Rozbiłem świnkę i dzisiaj zamówiłem ten, zobaczymy :)
http://www.ragazzon.pl/p/1193/1357/t...o-katalog.html
Printable View
Rozbiłem świnkę i dzisiaj zamówiłem ten, zobaczymy :)
http://www.ragazzon.pl/p/1193/1357/t...o-katalog.html
Wymieniłem wczoraj wydech ragazzona carbon + środkowy z rezonatorem i jest mega głośno: dużo dużo basu. Czy tak powinno być? Jak jadę do 2k RPM jest cichutko od 2-3k RPM jest dużo basu (tak że ludzie się oglądają na ulicy) a powyżej jest już tak rasowo fajnie.
Też tak macie?
no mocno się zdziwiłem... jeszcze zabierałem stary wydech i miałem położone fotele z tyłu to się zrobiła puszka rezonansowa i była masakra. całe szczęście po położeniu foteli z powrotem trochę się poprawiło. w niedzielę jadę w trasę i zobaczę jak na autostradzie, mam nadzieję że będzie lepiej
Ja zamocowałem tylko tylny wydech, czyli jak to mawiają axleback, no i jest też nieco basu, jak pierwszy raz jechałem to miałem właśnie takie mieszane uczucia, ale po dwóch dniach jestem zadowolony. No przy samym tylnym słychać różnicę, to przy wymianie i środek i końcowy to na pewno jest jeszcze większa różnica. Próbowałem nagrać filmik po wymianie, ale nagrywam telefonem i tak jak ktoś już tutaj napisał, właściwie to co się nagrywa do tego co słychać ma się nijak. Chodzi naprawdę fajnie, ale nie nachalnie, polecam naprawdę
no mnie wszyscy namawiali na środkowy + tylny (i mówili żeby brać środkowy prosta rura bez rezonatora bo niby za cicho jest). całe szczęście wziąłem ten cichszy z rezonatorem ale powiem szczerze że jest mega dużo basu. rozmawiałem już z dystrybutorem i podobno ma być cichszy o około 10% jak się trochę przepali.
Wbrew pozorom w środku głosniej się nie robi po wymianie srokdowego .
Ale czuć że auto lepiej oddycha i na zewnątrz lepiej słychać.
Wysłane z mojego HMA-L29 przy użyciu Tapatalka
No reakcja na gaz jest zdecydowanie lepsza. Gdyby było ciut mniej basu to byłoby idealnie. Przy odcince i zmianie biegu strzela na D
Myślę, że i tak po pewnym czasie się przyzwyczaisz :)
Na początku tak chyba tylko drażni, no ja właśnie nie robiłem większej trasy, zobaczy się jak to jest po kilkuset kilometrowej przejażdżce czy nie będzie we łbie buczało :P
Po miesiącu robi się za cicho [emoji16]
Inna sprawa, że wydech seryjny w ogóle nie brzmi :) lepiej więcej trochę basu niż całkowity jego brak...
Nie no naprawdę moim zdaniem powinna tak brzmieć seria, bo tak jak piszesz ona właściwie nie brzmi, a łącząc to z klekotem pracy silnika na biegu jałowym to ogólnie czuje się lekko mówiąc niedosyt. Polecam przejażdżkę w garażu podziemnym, wczoraj trochę pojeździłem, no banan sam się pojawia, przydałby się jakiś długi tunel :)
Po 50 km i kilku mocniejszych przejazdach faktycznie wydech scichnal i jest mniej basu. Ogólnie polecam wszystkim niezdecydowanym
Dokładnie mam te same odczucia, podczas pierwszej jazdy mi jakoś za bardzo buczało, a teraz jest naprawdę bardzo ok, obawiam się że może być tak jak napisał kolega kozak, że za miesiąc może być za cicho:D
No mi głośności nie potrzeba więcej za dużo km robię (ok. 60 000 rocznie) dzisiaj za to jak podszedłem do auta zauważyłem plamki oleju na jezdni pomiędzy kołem tylnym a wydechem. Jak zajrzałem pod auto to zauważyłem że cały tylnym dyfuzor od spodu mam jakby zapocony i trochę ta belka z tylu (ta co łączy koła tylne zaraz za skrzynia biegów). Auto ma 20k km i raczej przed wymianą wydechu nic takiego nie widziałem. Zastanawiam się czy:
1. Coś popaprali przy wymianie wywydechu ? Mocno walczyli żeby zdjąć stary wydech - szukali mlotkami itp.
2. Czy czymś spsikali ten dyfuzor (najbardziej zapocony jest przy srubkach).
3. Czy faktycznie jakiś wyciek mam...?!?!
Jak jest u was?
