[MENTION=680]jahu[/MENTION]
Jak wskaźnik który jest do 1.6 ma pokazać 1.7 które życzy sobie ECU ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=187156&stc=1
Teraz rozumiesz?
Printable View
[MENTION=680]jahu[/MENTION]
Jak wskaźnik który jest do 1.6 ma pokazać 1.7 które życzy sobie ECU ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=187156&stc=1
Teraz rozumiesz?
Właśnie wyjąłem swój czujnik i jest cały uwalony. Spróbuję go domyć ,może pomoże a jak nie to nówka.
Wyczyściłem czujnik i ładowanie turbo skokowo na 5 i 6 biegu dalej jest. Tak samo przy jak auto dojdzie do 2k obrotów gdy jadę ze stałą prędkością lub bardzo delikatnie przyśpieszam to turbo z połowy skali robi skok w dół i znów wraca. Czuć to.. Sam czujnik jest chyba ok bo wskazówka po zapłonie pokazuje zero. Przy przyśpieszaniu na 3/4 gazu też wszystko jest ok, dopiero jak depnę to są te skoki i tańce wskazówki na zegarze. Moim tokiem to tak jakby przepływomierz klękał.
Jutro zrobie logi i obadam jak auto zachowa się z wyłączoną przepływką.
Dziwne tylko, że czasem auto przyśpieszy normalnie jak mam but w podłoge a czasem nie. Poszukam ewentualnych nieszczelności jeszcze. Wężyki z zaworu overboost jak nowe. Może sam zaworek?
Może to zawór - podmień go to się przekonasz. Może siłownik turbiny świruje.
Dzisiaj przetestowałem swoją alfę na A4 i za każdym razem dużo lepiej zbierała sie na 6 biegu niż na 5. Na 6 wskazówka od doładowania momentalnie wędrowała na 1,5 a na 5 biegu dużo wolniej i niżej.
przeczytałem cały wątek i dalej nie znam odpowiedzi... Wskaźnik doładowania - przed wymianą czujnika wskazówka była cały czas powyżej pierwszej kreski(czyszczenie nic nie dało). Kupiłem taki sam Boscha jak był(nowy), co później doczytałem przedzmianowy z wadą i wskazówka na postoju jest niżej, lecz dalej powyżej zera - patrz załącznik. Tak ma być czy po prostu ten czujnik ma wadę w sobie fabryczną od nowości? Hmm...
Nie zawsze to będzie wina czujnika. U mnie tak było. Skończyło się na remoncie silnika i wymianie turbo, ale to chyba najczarniejszy scenariisz.
Zaraz po odpaleniu tak Ci się wychyla czy dopiero jak podgazujesz
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Ewentualnie jeszcze dpf może się wypala
Z wcześniejszym czujnikiem od razu jak włożyłem kluczyk to skakało ponad pierwszą kreskę, teraz póki nie uruchomię silnika leży na zerze. Jak odpalę to dźwignie się lekko powyżej zera. DPF na pewno się nie wypala w tym momencie. Na co zwrócić uwagę jeszcze? Jestem po wymianie kolektora na alu, bez klapek, w starym nie było zbytniego syfu, oprócz mazi kleistej. Klapki też były w dobrym stanie. EGR zaślepiony pełną zaślepką i wyłączony programowo.
I masz przyczynę. U mnie po zaślepieniu EGR wskazówka jest minimalna wychylona na obrotach biegu jałowego. Wg MES to ok 50mbar. Na samym zapłonie wskazówka oczywiście leży na 0, tak jak powinna.
