TRW tych tarcz nie robi. ATE też nie.
Zostaje Brembo i w którym sklepie nie patrze, wszędzie towar na zamówienie... To miałem na myśli pisząc o problemach z dostępem.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Printable View
a nie czasem 305mm?????
ok, są takie pomyliłem sie, ale cos drogo u nich, i tez brak dostępu.
pzd.
Przy 330mm z przodu i 251mm z tylu niestety tylna cześć samochodu przy silnych hamowaniach z dużych prędkości żyje własnym życiem i jest to mega niebezpieczne.
Niestety TRW
Tu masz identyczne zaciski jak od Abarta/MiTo QV, tyle że bez adapterów.
Allegro
Tarcze 305 były nie tylko w MiTo QV, ale także w zwykłym 1.4 TB 155KM
Witam wszystkich.
Starałem się uważnie przeczytać cały post i ...
Na dal nie wiem u kogo zamawiacie (kto wykonuje ) adaptery
Mam od niedawna alfę 156TS z '99 i zabieram sie za kompleksową odbudowę. Pomysł zastosowania zacisków ze 166 wydaje się zacny!
Ale brak mi konkretów które są dla mnie kluczowe:
Będę wielce zobowiązany za rzetelne informację
Gdzie mogę zamówić takie redukcje (adaptery )
Jakie tarcze 330? wchodzą czy zacisk do szlifowania?
Jakiego producenta ewentualnie rekomendujecie?
Miałem kiedyś bardzzo drogi zestaw hamulcowy i dzis za darmo bym go nie chciał. Wymagał sporych temperatur by działać poprawnie i nie piszczeć. Dla mnie to olbrzymia wada bo auto zaliczało sie do grupy użytku codziennego.
Zastanów się, czy potrzebujesz aż 330mm do twin sparka. Wybór jest spory bo wystarczające mogą się okazać tarcze 305 lub 310 mm, które wcisną się pod 16 cali.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Tarcze wchodzą 330x32 z GTA bez rzeźby.
Zaciski ze 166 wymagają rzeźby żeby pomieścić te tarcze.
Tarcza ze 166 310x28 wymaga trochę rzeźby z robieniem nowych otworów/fasolek.
Przy mniejszej tarczy jest problem z adapterem (otwory z zacisku zaczynają nachodzić na te zwrotnicy)
Firma która Ci to ogarnie: http://proracingtechnology.com/html/new.html Trzeba im dać tarcze, zacisk, klocki i zwrotnice.
cuoreventi bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Aby wrzucić bez kombinowania do AR156 tarcze 305 wystarczy zwykły zacisk jednotłoczkowy z Mito?
Już wiem o jakim brembo z mito mówisz --> http://allegro.pl/zwrotnica-prawa-le...649533228.html
Co do zacisku 1-tłoczkowego pod tarcze 305, które pasują P&P do AR156, kojarzysz z jakiego modelu pochodzą?
Poniżej dokładnie te same zaciski, tyle że z 500/Grande Punto Abarth
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=147760&stc=1
Widać dokładnie, że potrzebują adapterów które są osobnym elementem.
Jeśli chodzi o zaciski 1 tłoczkowe pod 305x28mm do Alfy 156 to niebawem będę miał takie na sprzedaż.
cuoreventi z jakiego modelu pasują zaciski 1 tłoczkowe pod tarcze 305x28mm?
W sumie jedno-tłoczkowe są ciekawą alternatywą na zwiększenie skuteczności hamowania bez konieczności zabawy z adapterami itp.
Dokładnie pod tym kątem pytam. Co prawda mam już zaciski z AR166 ale zastanawiam się czy taniej i prościej nie byłoby wrzucić zwykłych tarcz 305 i zacisku 1 tłoczkowego. Problem w tym, że nie wiem skąd dobrać zaciski i tarcze a tym samym nie jestem w stanie policzyć kosztów takiej operacji :confused:
Na pewno wyjdzie taniej. Przy zaciskach od 166 wyłącznie koszt dorobienia adapterów to nie mniej niż 400zł, czyli tyle ile za kompletne zaciski 1-tłoczkowe.
Lepiej powiedz z czego można dobrać te zaciski :D
Pewnie jakiś Peżo/Renault :)
Odświeżam temat bo nie chcę zakładać nowego.
