pe :P oczywiscie zart:P
pogoniłem swoją belle i zarobiłem mandat 6pkt i 200zł
A ja dziś wymieniłem wreszcie prawe lusterko na nowe, elektryczne. Oraz udało mi się wreszcie rozwiercić śruby w obudowie filtra powietrza i też go wymieniłem. Oraz odebrałem paczkę ze sterownikiem do centralnego zamka, jutro jak czas pozwoli to będzie montaż (jak dam radę, elektrykiem nie jestem niestety...).
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
P.S. Zapominałem dodać, że po raz pierwszy kupiłem dziś zapach do auta... i po kilku km wyfrunął przez okno, bo jednak wolę bezzapachowe wnętrze :D
A ja dziś byłem na wymianie rozrządu, wariata i świec :)
Włoszka śmiga jak nowo narodzona mimo małego psikusa jaki mi wycielą, a mianowicie poluzowała się klamra na akumulatorze i godzinę pod Auchankiem stałem, dobrze że Panowie z partynickiej u których robiłem wcześniej samochód mnie poratowali :D
a ja w sobote zapodałam sobie nowe felgi aluminiowe na lato, stare zostana na zimke. poza tym mam juz nowe wycieraczki, ale nie zalozone jeszcze. czeka mnie jeszcze kupno akumulatorka i sprawdzenie podwozia tak profilaktycznie :D
A ja mojej zafundowalem nowy dyferencjal Q2 :))) nowe sprzeglo oraz nowa-uzywana skrzynie biegow, poniewaz stary dyfer rozlatujac sie rozprul obudowe skrzyni i zalatwil tez calkiem nowe sprzeglo :((((.
To bedzie teraz chyba jedyna 166 Q2 ??!!:)
Właśnie wymieniłem
1. Wkład od lusterka kierowcy-miałem przygode z lanosem
2. wymiana silowników klapy tylnej
3. wymiana taśmy pod kierownicą od poduszki powietrznej
4. ile radośći jak człowiek sobie sam zrobi:D-bezcenne
wykrecilem rozrusznik (masakra) wymienilem tulejki i bendigs;pp ino jutro wciepac;pp
ps tak na marginesie to urwal bym jaja temo kto kiedys ten rozrusznik robil. bo trzymal sie na jednej lapie a miedzy gniazdem a rozrusznikiem na gornej szpilce byla nakretka i rozrusznik mial w najszerszym niejscy 1cm szczeline;/
nowy termostat firmy behr , i konkretna puca na myjce odkurzanie, slicznie sie prezentuje aż sam sie dziwie :D
Dzis wymiana swieczek i wywalenie stozka oraz montaz standardowego "pudla", oczywiscie nowy filterek. pare dni temu termostat i przy okazji wymiana plynu w chlodnicy. tydzien temu nowe tarcze i klocki przod. aha jeszcze gumki zmienilem na oryginalnych ramionach wycieraczek :P jeszcze troche zostalo do zrobienia a najgorsze ze cos lomocze jak krece kierownica na postoju przy minimalnej predkosci. mam nadzieje ze to nie magiel.
aha termostat jakiejs firmy "facet" czy cos w tym stylu :D
bella umyta i założona ramka alfaholików ;)
zamówione wyacieraczki przód bosh i tył chmpion... czekam, aż dojdą...
bella dostała dziś nowe kozaczki na zimę, Dunlop wintersport 3D no i gruntowne mycie i sprzątanie :)
Bella otrzymała skórkę MOMO założona,wyczyszczona i pachnąca. Oczywiście nie obyło się bez myjni :D
Upakowałem nowe CB radio :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Odbyliśmy przegląd w ramach zimowej akcji serwisowej. okazało się że jest uszkodzony czujnik wstecznego biegu i pióra wycieraczek trzeba by wymienić w najbliższym czasie. Oceniam, że nieźle jak na blisko 200 000 km przebiegu i prawie 20 000 od ostatniego przeglądu.
Sabina kupila belli nowy akumulator, musi jeszcze posprzatac bo przeprowadza sie z dom u do auta (przymusowa eksmisja :()
Moja dostała zimowe opony ,amorki oraz wahacz:) teraz tylko śmigać:)
rozrząd kompletny
wariator
świece
radyjko SONY
teleskopy na tylna klapę
klocki hamulcowe w tym tygodniu jak mi ktoś powie jak założyć :)
Dzisiaj bella została pięknie umyta, bo jutro wyjeżdża w Polskę - 500km przed nami, jadę ją wreszcie przerejestrować. Ponadto otrzymała naklejkę "...no alfa, no fun" oraz po dwie "cuore sportivo" i "alfa romeo". Teraz jest jeszcze piękniejsza.