"wygląda ciekawie", "ciekawa oferta"
Cyferki panie, cyferki, bo epitety ciężko porównać.
No i pamiętaj, że 2000 PLN netto leasingu na firmę to nie jest to samo co 2000 PLN netto w najmie konsumenckim.
Printable View
"wygląda ciekawie", "ciekawa oferta"
Cyferki panie, cyferki, bo epitety ciężko porównać.
No i pamiętaj, że 2000 PLN netto leasingu na firmę to nie jest to samo co 2000 PLN netto w najmie konsumenckim.
Finansowanie na 24 miesiące, brak wkładu własnego, 30k km rocznie i miesięczna rata na poziomie poniżej 1.8% wartości (odnosze sie do wartości brutto). W racie serwis, opony zimowe, OC, AC, NW, GAP. Wada jest wysoki wykup, ale jeżeli ktoś patrzy na to wyłącznie pod katem kosztu samego wynajmu (bo na przykład ma na to miesięczny budżet od pracodawcy), to chyba nie wyglada to najgorzej.
Generalnie mozna mieć bazowa wersje Giulii z rata niewiele powyżej 2000 pln brutto miesięcznie, co dla pracodawcy jest kosztem porównywalnym z niezle wyposażonym Passatem. Wiec jak ktoś ma opcje wzięcia "car allowance" zamiast auta firmowego, to wtedy taki najem konsumencki na Giulie jest w zasięgu. Ewentualnie jeżeli ktoś chce częściej zmieniać auta i po prostu ich używać zamiast posiadać na własność i wiązać się wieloletnim kredytem (choć ten w dłuższej perspektywie mógłby okazać się tańszy i skutkować korzyścią w postaci wspomnianej wcześniej własności).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No czyli drożej niż na firmę, po prostu nie da się inaczej w naszym (i pewnie nie tylko naszym) systemie podatkowym. W abonamencie ALD dla firmy, tak jak widać na stronie, możesz mieć Giulię Super na 24 m-ce za 1599 netto, czyli 1997 brutto. Tylko, że jeszcze od tego odliczysz VAT i PIT nie tylko z raty ale i z paliwa. Na UoPie nie odliczysz sobie nic a prawdopodobnie jeszcze będziesz musiał zapłacić ZUS albo PIT od korzyści jaką jest "jeżdżenie autem na które pieniądze daje Ci pracodawca" (bo to korzyść, tak samo jak prywatne ubezpieczenie medyczne, które dostajesz od pracodawcy jest "dochodem", który jest opodatkowany).
Czyli raz, że faktyczny koszt znacznie niższy, dwa że nie "bazowa wersja", trzy że GAPu nie trzeba wcale. Wysoki wykup jest pożądany bo mówimy o wynajmie. Własność nie jest korzyścią (chyba że mówimy o samopoczuciu) bo oznacza pokrycie całej utraty wartości auta ze swojej kieszeni, więc jest de facto stratą w sensie finansowym.
To wszystko prawda. Chciałem tylko zwrócić uwagę, ze oferta mimo ze droższa niz leasing na firmę, to może byc (w miarę) przystępna. U mnie jest tak, ze firma albo weźmie mi w leasing Passata albo dadzą dodatek do pensji, który po opłaceniu składek i podatku wystarczyłby na bazowa Giulie skonfigurowana tak jak benzyny w wersji Business. I przed takim dylematem wlasnie teraz stoję [emoji4]. Ale cieszy mnie to, ze w ogóle mogę mieć taki dylemat, bo obawiałem sie, ze w przypadku Giulii to albo leasing na firmę albo wyłącznie gotówka lub kredyt (w przypadku bycia klientem indywidualnym) czego na chwile obecna w ogóle nie brałbym pod uwagę.
Za Passata na full disco brałbym Giulię nawet bez siedzeń i kierownicy.
Pełna zgoda [emoji4]
zorganizowana grupa przestępcza PiS chce nałożyć podatki na przedsiębiorców:
https://www.fmleasing.pl/aktualnosci...-drozszych-aut
Ma zacząć obowiązywać jeszcze w tym roku i dotknie po 2020 roku nawet tych którzy mają już leasing.
Od 3 lat to taki dziki kraj w którym prawo działa wstecz.
Ktoś w ogóle ma złudzenia co do intencji komuchów? Nie mają pieniędzy już na nic to będą odwalać takie akcje ku uciesze tępego ludu . Najgorzej będą mieli ci co leasing już mają bo nic z tym nie zrobią . Nowe leasingi albo firmy znajdą furtkę albo będą brać w Czechach .
Nie jestem zwolennikiem dojnej zmiany niemniej przypominam, ze partia cieplej wody wywinęła identyczny numer w bodajże 2011.