Plan jest taki by wsadzić brembo z GTA 305mm do 147 1.6 T.S. 120KM fl.
Będę miał z GTA:
zwrotnice z piastami,
zaciski
tarcze 305mm.
A co z resztą? Wahacze z 147 podejdą? Podobno końcówki drążków kierowniczych są inne. Może to ktoś potwierdzić?
Pozdrawiam.
- Rafał
Wahacze pasuja
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tak jak ci pisalem. Piasty i chyba Koncowki drazka sa inne. Katalogi i eper ci prawde powiedza.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zakupiłem już zaciski z GTA 305mm, zwrotnice z GTA, nowe tarcze hamulcowe, nowe piasty. Muszę jeszcze kupić klocki hamulcowe oraz prawdopodobnie końcówki drążków kierowniczych, ale to okaże się przy wymianie.
Koszty przerosły pierwotnie założony budżet, ale powiedziałem A, trzeba powiedzieć B ;)
Na pewno dużo taniej byłoby wsadzić zacisk z 166 V6 na adapterach, ale uważam, że jest on trochę za duży do 147 która dysponuje niebagatelną mocą 120KM ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
Jeśli 250 konne GTA hamuje z takim zestawem w sposób bezpieczny, to tym bardziej wyhamuje 120 konna 147'ka.
Poza tym masa tarcz hamulcowych 330 zabierze więcej mocy niż 305mm:)
Uważam także ze montaż 330mm w tym przypadku to przerost formy nad treścią.
Jeszcze nie wiem ale między 2.5 a 3.0k zł.Cytat:
Napisał drift-r
Pozdrawiam.
Rafał
ojjj.... a nie szukałeś od Punto Abartha / Mito QV ? - z miesiąc/dwa temu widziałem na allegro używane, teraz też jest ale nówki :
http://allegro.pl/zaciski-brembo-alf....html#imglayer
(z tym że te tarcze trzeba by sprzedać i kupić z rozstawem 5x98 od wczesnej GTA) no i dokupić klocki. Ale roboty o ileż mniej! - 2 śruby i jeden przewód i już, wszystko pasuje tzw P&P).
Fakt, kwota trochę boli ale może uda mi się sprzedać obecne klocki i tarcze zimmerman bo są nowe.
Nie wiedziałem że zaciski z MiTo qv pasują pług&play bez żadnych adapterów itp.
Teraz już za późno:(
Mam nadzieję że po montażu wszystko będzie ok i będę zadowolony.
Pozdrawiam.
Rafał
Najlepiej wyszło by kupując gotowy zestaw: http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...mmermann_.html
Na ogłoszenie trafiłem dzień po zamówieniu kompletu tarcz i klocków do swojej 147.
- - - Updated - - -
Nie pasują bez adapterów - one fabrycznie wychodzą z adapterami.
Ogłoszenie od Bodka widzialem, ale jak wspominałem nie chce zacisków z 166 bo są za duże do 147:(
No pasują Grande Punto Abarth / Mito QV i Mito 155 koni - ale nie każde z tych ostatnich miało Brembo (chyba opcja wyposażenia).
Ponoć też Clio RS - ale wtedy o ten srebrny adapter się rozbija bo tam go nie ma.
Kwotowo pewnie podobnie wyjdzie (może) choć do tego zestawu z allegro klocki jeszcze trzeba . Tylko pracy więcej miałeś.
MiTo 155 koni miały zawsze Brembo, ale te 135-konne już nie.
nie chce dolewać oliwy do ognia, ale może by tak do 147 założyć adapter do zacisku 305mm?
zgadzam sie że to dodatkowa masa, ale nie ma to wpływu na prędkość max. większy wpływ ma raczej na przyspieszanie i oczywiście dodatkowa masa przy hamowaniu.
problem właściwie nieistotny, wystarczy zatankować do pełna i lub wywalić kilka kg z bagażnika.
pzd
george.
To zależy jaka jest różnica w masie tarczy 330 vs 305mm. Wirująca masa i nie resorowana to zawsze istotne. Kwestia tylko na ile w gramach czy też kilogramach to różnica. Ale generalnie im lżej tym lepiej.