EDIT: Patryk był szybszy :)
Ale u kolegi nie jest lekko podniesiona. Korekty masz dobre? Skoro zmieniany był kolektor może jest nieszczelnosc
jest lekko podniesiona tylko - byłem jeszcze raz sprawdzić w aucie, do zdjęcia nie dałem autu się "ustabilizować" po jeździe. W pozycji mar wskazówka leży na "0", jak odpalę, powolutku dźwignie się ciut ponad ;) Kolektor jest na pewno szczelny, co do korekt to jednym cylindrze miałem w okolicach 2 na plusie, ale muszę jeszcze raz to sprawdzić - wtedy miałem walnięty termostat i auto było cały czas niedogrzane ;) Dzięki wszystkim za pomoc ;)
U mnie wskazówka turbiny po zapaleniu pokazywała zawsze 0, autko chodziło płynnie równo wkręcało się na obroty trzymało moc, aż do dzisiaj kiedy to jadąc na 4 biegu z 2tyś. obrotów nagle pojawiło się przerywanie ,szarpanie,kangur itd a potem tryb awaryjny i kompletny brak mocy.W pierwszej chwili pomyślałem "PĘKNIĘTY TŁOK" ale przecież nie pojawił się dym spod maski i nie wystrzelił olej z bagnetu, potem pomyślałem że zaciela się zmienna geometria w turbinie ale zacząłem od najprostszej rzeczy.Wyczyściłem czujnik doładowania a był cały z sadzy I POMOGŁO AUTKO ŚMIGA AŻ MIŁO.Czujnik mam przedliftowy.
Możesz opisać jak go wyczyścić i gdzie się znajduje?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Plus minus ile na to czasu trzeba może jutro z ciekawość bym zobaczył
Demontaz montaż ok 10 minut czyszczenie ok 20 minut
A to spoko dzięki za informację pozdrawiam.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Taka sytuacja u mnie od paru dni. Wskaźnik na 1 kresce. Czysciłem czujnik na kolektorze i filterek od sterowania turbiny. Nic nie dało. Dodam jeszcze że wskazówka tak stoi jak tylko włącze zaplon. Nawet jak silnik nie jest odpalony. Dziwne..Załącznik 208590
MAP sensor do wymiany. Gdzieś tu już podawałem parę razy poprawny numer (czujnik pozmianowy) jaki należy zakupić, może być używany jeśli jest sprawny. Mnie kosztował całe 20zł i problem raz na zawsze rozwiązany.
Kupiłem na allegro używany czujnik za 10zł + wysyłka z końcówka 845. Przyszedł. Wyczyściłem. Zamontowałem. Wskazówka stoi na 0. Tak się naprawia 159 za trzy dychy :)
Ot co, ja pojechałem na szrot, czujnik wymieniłem na miejscu, sprawdziłem że wskazówka jest na 0 i dopiero zapłaciłem :D I to za dwie dychy! :D
Pewnie więcej mnie kosztowały próby reanimacji starego czujnika - WD-40 i takie tam.
U mnie też wskazówka ciśnienia doładowania na zgaszonym silniku wskazywała 0,2 bar, a że jestem trochę pedantyczny i lubię porządek to musiałem to ogarnąć. Szybki research na Allegro i czujnik zamówiony. Wymontowany, uwaga, z samochodu LDV Maxus (musiałem sprawdzić czy coś takiego w ogóle istnieje..), za całe 20 zł (co ciekawe te z dopiskiem "Alfa 159" były ponad dwa razy droższe). Wersja z końcówką 845, więc teoretycznie nie powinno być z nim już problemów.
Teraz wskazówka posłusznie stoi na zerze, oby wszystkie naprawy przebiegały tak gładko.