Nie chcę się mądrzyć ale czy czasem 50% odliczenia VAT-u od pojazdów firmowych nie było wprowadzone w oparciu o czasową zgodę UE na takie rozwiązanie? A okres ten kończyć się miał z końcem 2017 roku?
wyżebrali przesuniecie do końca 2019
No to jak wprowadzą swoje reformy to może nie dostaną więcej czasu? Tylko pytanie, czy się podporządkują.
Cześć,
to mój pierwszy post tutaj - Alf w rodzinie miałem 5, jedna nadal jeszcze z nami jest. Chcę teraz kupić Giulię w leasingu / najmie, a że oferty na rynku różnią się między sobą o dobre kilkadziesiąt procent, to pytanie do Was użytkowników jak w temacie.
Dilerzy kompletnie nie potrafią sprzedawać tych samochodów, a jak się porusza kwestie finansowania, to już w ogóle można się odwracać i wychodzić. Abonament Alfy to fikcja kompletna, na samochód za 170k przed rabatami dostałem propozycję na ponad 3k raty. Pewnie dlatego mają na stockach samochody z 2016...
Pojawiają się jednak oferty normalne cenowo - typu 1500 - 2000 miesięcznie, z serwisem, ubezpieczeniem. Czasem komunikuje to sama alfa, czasem brokerzy zewnętrzni. Czy możecie powiedzieć jak to wygląda w Waszym przypadku i jak do sprawy podejść?
Ja w czerwcu tego roku interesowalem sie wynajmem od dilera. Pamietam że cenowo wychodzilo to na 2 lata z przebiegiem 20tys rocznie kolo 1599zl netto ze wszystkim bez wplaty wlasnej (ubezpieczenie/serwis/opony) Giulia Super do
Produkcji z pakietem Lighting i lakierem metalicznym. Pozniej byla zmiana cennika, auta podrozaly i w tej chwili na ta samą Alfe krzyczą sobie 2000 netto. Nie znalazlem na ta chwile nic co byloby na podobnym poziomie do tamtych cen i narazie nic się na to nie zanosi. Obecnie raczej sie sklaniam zeby poczekac i liczyc na to ze w 2019 beda juz jakies sensowne uzywki w dobrych cenach.
- - - Updated - - -
Też uważam że jest dramat. W salonach na stocku w Bielsku nic nie mają za bardzo. Facet mi proponował niedawno Giulie z 2016 roku a tak to pustka poza tym. Mam tez u mojego pracodawcy cos takiego jak pracowniczy wynajem dlugoterminowy i wlasnie byly u nich Giulie w dosyc atrakcyjnej cenie, ale jak przyszlo co do czego to sama duza firma leasingowa nie potrafila sie dogadac z fca w sprawie rabatow i konfiguracji takiego samochodu. Podobno byla totalna olewka na ich zapytania (gdzie ta firma bralaby cala flote samochodow a nie jedna sztuke) wiec totalnie nie jestem w stanoe tego zrozumiec.
No właśnie, niby było to 1599 zł / mies., ale jestem ciekaw czy ktokolwiek faktycznie najął samochód za taką cenę, albo chociaż zbliżoną. Próbuję zbadać sprawę teraz, daję szansę dwóm dilerom, z dwóch różnych miast i zobaczymy czy są w stanie przedstawić jakąś sensowną ofertę. Daje sobie na to nadchodzący tydzień - auta już nawet wybrali, teraz mają zaproponować finansowanie.
Pytanie - dlaczego tak ci zależy aby znaleźć u Dealerów to czego oni nie mają? Wystarczy przeciętny kalkulator, kartka i długopis - samo zrozumiesz jaka rata jest realna a jaka to mrzonki napędzane "ofertami wynajmu na audi".
Nie wiem czy było i czy info jest powszechnie znane i w razie powtórzenia przepraszam. Podczas ostatniego Poznań Motorshow dorwałem ulotkę, na której wyraźnie jest napisane, ze abonament Alfa Romeo jest dostepny rownież dla osoby prywatnych. Teraz billboardy reklamujące ten abonament maja o wiele większy sens [emoji4]
Witam
Jakie macie doświadczenie z ubezpieczeniem auta w leasingu po pierwszym roku.
Przy zakupie ubezpieczałem auto w salonie.
W umowie leasingowej jest informacja, że firma leasingowa musi wyrazić zgodę na ubezpieczenie we własnym zakresie.
W przypadku wcześniejszych aut korzystałem zawsze w ubezpieczenia firmy leasingowej.
Co waszym zdaniem jest bardziej korzystne. Warto szukać samemu?
