Klocki były ścinane z lewej i prawej strony po parę mm, na długości, bo nie mieściły się pomiędzy blaszkami w zacisku (poliftowym)
Printable View
Masz i nie masz. DS2500 to kompromis między cywilem a sportem. DS performace to mniej sportu ale nawet lepsze zimne od cywilnych. Hardkor zaczyna się od UNO i DS3000 tu już trzeba przez pierwszy kilometr uważać.
Ja mam 2500 i działają od razu jak premiery a rozgrzane dużo lepiej. No torze tarcze są fioletowe a zestaw nadal hamuje, nawet płynu jakiegoś nadzwyczajnego nie potrzebują.
Piszę tylko o ferodo bo związany jestem z nimi od wielu lat, w innych markach może być inaczej.
Ciężko nazwać klocek zwykłym cywilnym, gdy cena zestawu na przednią oś to ponad 500 zł ;)
Wstyd mi się teraz przyznać, że za Textary zapłaciłem 200... Chciałoby się rzec, że za takie pieniądze musi piszczeć ;) Bida.
No i Brembo ze 166 zawitały również u mnie. Zastanawiałem się nad nimi jakiś czas temu przy okazji zakupu nowych tarcz i klocków na przód, ale odpuściłem. Ostatnio myśl powróciła, zakupiłem więc przedliftowe zaciski ze 166 od [MENTION=30723]Patryczos[/MENTION], komplet nowych odpowietrzników i zabrałem się do roboty. Moje spostrzeżenia:
- po konsultacjach z Patryczosem zakupiłem klocki TRW (GDB1363, E9 90R 01107/209); szerokość klocka 131,7 mm (były też o milimetr szersze) - o dziwo weszły bez żadnego szlifowania;
- piszczenia póki co brak, ale większość też miała na początku ciszę, więc szampany jeszcze nie strzelają :D - podkładek antywibracyjnych nie dawałem, tylko smar miedziowy między tłoczek i klocek;
- zestaw montażowy był w dobrym stanie, więc wystarczyło dokładne wyczyszczenie drobnym papierem ściernym;
- oryginalna 16tka w 159 na zacisk wchodzi na żyletki - 2-3 mm jeśli chodzi o wewnętrzną średnicę felgi i tyle samo do ramion.
Wrażenia z użytkowania? Przesiadałem się z kompletu Textar montowanego jakieś 2 tys. km temu i hamulec jest o wiele wyższy i ostrzejszy, bardzo na plus.
A wygląd? Tutaj chyba nie trzeba mówić nic więcej. :D
Załącznik 228841
Świetna robota.
Cenowo chyba też dobrze to wypadło?
Pozdrawiam.
- Rafał
Na pewno dałoby się taniej (na przykład nie kupując dwa miesiące temu nowych klocków do jednotłoczka, tylko od razu decydując się na swap.. :D), ale w porównaniu z kosztami swapu na oryginalne Brembo ze 159 to całkowity koszt był wręcz okazyjny. ;)
PS: Dzięki alces za przetarcie swapowych szlaków bo gdyby nie ten temat to na taką operację pewnie bym się nie zdecydował.
Wychodzi na to, że przedliftowy zacisk jakiś lepszy ;)
A miałeś przedliftowe? Zastanawiające jest to, że już kolejna osoba pisze, że do przedliftowego nie trzeba było kombinować z klockami.
Od dawna choruję na pająki 19", strasznie mi się podoba to koło, ale znowu z drugiej strony to najpopularniejszy wzór 19tek i chciałbym jednak coś mniej oklepanego. Jak baba :confused:
Witam, ja trochę z innej beczki. Z racji,że część osób w czasie swapu montowało nowe gumki tłoczków mam pytanie gdzie można je kupić za w miarę okazyjną cenę. Duże brembo akurat u mnie czeka na komplet części.
Pany, a tak siedziałem dzisiaj i zastanawiałem się w pracy.