Też smierdzialo. Jak nie będzie mocno kapac to się nie przejmuje i najwyżej przy następnej wymianie oleju (za 5k km powiem żeby zwrócili na to uwagę)
No właśnie nie wiem czy to np z dyfra nie cieknie...
No jakby było pusto. Może dopiero zaczęło cieknac. Masz czasem tak że przy ostrym przyspieszeniu auto lekko podskakuje? Trochę taki efekt łapania trakcji i dołączenia przedniego napędu?
Ja żadnego podskakiwania nie zauważyłem u siebie, wersja Q4.
Właśnie jestem po 370 km trasy autostradą i niestety Ale albo muszę reklamować wydech albo jego montaż... do 140 km/h czyli do 2300 rpm jest ok. Ale powyżej nie da się jechać dłużej. Jest takie buczenie że to ledwo da się wytrzymać. Kurde wątpię żeby jeszcze wydech sam scichl. Pytanie czy możliwe jest aby coś zrobic zeby bylo ciszej (W sensie mniej basu) bo reszta dźwięku jest super.
U was też tak buczy? Najbardziej odczuwalne jest na 8 biegu przyspieszanie od 145 km/h w górę... jak tylko odpuszczam gaz jest cisza absolutna. Jak nic nie pomoże będę musiał wrócić do serii. :(
Cholera nie wiem. Właściwie jechałem po wymianie tak maks 130 km/h to było ok. Jutro mam przewalone w pracy, ale we wtorek przede mną 700 km to się okaże definitywnie. Co do montażu to nie wiem co tam tłukli młotkami, wszystko szło bez problemu
Żadna reklamacja. On tak po prostu ma!!!!!!
co do buczenia i zaglosnego wydechu na trasy czy przejazdy z rodzina - jest proste rozwiazanie - kupic tlumik ze bypassem sterowanym klapami. przy otwartych jest glosniej, strzela i ok 2500obr/min buczy troche, ale przy zamknietych klapach jest praktycznie jak w serii.
pisalem Wam juz o tym (nawet filmiki/fotki wklejalem) co zrobil mi Ulter i to za smieszne pieniadze w porownaniu do rozwiazan bez klap od zachodnich konkurentow.
wiem ze tlumik maja w homologacji, juz po badaniach i czekaja na oficjalne papiery. mozliwe ze na stronie jeszcze go nie oferuja, ale wystarczy do nich napisac czy zadzwonic i sie wszystkiego zainteresowany dowie.
ja jestem zadowolony - mam go od 3 misiecy, klapy sa elektryczne, pilot podkleilem pod fotelem, latwo siegam i przelaczam jak trzeba.
Kurynio, możesz zrobić dwie rzeczy: aktywny wydech tak jak pisał epsonix albo rezonator który wytnie ci częściowo to buczenie. Ja zrobiłem u siebie obie, ale każda z nich działa niezależnie. Oczywiście aktywny wydech jest lepszy, może być zupełnie cicho. Rezonator wyciszy ci buczenie o jakieś 3db czyli pi razy oko o połowę.
Rezonator tu nic nie da. Buczy końcowy a nie środkowy.
chetnie przyjme ten co jest za glosny :)
Mam dokładnie 2400 obrotów i buczenie jest do o około 3500 powyżej jest już ok. Przy 4000 i wyżej w ogóle nie ma buczenia. Ten bas jest bardzo głośny
6 maja będę u importera ragazzona - podobno poprawnie zamontowany wydech nie powinien w ogole buczec, a w trasie powinien być jak seria.