147 1,6 16v 10L/100 w miescie, trasa około 8-9l.
Printable View
147 1,6 16v 10L/100 w miescie, trasa około 8-9l.
Alfa 156 2.0 16v TS Selespeed 13/100l jazda mieszana
skoro wasze alfy w porównaniu do mojej :D tak mało palą to jakie macie średnie spalanie na kompie od benzyny ??
u mnie 155 2.0 8v jakieś 11.5 gazu przy ostrej jeździe mieszanej (miejscami pod 190)... po trasie 9 z haczykiem (do 150)
Dzisiaj odnotowałem swoje rekordowe spalanie w 33 1,7 na gaźnikach:8,5 l gazu na trasie 100km. Stosunek kilometrów 80% trasa oraz 20% miasto. Załadowanie auta: dwie osoby oraz bagażnik jak zawsze pełen różnego rodzaju potrzebnych i nie potrzebnych rzeczy. Styl jazdy raczej chilloutowy,ale zgodny z maksymalną prędkością według znaków, może z dwa przypadki mocniejszego depnięcia. Główna prędkość z jaką się poruszaliśmy jakieś 80km/h, trochę stania na światłach wracając z Janek. Felgi 7/15', opona 195, pogoda deszczowa.
Wynik bardzo pozytywny, da się się poprawić ;)
Oczywiście zazwyczaj wychodzi zdecydowanie więcej. No ale to inna jazda:)
Mam alfę 166 2.0 TS i nową instalację od pół roku. Zaczęła mi więcej palić ale okazało się że padła sąda lambda. Teraz jest nowa. Pali gazy 12 w trasie przy 100km/h i 14 w mieście. Jak stoję w korkach to do 16. Tak myślę czy to nie za dużo?Da się coś z tym zrobić?
no ja się muszę pochwalić - moje 1.6 od paru tankowań nie wychodzi ponad 10 mimo różnej jazdy i często gęsto z klimą.
Raz nawet 8,2 udało się wyciągnąć :)
Szkoda że jest tylko taki rozrzut z kompa bo zawsze mam w okolicach 7,5 do 8,3 a rzeczywistość przy dystrybutorze jest bardziej brutalna :D
Widzisz nie mam pojęcia:-) pół roku temu kupiłem najlepsze co było. Najpierw uczył się przez 1000 km. i potem ustawił się tak że na jednym baku 32 litry przejechać mogłem 250km. Teraz niestety jest ciut mniej. Podłączyłem pod komputer i były dwa komunikaty związane z sądą lambda. Po wymianie na nową został jeden zapis i w Boshu powiedzieli że nie wiedzą czemu i musieliby wszystkie bale sprawdzać itd. Więc może to to. Przyznam że jeśli tu jest problem to nic i tak nie zrobię. Bo obaj polecani specjaliśmy z Warszawy pracują w takich miejscach że nie mam jak nawet tam dojechać i im zostawić autko.
Zobaczymy gazownik będzie w następnym tygodniu to sprawdzę u niego. ALe wydaje mi się że powinno mniej palić chyba.
a gdzie robiłeś? fajnie by było wiedzieć co tam masz, może zrób zdjęcie? Na fakturze, rachunku nie pisze?
Moja babcia V6 zrobiła 296 kilometrów na 33,5 litra gazu. Ale jeżdżę nią jak emeryt :)
moje V ostatnio zrobiło 310km i spaliło zbiornik gazu (ok 40l ) trasa Radom>Lublin po Lublinie trochę, a następnie Lublin>Radom i po Radomiu. Trasa jakies 70%, 30% miasto. Prędkość naprawdę różna, wiadomo pare wyprzedzań dynamicznych, a pozatym to tak 90-110km/h się bujałem.
W mieście (Radom) za 50zł (gaz po ~2,5zł) robię 100-110km.
Instalacja gazu to Prins VSI, strat w mocy nie odczuwam :) może w kilku koniach można policzyć...