Wiec tez kilka słów napiszę :)środa zamówiony czujnik z allegro z końcówka 845 od fiata punto:)za 13 zł +wysylka:)Napisane ze 100%sprawny..Za taką kasę myślę cóż jak będzie podobnie jak mój ze wskazówka się wychyla to najwyżej zwrócę. ..Dzisiaj kurier przyniósł alevwasiliew pudelku takim żeście zastanawiałem czy napewno to jest to bo po butach prawie :)ale nic wpakowałem i czujnik jest ale zawalony smola na maxa. ..pędzelek spiritusik i za czyszczenie trzeba było się brać :)potem przejście do garażu odkrecanie starego czujnika i wymiana na 845...odpalenie akfiny i ....:)wskazówka ani drgnie:)aż dziwnie teraz...człowiek się przyzwyczaił do odchylonej:)jeszcze sprawdzenie na kompie czy wszystko oki i można powiedzieć że operacja przeszczepu się udała :) sprzedawca jak by co ma kilka jeszcze czujnikow:)
Napisane na Commodore C64..;)
Panowie mam w ostatnim czasie niepokojące objawy w moim 1,9 jtdm 120 km. Ostatnio spalanie wzrosło mi o 1,5 litra a spalanie tymczasowe na trasie potrafi na 6 biegu przy 120 km pokazać 10 l/100 km. Jadąc ostatnio do pracy spalanie zaczęło wariowac tak samo jak wskaźnik turbo który najpierw trzymał się na samej gorze żeby za chwilę opasc do 0.. zatrzymałem się i otworzyłem maskę wtedy dodajac gazu słyszałem dziwny furkot. Zgasilem silnik iw całym aucie było czuć spalenizne po ponownym odpaleniu wszystkie objawy zniknęły. Coś podobnego wydarzyło mi się równo dwa tygodnie temu i również po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wróciło do normy. Ta sytuacja zaniepokoila mnie dlatego zacząłem obserwować alfine. Wskazówka turbo bar po odpaleniu auta jest lekko w gorze tak w połowie pierwszej kreski. Było tak od kad pamiętam natomiast w czasie jazdy na trasie gdy mam gaz na 1/3 to wskazówka jest w połowie i wydaje mi się że wcześniej tak nie było. Gdy wciskam w podłogę wskazówka trzyma się przed 1,6 bara odbija lekko i wchodzi znowu na 1,6. Z tego co pamiętam było tak zawsze jednak chciałbym się dowiedzieć czy sa to wyniki w normie czy cis jest nie tak? Nie zauważyłem spadku mocy jedynie spalanie ostatnio d wzrosło dosc wyraznie ale może to być spowodowane termostatem który najprawdopodobniej mam do wymiany. Panowie czy wszystko jest w porządku a jeśli nie to co się dzieje? Myślę że opisałem w miarę szczegółowo czekam na jakiś odzew. Pozdrawiam!
- - - Updated - - -
Panowie mam w ostatnim czasie niepokojące objawy w moim 1,9 jtdm 120 km. Ostatnio spalanie wzrosło mi o 1,5 litra a spalanie tymczasowe na trasie potrafi na 6 biegu przy 120 km pokazać 10 l/100 km. Jadąc ostatnio do pracy spalanie zaczęło wariowac tak samo jak wskaźnik turbo który najpierw trzymał się na samej gorze żeby za chwilę opasc do 0.. zatrzymałem się i otworzyłem maskę wtedy dodajac gazu słyszałem dziwny furkot. Zgasilem silnik iw całym aucie było czuć spalenizne po ponownym odpaleniu wszystkie objawy zniknęły. Coś podobnego wydarzyło mi się równo dwa tygodnie temu i również po zgaszeniu i odpaleniu wszystko wróciło do normy. Ta sytuacja zaniepokoila mnie dlatego zacząłem obserwować alfine. Wskazówka turbo bar po odpaleniu auta jest lekko w gorze tak w połowie pierwszej kreski. Było tak od kad pamiętam natomiast w czasie jazdy na trasie gdy mam gaz na 1/3 to wskazówka jest w połowie i wydaje mi się że wcześniej tak nie było. Gdy wciskam w podłogę wskazówka trzyma się przed 1,6 bara odbija lekko i wchodzi znowu na 1,6. Z tego co pamiętam było tak zawsze jednak chciałbym się dowiedzieć czy sa to wyniki w normie czy cis jest nie tak? Nie zauważyłem spadku mocy jedynie spalanie ostatnio d wzrosło dosc wyraznie ale może to być spowodowane termostatem który najprawdopodobniej mam do wymiany. Panowie czy wszystko jest w porządku a jeśli nie to co się dzieje? Myślę że opisałem w miarę szczegółowo czekam na jakiś odzew. Pozdrawiam!