Ja za ubezpieczenie "poza leasingiem" zapłaciłem 100,00 netto (PKO leasing) - nazywało się to "administracja umową zewnętrzną" - przy pierwszym ubezpieczeniu. A że w drugim roku kontynuowałem to ubezpieczenie, nie zapłaciłem do leasingu nic. A różnica w kosztach ubezpieczenia ok. 50 % taniej.
ja placilem pierwszym razem 200zl potem mialo byc po 150. ubezp wykupowalem w maju ale w czerwcu mi nic nie sciagneli dodatkowo, moze teraz sciagna?
leasing ma swoje wymagania co do polisyAC, jest csla lista kryteriow ktore polisa ma spelniac bo jak nie to zrobia swoje AC i zaplacisz podwojnie. generalnie polisa ma byc w top wersji, bez zadnych amortyzacji, udziałów wlasnych,wykluczen itp - trzeba sprawdzic warunki pod katem listy wymagan
No i taką mam. Polisa z salonu Alfy, zgodna z wymogami PKO Leasing, robiona przez agenta, który robi dla leasingu codziennie, polisa z lutego, do tej pory nic dodatkowo mi nie ściągnięto. Prawdę mówiąc, sam się zdziwiłem, czekałem miesiąc, potem drugi i nic. Upominał się nie będę.
Ja przy leasingu wziąłem ofertę od ASO. Miałem najpierw brać od swojego agenta, ale jak pokazałem w ASO co mogę dostać na zewnątrz to się zgodzili na tych samych warunkach dać.
Mówili, że dodatkowej opłaty żadnej nie będą pobierać za ubezpieczenie i tak też było.
ja jestem na etapie wyboru ubepzieczenia po pierwszym roku.
oferta z leasingu wartosc auta 118tys pln brutto, skladka 5200pln. duzo/malo ?
Pierwsza polisa to co innego...
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
trochę dużo przy tej wartości auta, choć też zależy jakie masz też zniżki OC/AC. za swoją (wartość do ubezpieczenia była w pierwszym roku była bodajże 206tyś brutto -cena fakturowa po rabacie 12%), dostałem pakiet za ok 4600 od deleara przy zakupie, do tego wziąłem jakiś lepszy assistance (3tyg zastępcze i bodajże 600km laweta), to kosztowało coś ok 4800. zaznaczam że nie miałem żadnej zniżki na AC, tylko komplet na OC. Inna sprawa że akurat mój dealer ma deal z Benefią i cena jest podobno stała na Giulię i nie zależy od zniżek. Jak liczył mi mój broker ubezpieczeniowy to oferty najniższe były ok 6.5k bo brak zniżek AC. Jeszcze więcej jakbym ubezpieczenie gdybym brał z leasingu.
W przypadku pakietu od mojego dealera, cena podstawy jest gwarantowana przez kolejne lata, czyli zmiany w wyliczaniu OC/AC nie mają wpływu (ale też zniżki jakie nabywam nie obniżają) - w każdym razie znów jak liczył mi broker/leasing to wyszło dużo taniej u dealera. U Ciebie jednak może byc całkiem inaczej ze względu na wartość i zniżki jeśli masz - na pewno warto wybrać się do brokera żeby przeliczył Ci w wielu towarzystwach.
W moim przypadku sprawa była o tyle ciekawa, że auto katalogowo 199 tys., ze względu na rocznik (10.2016, zakup 02.2018) kupiłem za 133,9 tys. (składka po max zniżkach ok 3800). Po pierwszym roku, wartość auta była teoretycznie wyższa (141 tys) niż faktura zakupowa (bo rabat był duży) ale była możliwość zastosowania widełek i wyceniliśmy ją na 130 tys, składka 3600 (trochę inaczej się liczy kolejny rok w stosunku do pierwszego). Gapa nie potrzebuję, bo moje zobowiązania do końca umowy są niższe niż wartość auta.
skoro piszecie o GAP to jeszcze dodam ze ja musialem wykupic u leasingodawcy GAP zeby dostac leasing 100% of FCA (inaczej bylby leasing standardowy, przy moich warunkach o ok 4% drozszy niz z GAP wiec decyzja mogla byc tylko jedna), wzialem fakturowy bo byla symboliczna roznica wg indeksowanego (nie pamietam 20% indeks pare stowek roznicy?). Tu mi doliczyli bodajze 4.5tys do kosztow calego leasingu na 3 lata, i to place w racie leasingowej, dlatego nie wspominalem o tym przy ubezpieczeniu.
Udało się zejść na 4 tys. To jakieś 3% wartości brutto.
A wy macie ubezpieczenie od kwoty netto pewnie? Ja z racji działalności (nie jestem vatovcem) muszę mieć brutto, więc składkę zawsze mam wyższa.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ja za 4300 brutto dostałem od salonu polisę, którą akceptował leasingodawca. Przy wartości auta 236tyś brutto, ubezpieczenie od wartości brutto z gwarancją stałej sumy ubezpieczenia. Myślę, że to dobry deal. Ale to pierwsza polisa.