Trasa 10 -11 L przy predkosci 90 -100km/h
Moja ma 12 na trasie, tylko że to taka jazda w przedziale 90- 120km/h i coś takiego w tej mojej jest że jak sobie gadam w poniedziałek że w tym tygodniu przepisowo pojeżdżę, to góra do środy wytrzymam, a potem wracam do normy i mi oscyluje średnio na 4 tysiącach przejechanych kilometrów w granicy 12,5- 13 litra. Udało mi się zejść na 10,5 litra gazu na 100 kilometrów, ale to była taka jazda że więcej niż 90 się po prostu nie dało pocisnąć, tak duży był ruch
P.S. Od dziś miało być wolno, ale spotkałem Gościa w Saabie 9-5 turbo, taki ładniutki góra z 3 latka i coś nie wytrzymałem, bo kolo chciał chyba pazurek swojego szweda pokazać, stąd wiem ze turbo, bo jego Saabik ciągnął tam gdzie moja spała i na odwrót ;)
trasa średnia prędkość 100 km w nocy Inowrocław - Gorzów większość trasy 130 -150 km/h 11l lpg
ta sama trasa prędkość średnia 75 km/h 10 l lpg v max 120 w godzinach szczytu
155 1.8 TS 129km
24-25l/230-240km, czyli około 10,5l/100km :)
może mało precyzyjnie się wyraziłem :) chodzi o cała trasę
Moja pali od 10 do 20 litrów :)
moja funia 2,5 V6 po regulacji gazu, pali 18 litrów gazu w mieście,niezależnie od stylu jazdy, czy to ostra banda czy emerycki lans, a po trasie 10,5- 13litrów przy sredniej predkosci 140km/h , dodam ze wiem ze mam za slaby reduktor i wtryski:P wogle z*ebana instalacja ale jakos radzi se:)
minimum co mi spalilo to trasa radom - warszawa, gdzie jakims cudem mi spalilo 9,5 litra na 100km, przy 120-140km/h sredniej predkosci:)
no, żeby średnią prędkość na trasie mieć 120-140 to nieźle trzeba dopie***lać :D to ładnie Ci spala.
Moja na trasie Kielce-Warszawa spaliła 10 litrów, prędkość do 140km/h. Jechałem spokojnie, poza tym, że w Radomiu ścigałem się z Cayenne'm i prędkość chwilami przekraczała 2 zł ;)
243km/ 15.46L gazu. 1.6 TS . Na autostradzie w Holandii :) jestem szczęśliwy. w Mieście do 10 L /100km.
Moja paliła trasa 10-miasto 12 l,ale ostatnio wymieniłem klocki tył,które się skończyły i blokowały koło oraz filtry gazu (przed parownikiem i przed listwą) i teraz na 40 litrach zrobiłem 385 km-miasto-trasa ,to wyszło 9-trasa,11-miasto.Dodam że mam ciężką nogę:o.
Moja zadowala się 11-13 miasto i 9-10 trasa.
2.0ts ---> trasa 8-8,5l , miasto 10-13l max
dzisiaj zrobiłem rekord na 12 litrow zrobiłem blisko 90 kilometrow :)
nie :D w miescie cyklu miejskim ;) sam jestem w szoku ;) . Oczywiscie jezdziłem bardzo spokojnie
Ja moja zszedłem na trasie do 10,5 jak prowadziłem Alfę do domu- w ogóle nie znałem drogi to jak ciapa jechałem. Średnio mam teraz 12,5 z tym ze raczej w 90% trasa i tak 120 km/h
W te wakacje jadąc nad morze na dystansie 1000km wyszło spalanie 10,5l gazu, jazda do 140km/h max, zwykle 120. A tak jak teraz jazda po mieście jak Otwock 12,5l gazu, plus zawsze trzeba około nawet 3l benzyny doliczyć.
Tak czytam te wasze raporty spalania i widzę że ten mój JTS to całkiem oszczędne autko przy tych swoich niezłych osiągach.
Co prawda nie katuje go .
W trasie wychodzi mi około 8,4 do 9l LPG + 1,3L PB.
Koło domu już gorzej bo jakieś 10,5 do 11L LPG i PB różnie latem było około 2L teraz pewnie więcej , nie mierzyłem.
Oj chłopcy z tymi wartościami spalania to tak jak z rozmiarami członków tylko tutaj jest odwrotnie ten lepszy który ma mniejszą cyfrę.Ja jak jadę swoją alfą i wbijam szpilę buta w podłogę a na zegarze mam 5tyś to zastanawiam się kogo mocniej boli moją alfę od szpili czy mojego starego bo to on daje kasę.
chyba dużo,ale czy to takie ważne
Jak patrzysz ile ci pali to wiesz kiedy filtry się zapychają, bo zawsze można na to nie patrzeć, ale wtedy na zdrowie to nie wyjdzie. Znam kola co już ma bez wymiany 70 tysi nastukane, ale nie wie ile pali tylko to ze częściej musi tankować. Moje pomiary to i tak mało realne teraz są, bo samochód często stoi i silnik chodzi żeby w środku nagrzać- na 36 litrach zrobiłem 281 kilosów, to wychodzi 12,9 ale co z tego jak samochód stał około półtorej godziny bez ruchu na włączonym motorze i dystans nie leciał
14l jak noga na gazie, na trasie ok 8, a w mieście 10l.
Ogólnie jest dobrze.
Ważna jest regulacja instalki, bo spalanie może wzrosnąć nawet o 30-40% przy złej regulacji.
Może będzie wykop miesiąca. Odbieram w poniedziałek Alfeczkę od gazownika, instalacja nowa, wtryski Barracuda, Stag QBOX Plus (ze względu na szynę CAN) butla w kole, zawór do tankowania w klapce, kolektor ściągnięty do wiercenia. Raporty spalania.... się okaże, na trasie będę mógł więcej pocisnąć, bo spalanie nie będzie tak bolało :)