Kombinował ktoś z wsadzaniem jakiegoś czterotłoczkowego zacisku na tył?
http://twojeczesci24.pl/produkt/AUTO...zacisk-hamulca
Ja tu kupiłem do brembo od 2.4
No właśnie zaczęło mnie to interesować. Ciekawe, czy da się z czegoś dopasować do 159 :D
Dołączam do grona SWAPowców, z grubej rury czyli z ATE prosto na duże Brembo. Zestaw zwrotnice/zaciski/tarcze/klocki kupiłem latem zeszłego roku w cenie chyba 800zł (cena dobra, zważywszy, że same zaciski chcieli wystawić na allegro za 500zł a reszta to dla nich złom - nie wiedzieli, że zwrotnice ktoś może chcieć), dawca to 2.4 210KM chyba anglik. Poleżało, wysezonowało się, teraz przy okazji wymiany sprężyn postanowiłem wrócić do tematu. Tamte tarcze,kocki i piasty oczywiście na złom, wjechały nowe tarcze Bosch coś koło 350zł/sztuka plus klocki Bosch gratis. Do tego dość drogie śruby 10.4 do montażu zacisków (oryginalnych nie dostałem wtedy) oraz nowe dłuższe przewody hamulcowe. Wszystko było pięknie do momentu, kiedy nie okazało się, że felga 18" Toora nie wchodzi na zacisk (znowu! na ATE też nie weszła! alces pieronie :banghead: ) a więc jeszcze dystanse 20mm przód 17mm tył. I na złość tylne prawe koło teraz przyciera :mad: Ale za to hamulce... poezja!
Z tyłu dystans 17mm, bo kolejny mniejszy to dopiero 5mm był w katalogu. Będę musiał jednak je przetoczyć z 5mm bo przyciera tylne koło od strony wlewu paliwa. Tylko na razie nie udało mi się znaleźć tokarza poza jednym co nie ma czasu :/ Fotki zaraz jakieś wrzucę (mam chyba jedną z boku).
Nie stoczysz dystansu 17mm z prowadzeniem pod centrowanie o 5mm bo się technologicznie nie da. Chyba, ze to dystans ze zmiennym centrowaniem wtedy jest dowolna możliwość konfiguracja (ja mam np. 13mm i 15mm)
Panie, pan mnie nie mów że się nie da, bo... a z resztą nie będę mówił co.
Coś wymyślić muszę, bo już wyjąłem zapas z bagażnika a wystarczy, że jeden maluch z tyłu usiądzie i przyciera.
[MENTION=248]alces1[/MENTION] fotki: http://ujeb.se/yLAHT
Gdyby się dało były by dostępne dystanse w rozmiarach od 10 do 15mm a takich jak zauważyłeś nie ma, sa albo mniejsze albo większe. Poniżej 10mm są przelotowe, a dopiero od 15mm w górę z prowadzeniem na otwór centrujący.
Ja to wiem i rozumiem, żeby to osiągnąć rozważałem zeszlifowanie kołnierza na piaście o tyle samo co dystanse. Nie przekonuje mnie to, więc zapewne skończy się na zmianie na dystans 5mm. Felga ma większy otwór i mam pierścienie centrujące, więc teoretycznie mógłbym zastosować pierścień z redukcją kołnierza o dowolnej grubości.
Przelotowe można nawet ~8mm wsadzić i jeszcze da rade normalnie bez kombinacji felgę założyć.
Gdyby ktoś nie wiedział, a chciał, to mam do sprzedania gotowy (po renowacji) zestaw do swapu na małe Brembo (zacisk, nowe klocki OEM, przewody w stalowym oplocie, zwrotnice) pod tarczę 305 mm.
Plusem tego zestawu jest wygląd, jakość hamowania oraz możliwość montowania ori felg 16" :)
Ogłoszenie ze zdjęciami w dziale Bazar. Przy zakupie kompletu spory rabat :)
magil - co ostatecznie u Ciebie zostało na aucie?
Zostało Brembo ze 166. Klocki z naklejkami antywibracyjnymi.
Za niedługo będę zakładał zaciski brembo zamiast zwykłych. Na jednym zacisku brembo mam blaszkę mocującą wtyczkę czujnika zużycia klocka a na drugim zacisku nie mam tej blaszki. Jak zamocować bezpiecznie tą wtyczkę by nie dyndała? Miał ktoś taki przypadek?
Czujnik w 159 masz tylko przy jednym klocku, więc nie musisz nic robić.
Wyrwij kabel z klocka ;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na pewno przy jednym jest kole? U mnie przy ate jest chyba z dwóch stron jak patrze na zdjęcia, podobnie idzie znaleźć w necie szukając dużych zacisków brembo do 159, to bywają takie z dwiema blaszkami. U mnie przy zaciskach brembo wygląda jakby jej nigdy nie było bo ani dziurki po blaszce ani samej blaszki. Klocki używane w zestawie faktycznie też tylko z jednej strony miały czujnik z drugiej obcięty przewód. To już nie wiem jak to jest. W zasadzie wystarczy, że jedna strona będzie podpięta ale czy druga nawet gdyby była a nie podpięta to czy nie wywali błędu?;)