@Airen: troche dziwna diagnoza... akumulator wymieniałem w lutym
Printable View
@Airen: troche dziwna diagnoza... akumulator wymieniałem w lutym
Co nie znaczy, że nie jest słaby - niedoładowany :)
Kilka osób miało problem ze skaczącą temp. przy rozruchu i okazywało się, że to wina aku.
ja dalej mam ten problem.czasaqmi wystepuje.Aku i termostat wymienialem styczen/luty 2012 do tego dzis mi wyskoczyl przy zaplonie ABS na chwilke.Mysle ze to wina aku.Musze go podladowac
Przy moim ciężkim odpalaniu też często pojawia się błąd 'ABS NOT AVAILABLE', po chwili znika. Aku jest mocno nadwyrężany... ale problemów z pseudo gotowaniem nie miałem.
Renault ma fajny pomysł, grzałki nurkowe :)
Może tędy droga?
Silniki z Common Rail mają dużo większą sprawność niż silniki benzynowe. Stąd mało energii jest tracone na grzanie silnika. Stąd też długi czas oczekiwania na nagrzanie cieczy chłodzącej i długi czas na ciepło w środku - jest typowe w dzisiejszych nowoczesnych dieslach. Sytuacje ratują grzane siedzenia (dla osób, które je mają), albo dodatkowa elektryczna nagrzewnica wnętrza (też dla osób, które mają). Nie znam patentu Renault – coś pewnie pokombinowali, żeby było szybciej cieplej.
Ja się zastanawiałem nad możliwością dołożenia elektrycznej nagrzewnicy wnętrza – czy ktoś z Was ma oryginalnie taki element? Pewnie doposażyć auto będzie niezwykle trudno i łatwiej pójść w elementy nieoryginalne (analogicznie do czujników parkowania). Na razie głośno myślę, do pracy mam 1,5 km i zwyczajnie nie używam samochodu na codzienne dojazdy – nawet w mroźne dni wolę podjechać 2 przystanki tramwajem niż męczyć się ze skrobaniem szyb, grzaniem auta, parkowaniem itd.
Tak jest w reno - http://megane.com.pl/topic/26260-grz...we-informacje/
Mam w pracy 1.5dci 2003 rok pięknie się grzeje i w aucie piekarnik :)
Mam u siebie dodatkową nagrzewnicę P.T.C jeśli się nie mylę. Ale nawet jak dasz ogrzewanie to mimo tego nagrzewnica się studzi :(
Nie ma co psioczyć,sami wybraliśmy takie silniki, więc trzeba jakoś tą zimę przetrwać i tyle.
Można założyć taki podgrzewacz. Jest kilka uniwersalnych np. http://moto.allegro.pl/duzy-podgrzew...856596856.html. Nawet w dziale Zrób to sam pojawił się taki tutorial. Ale czy ktoś już się bawił w to w 159?
Na tym forum coś było. Pamiętam wniosek- szału nie ma. Niewiele szybciej się auto nagrzewa...
A to szkoda bo chciałem coś w tym kierunku robić. Ale nie będę wyrzucał kasy w błoto.
Wracam trochę do tematu.
Rozmawiałem z emo94, który sobie takie "cudo" zainstalował w swojej 156 (więcej w dziale zrób to sam).
Samo rozgrzewanie auta niewiele szybsze, ale dużo szybciej ciepłe powietrze z kratek leci.
Przy kosztach około 100zł można się skusić... ale osobiście sobie chyba odpuszczę taki zabieg- mam inne problemy do rozwiązania w autku :)
Dzięki za info!
... aczkolwiek odkąd Tomek zrobił auto i odpala bez problemu- taki komunikat się już nie pojawia.
Na wszelki wypadek jednak podjadę do akumulatorowców, żeby mi zbadali bateryjkę.
Pomysł z podgrzewaniem mimo wszystko fajny ale biorąc pod uwagę to że niewiele szybciej auto się grzeje a tylko wcześniej leci ciepłe powietrze to szkoda mi akumulatora na to. Świece biorą trochę prądu i przy krótkich trasach aku szybko byłby do wymiany.
Zauważyłem u siebie podobny objaw przy silniku 2.4. Temperatura przy spokojnej jeździe na trasie to około 70*C. Bardziej dynamicznie to 80*C. Telefon do ASO miał mnie przekonać do dwóch rzeczy: niekoniecznie jest to termostat - temperatura pracy silnika może mieścić się w "dolnych granicach normy", a jeśli chcę coś poprawić, to tektura na chłodnicę :) Ciekawe podejście. Pytanie do właścicieli 2.4 - jaką macie temperaturę pracy silnika przy obecnych warunkach?
Kilka razy padało tutaj pytanie o to, czy termostaty do 1.9 i 2.4 są takie same. W sklepie internetowym z częściami do Alfy widziałem dwa różne termostaty BEHR-a: do 1.9 i do 2.4, z różnymi numerami części. Jeśli wierzyć też zdjęciom, to wyprowadzenia trochę się różnią.
pass45, miałem to co Ty. Zamówiłem termostat oryginalny na autosklep24... ze zniżką, bo mamy- więc się upomnij.
Auto ma trzymać 90 stopni- koniec i kropka... ile jeszcze osób będzie dywagować na ten temat?
Był przypadek w walniętą pompą wody... ale to już są rzadkie przypadki, które kończą się zagotowaniem auta.
Pzdr
Teraz dobrze nie pamiętam, ale wskaźnik/fes - 90*C/82*C (jeśli dobrze pamiętam) :D
Nie jeżdżę z podpiętym laptopem jak hipochondryk, więc nie wiem jaka tam jest różnica między wskazaniem, a faktyczną temperaturą.
Uściślę- na wskaźniku ma być 90 stopni, a ile tam FES'y będą pokazywać to już nie wiem.
Wskaźnik jest narzędziem pozwalającym stwierdzić poprawność temperatury, po co więc podłączać do auta komputer jeśli chłodzenie działa jak należy?
Panowie opanujcie się z tymi laptopami, bo niedługo trzeba będzie zrobić motofejsbuka, na którym będziemy wrzucać wszystkie swoje logi z drogi do pracy :)
No :) To bawta się dobrze i nie podpalcie fajerwerkami żadnej Alfy :D
Pozdrooooo :D
Dzięki za pomoc. W takim razie termostat do wymiany. Tylko serwis jeszcze muszę znaleźć, który to zrobi, a nie poleci wstawienie tektury ;)
Dasz radę sam :) tylko garażu Ci trzeba bo zima nie sprzyja na podwórkowe mechanikowanie :D
Na pierwszej stronie tego tematu masz instrukcję jak to zrobić krok po kroku.
Wymiana termostatu nie wymaga kanału ;)
W instrukcji jest co prawda, żeby osłonę silnika zdemontować... ale nikt nie wie po co :)
Wszystko można robić od góry.
A to Ciekawe, heeh może do spuszczenia płynu?
Może, ale płyn da się spuścić bez odkręcania pampersa.
W takim razie, nie mam pomysłu dlaczego trzeba ściągać osłonę :|
Ok, trochę to trwało, ale w końcu się udało. Nowy BEHR i silnik trzyma 90 stopni jak trzeba :)
Wczoraj u siebie zauważyłem podobny objaw. Temperatura po przejechaniu 10 km trzyma się na poziomie <85 stopni C. Przy mocnym grzaniu kabiny spada dużo poniżej.
hej
ja również wymieniłem termostat, ale mam problem
na drugi dzień nawiew mi się nagle wyłączył potem się właczył jak coś poruszałem tempreatura.
teraz już w ogole nie mam nawiewu, climatronic pokazuje wszystkie kreski sily nawiewu, ale w aucie kompletnie nic nie wieje, nie slysze tez klapek po wylaczeniu auta
co moze być przyczyna
nieodpowietrzony uklad??
dodam ze auto bardzo szybko sie nagrzewa
Przy chłodnicy masz prawa strona, i na ścianie grodziowej okrągła nakrętka śrubokrętem płaskim odkręcisz.