A czemu te informację mają świadczyć o tym?
Printable View
A czemu te informację mają świadczyć o tym?
o przeglądzie i kupiony od Belga?
- o procedurach przeglądów w Belgii jest sporo w internetach
- na pytania do Belga o o DPF i EGR to nawet nie wiedział o czym do niego mówimy... Alfa do końca serwisowana w ASO, gostek kompletnie nie ogarnięty w temacie motoryzacyjnym. Zaślepianie EGR czy wycinanie DPF-a to dla niego myślę jest kompletne oderwanie od rzeczywistości. Stąd pewność że DPF jest, skoro wg tego co wyczytałem na forum 100% Alf to ma.
Wypalanie mogło być, ale przeszło niezauważone. Nie jest to jakieś życiowe wydarzenie, nie ma przy tym chmur dymu czy płomieni spod maski, w trasie (zwłaszcza, że dopiero co kupiłeś auto) jest to prawie niezauważalne - prędzej w mieście, na postoju, po dźwięku silnika, minimalnej zmianie w obrotach i doładowaniu i ew. zapachu parafiny z rury.
no właśnie z tego co piszą koledzy, to jakby to było poważne wydarzenie z objawami. U mnie raz miałem wrażenie, że jest dźwięk jakby poluzowały się blachy gdzieś w okolicach tłumika. Nawet radio to przebiło dźwiękowo, ale auto normalnie jechało, nic się nie działo. To mogło być to?
No tak do Belgii technologia nie dotarła bo są sto lat za polską.
Baju baju. Zachód tak samo wycina ekologie
No dobra może mniej :)
Prędzej auto pójdzie do Polski niż dpf się zdegeneruje
Raczej nic nie stwierdzisz, bo usuwa się wkład (i to nie w całości) a puszka zostaje. Jedynie może byłbyś w stanie zauważyć jakiś spaw na puszcze DPFa.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=181355&stc=1
bez kanału nie zobaczę, bo wije się rura tylko jak wąż a dpf jest pewnie w kanale pośrodku tak mniemam
Puszka DPF jest. Tylko komputer pokaże poziom zapchania i przebieg od ostatniego wypalania.
ok, zamówiłem ELM-a i będę działał
ok, jestem po przeglądzie - DPF jest :)
i czy przeżyłem już to mityczne wypalenie?
wskazówka od obrotów drgała sobie pomiędzy 800 a 900 obr/min a wskazówka od turbo lekko uniosła się ponad położenie spoczynkowe. I tak to trwało z 2 minuty po czym wszystko wróciło do normy. Żadnych objawów dźwiękowych. Aha, spalanie średnie wzrosło z 8,9 na 9,3 litra chociaż przecież stałem. To mogło być to?
U mnie tym razem DPF wypalił się po 180km od ostatniego wypalania... Baaardzo szybko.
Jak rozmawiałem w aso to mi powiedzieli ze wypala się średni co 700-800 km ale to zależy od stylu jazdy i czy to miasto czy trasa. A wypalanie trwa około 7 minut
jak rozmawiałem ze swoim dpfem to wypalał się co 300-400 :-)
Bocian z niewiadomych przyczyn nie mogę wysłać do Ciebie PW więc piszę tutaj
Powiedz czy w swojej Belli robiłeś remapa w Cinsofcie czy gdzieś indziej? U Ciebie również musieli wrzucić nowy program bezpośrednio do sterownika czy poszło przez kabel?
Szukam kogoś sprawdzonego bo na początku roku wyruszam na urlop do Polski i chcę przy okazji odwiedzić jakiegoś magika.
Pozdrawiam..
pewnie mam fulll
woeczorem czyscze
poszlo bez prucia u mnie bez problemu
cinsoft
aha - doszly 3 razy pw :p
Opss.. Było napisane że nie można wysłać :) dobra to przechodzę na PW.
dobra ,teraz to już chyba wiem o co chodzi...
po przejechaniu 60 km podjeżdżam pod dom i znowu - obroty nierówne, wskazówka od turbo powyżej pionu. Stoję, czekam. Z 5 minut minęło i zatrzęsła się Alfa jak .... by dostała dreszczy i wszystko się uspokoiło. Wyłączyłem silnik i przy wyjściu z auta poczułem taki jakiś smrodek. Czyli to chyba było to. Zapisałem stan licznika i czekam na następny raz :)
Kolego PePeline kup lepiej sobie kabelek lub coś na BT i alfaobd program będziesz miał tam wszystko co ile się wypala jaki czas i najważniejsze %zatkany dpf i czas regeneracji czyli wypalania.Przynajmniej będziesz wiedział co i jak ,a nie myślał czy to było wypalanie czy nie.?..czy poczekać z wyłączeniem auta czy nie:)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Czy możliwe było wypalanie kiedy wskazania komputera co do spalania prawie nie uległy zmianie ( 0.1l/100km )? Ciśnienie turbo lekko się odchyliło od pionu, obroty wzrosły do ok 850rpm a przy tym alfa zaczęła dość mocno kopcić na "siwo" (ani to niebieski, ani biały). Nie wiem kiedy dokładnie się to zaczęło, ale od momentu zauważenia przeze mnie co się dzieje, do uspokojenia minęło jakieś 10 minut.
Aha, trzy dni temu usunąłem w servisie błąd P1219 "Excessive regeneration time"
Kiedy gasiłem wszystko było w porządku. Obroty na 750 a turbo na zero. Nie byłem tylko pewny czy to rzeczywiście było wypalanie bo to mój pierwszy diesel. Mało tego, pierwsza Alfa :)
Dzieki za szybką odpowiedź.
no to i ja sie dopisze do klubu DPF:().....a wiec tak,bedąc w pracy na Słowacj żonka zadzwoniła,że coś jej "pipczy"jak odpali 159,wysłała zdjecie no i okazało sie,że to DPF,oczywiście jezdziła tak 2 dni do pracy i dopiero 3 dnia postanowiła mi dać znać.....kobiety.....kazałem jej pogonić na 3-ce auto ok 20km "tam i spowrotem",no i nic w czwartek też kontrolka była ,żona jak to żona jezdziła do pracy na zakupy.Wpiątek ją znowu pogoniła ale kontrolka dalej była,ja wróciłem z Słowacji i dziś rano wsiadam do alfy palę spalanie przez 10 sek.na 1-dynce przy wyjeżdżaniu z garażu 50l.potem sie uspokoiło i zero komunikatu dpf,ale postanowiłem jeszcze sie przewieżć do Dukli z Krosna i spowrotem na 3-ce dać jej w tyłek.i zrobiłem ok.40km i zero komunikatu.Uważacie ,że udało sie wypalić DPF?,błedu już nie pokazuje.mam auto od roku i jakoś nigdy nie było zwiekszenia obrotówna wskażniku turbo ani drastycznego wzrostu spalania przez ten czas.AR 159 1.9jtdm 2010r.
Kolego saxon01, Faktycznie jest tak, że po nie udanych trzech próbach wypalenia dpf-u. Zapala się lampka ostrzegawcza o zapełnieniu filtra jest to ostatni dzwonek przed mechanicznym czyszczeniem tegoż to ustrojstwa bo auto później nie podejmie już próby wypalenia. Mogło być tak że filtr był na tyle zapełniony że te odcinki były nie wystarczające do całościowej regeneracji..../Lub nie zostały spelnione warunki do jego wypalenia (długość trasy, temperatura oleju, spalin itd) Najlepszy i sprawdzony sposób na kontrolowanie filtra to gdy poruszasz się autem i jadąc przy jakimkolwiek biegu i jakiej kolwiek prędkości puścić gaz a wskazówka od turbo w 1 sekundzie natychmiast opada do zera - bezwzględnie do zera. Gdy filtr się nie wypala wskazówka tylko na postoju jest w tej pozycji zerowej/ w przeciwnym razie zawsze jest powyżej gdy toczy się auto...
A tak z ciekawości; wie ktoś jaka jest mniej więcej żywotność DPF w 159 jeśli chodzi o czas/przebieg?
Jaka żywotność? Moja pierwsza 159 straciła DPF przy przebiegu 305 tys był oryginalny i wypalał się sam co ok 600 km. Zapychał się do 110%!
W mojej drugiej 159 , która ma 133 tys przebiegu DPF wypala się co 600 km i zaczyna ten proces już przy 65% zapchania.
Jeżeli chodzi o procenty zapachania i wypalanie to u mnie też jest podobnie raz wypalanie jest przy 70% a zimą jak warunków nie było to tez przy 105% po wypalaniu zachodzi do okolo16%.wiec nie jest reguła ze jak juz jest 100% zapachania to trzeba wywalić dpf..bo i tak w kompie pokazuje zapchanie normalne.wszystko zależy od warunków w których komputer moze taki proces włączyć. Latem mam wypalanie co 1200km głównie trasy wawa-szczytno ma działkę lub na Podlasie do rodziców. A zimą jak się jeździ do pracy 6km to sami wiecie że nawet silnik rozgrzać się nie zdąży ale co jakiś czas a8 s8 przeleciec jak na kompie sprawdzę ze się zatkal powyżej 80% to wtedy robie mu dobre warunki silnik rozgrzany obroty powyżej 2500 i wtedy wszystko jest Oki.
Czy to powinno tak kopcić?
https://youtu.be/5FsQyrrja0c
Najgorsze co może być to wymuszanie wypalania dpf.Chyba ze juz naprawdę nic a nic nie można było zrobić. ..I pytanie oczywiście po co to zrobiłeś? I dymek nie jest aż taki duży wiec jest ok.
Pytanie do dymienia czy przy normalnym wypalaniu tez tak powinno kopcić czy jest już coś nie tak ?
U mnie trochę losowo, nie ma reguły. Raz dymi na niebiesko podczas wypalania, a raz nie. Średnia odległość między ostatnimi 5 wypalaniami to 680km, przebieg 260tyś.
Moja też dymi na niebiesko, przy wyprzedzaniu zostaje za mną spora chmura dymu. Wypalanie teraz co 1200, 200 tys. przebiegu.
Mial ktoś wypalanie co 2 tys km? Jak podłączyłem mesa przy zakupie to średnia z 5 wypalań byla właśnie prawie 2000 km. To możliwe czy coś pomyliłem? teraz po przejechaniu ponad 4 tyś. km średnia 1200.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Niestety średnie wypalanie DPF miałem co 55km, do tego w trasie schodziło z 93% do 87% więc nie dawało rady. Spróbowałem wymuszonego ale niestety nie pomogło.
Wiec powiem tak jak już takie wartości miałeś to nie ma nad czyś sie zastanawiać. ...wywalić wyłączyć i mieć święty spokój :)
Również tak uważam ale wpierw chce ustalić przyczynę takiej sytuacji.