Kolego ile można o tym samym pisac:)wypalanie DPF!!!zapach spalenizny, spalanie wzrosło, wskazówka od turbo w nie naturalnej pozycji. Ile jeszcze dowodów na to trzeba. I największym błędem jest zgaszenie silnika w trakcie procesu. ..Zrób to jeszcze kilka razy a zaczniesz temat "Koledzy pomocy auto mi nie chce jechać i wyskakują bledy" Na forum jest mnustwo tematów o DPF jak jesteś młodym posiadaczem Alfy to powinieneś poczytać o bolaczkach i będziesz wiedział na przyszłość co i jak. Pozdrawiam....
Panowie, rok temu zamówiłem u chinoli na aliexpress mapsensor za 40zł nowy i działa bez problemu do dziś :)
Kolego naros wpisz w wyszukiwarkę "wypalanie dpf" masz tam wszystko opisane co i jak i najlepiej podłącz pod kompa sprawdzić w jakiej sytuacji jest DPF.
Szukam czytam o nic z tego nie rozumiem.. nadal nie wiem co mam zrobić w sytuacji Kiedy zaczyna się wypalanie. Dziś znów to miało miejsce nie gasilem silnika dopoki turbina nie przestała wariowac. Zapach spalenizny w całym aucie spalanie ogromne..dzieje się to coraz częściej nie wiem co mam robić
Kolego najpierw podłączyć pod kompa i sprawdzić co i jak. Potem się dopiero martwić.
A ja polecam Ci DPF Monitor - wszystko będziesz miał jak na dłoni, bez konieczności regularnego podpinania kompa i zabawy z kablami.
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...rzedazowy.html
Koledzy też mnie dopadł czujnik, wskazówka od razu po włożeniu kluczyka podnosi się na pierwszą kreskę. Wykręciłem teraz go przeczyściłem wyglądał ok nic się nie zmieniło. Czy mógłby mi ktoś podać numer tego czujnika u mnie na nalepce pół zdarte z tego to widzę co jedynie to że był bosha. Auto 1.9 150km z 2006 roku. Z góry dzięki i szczęśliwego nowego roku bez awarii. A i czy wystarczy go tylko podmienić czy trzeba go jeszcze jakoś kodować czy coś robić ??
PS.
Czy oprócz czujnika może być jeszcze jakaś przyczyna że wskazówka turbo po włożeniu kluczyka nie jest na zero tylko na pierwszej kresce ? Ale z tego co czytam to nie i będzie do wymiany ten czujnik. Dzięki za odpowiedzi :)
taki objaw daje czujnik. przynajmniej u mnie tak było. ja wymieniłem swój z końcówka 437 na używany 845 jednak on też padł niedługo. mechanik wymienił mi na 0281006028 ale wg moich odczuć auto po wymianie zaczęło mi więcej palić przy tych samych warunkach drogowych, kopa w moim przypadku zamiast przy ok 1,5 obr dostaje dopiero powyżej 2,0 obr i przestał wskazywać przez wychylenie wskazówki wypalenie dpf.. więc chyba wrócę na 845 na sprawdzenie...
Ten czujnik jest"zalecany" choć wersja poprzednia pokazywała nieco wyższe ciśnienie Max.(foto robione rzepą z familiady)
Jutro muszę pozwolić. Bo niby numer ten sam z końcówką 845 ale na różnych stronach w opisie jest napisana raz 159 16v a raz nie. Chyba że jeszcze ważny jest ten numer wyżej na białym tle?
Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka
Z ciekawości gdzie kupowałeś czujnik [MENTION=7067]Lucas83[/MENTION]?
Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka