Prosze podpowiedzcie mi jak liczymy piny w kostce zielonej lub czarnej (ICS)od ktorej strony?
Printable View
Prosze podpowiedzcie mi jak liczymy piny w kostce zielonej lub czarnej (ICS)od ktorej strony?
widzę że jesteś z łodzi to jak ogarniesz ten temat do daj znać chętnie to zobaczę ... ciągle myślę żeby się wreszcie zabrać u mnie z tym tematem ;-)
Jutro podejde jeszcze raz do tematu ---chce docelowo rzucic obraz na ICS-a z kompa ale w pracy malo czasu by sie zajac poskładaniem konwertera.Dam znac jak sie uda jutro zrobic tak jak niektorzy maja to napisze.Jak cos to mieszkamy w jednym miescie to mozemy zrobic docelowo w twojej AR. Pozdrawiam
Witam...temat ogarniety dvd (obraz z niego) pojawił sie na ekranie ics-a...Sprawa nie jest trudna jak sie poczatkowo wydawało...Najwiekszym problemem jest znalezienie pinow ktore beda odpowiednie.Piny z Molexa sie sprawdzaja bo o orginalne nie jest latwo...Teraz najwieksze wyzwanie zastapienie dvd pc-tem..Pozdrawiam
Z racji że za oknem temperatura niska to i w pracy mam więcej czasu. W wolnej chwili podłączyłem testowego ICS-a do komputera. Obraz jest znośnej jakości (jak na taką rozdzielczość). A że zasilacz mi zastrajkował i uwalił panel LCD to zrobiłem eksperyment w drugą stronę. Wysłałem obraz z ICS-a na monitor komputerowy.
Powiem tak, da się w jedną i w drugą stronę bez zbytnich kombinacji ;-)
To już było wiadomo dawno. Ale problem jest ze sterowaniem. Będziesz miał mychę na desce rozdzielczej??? :) ja myślałem nad manipulatorem (mysz 3D) ale nie mam "dawców" a inwestować w to nie ma sensu. Kapitalny pomysł był z nakładką dotykową ale umarło bo nie można dostać takich formatów.
Od dawna to było wiadomo że się da podłączyć peceta do ICS-a, ale nie monitor ;-)
W moim przypadku wszystkim steruje nakładka dotykowa ze starej nawigacji Mediona, modelu nie pamiętam. Można też zastosować np. trackball-a.
Metod jest dużo, zależności co komu pasu i na co kogo stać.
Nakładkę masz osobno czy na ICSa nałożoną?
A co za sens było by robić nakładkę osobno? Oczywiście że jest na ekranie :-)
Dodam jeszcze że próby robiłem nie po to żeby sprawdzić czy się da, bo to oczywiste że tak, ale po to żeby sprawdzić jaka będzie jakość wyświetlanego obrazu. Niektórzy na tym forum twierdzili że podłączanie kompa nie ma sensu bo wyświetlacz ma zbyt małą rozdzielczość. Po testach mogę powiedzieć że jakość obrazu jest na poziomie tanich nawigacji, więc bez tragedii.
Między innymi ja pisałem że nie ma sensu :P i trafiasz w takie ciupinkie ikonki czy masz jakąś nakładkę systemową? Wrzuć foto jak wygląda ICS z tym digitizerem.
A w palmtopie z Windowsem CE trafiasz w ikonki?? ;-). Jest zainstalowany Centrafuse, więc nie ma problemu z trafieniem w ikonkę.
Na zdjęciach i tak nic nie zobaczysz bo dotyk jest zamontowany na wyświetlaczu i praktycznie go nie widać. Mogę zrobić fotki jak będę wymieniał uszkodzony panel, bo na razie nie chce mi się go bebeszyć.
Rozumiem, że sama nakładka dotykowa jest rezystancyjna i pochodzi ze starej nawi. Z czego / skąd pochodzi interfejs obsługujący dotyk ?
Witam chętnie zlece zrobienie dvd w mojej alfie kopmuś z okolic Katowic,jeśli ktoś był by chętny proszę o kontakt najlepiej na tel 509516140 lub na mail;jarowilku1@tlen.pl
A ja tak się zastanawiam... Skoro PODOBNO można w prosty sposób wysłać sygnał z PC na ICS, albo z ICS na Monitor - to czemu by nie wkomponować tam czegoś w stylu Raspberry Pi albo Arduino?
Podobno można to programować jak tylko się chce, ma to wyjścia USB i każde inne możliwe....
Można by nawet połączyć to na stałe z OBD, odtwarzałoby filmy z pendrive'a, działałoby to jak laptop na malutkim ekraniku..
A jak ktoś się uprze to i GPSa jakoś by ogarnął.
Koszt z tego co patrzyłem to około 150-200 zł, więc wydaje mi się, że to najprostsze rozwiązanie w możliwie najtańszej cenie. Chyba :D
Właśnie wszystko to niewiadome, czy można na to wgrać windowsa? (bo linuxy niby chodzą)
Wyjscie to to ma niby HDMI, raz widzialem zdaje sie ze VGA.
Generalnie nie znam tego urządzenia ani zasady działania, wiem tylko, że wykładowca na zajęciach się nad tym spuszczał, że jak mu padnie pralka to on z tego zrobi programator, że zamiast kompów w sali to powinniśmy mieć takie coś, a w ogóle to on by to zamiast zegarka na ręce nosił :D
Rzuciłem na szybko okiem - prawdopodobnie jest możliwosć zainstalowania Windowsa, przynajmniej coś tak wypisują....
A skoro jest, i jeśli da się to podłączyć by wyświetlało na monitorku ICSa to wtedy zaczyna się jazda :)
OBD 24/h
Filmy z Pendrive'a - super
Zestawy DVB-t na usb - lecą
Internet - nawet Aero2 można wrzucić
GPS - są moduły na usb.
Na upartego kamerka cofania, kamerka drogowa.... I koszt tego wszystkiego zamyka się w 350-400 zł.
Czyli cena Loudlinka - który w tym momencie traci sens.
I wiem, potrzebny do tego mózgowiec, ale może ktoś tu jest kto to wszystko ogarnia? :)
Arduino nie ogarniam. Mimo szczerych chęci to za stary na to jestem :P rasberry jest łatwiejsze, można kitami złożyć. Ale to i tak jest kupa roboty. A takich zapaleńców z wiedzą to za bardzo nie ma :)
Na Arduino to jestem przekonany, że win nie da się uruchomić. Na Raspberry da się, ze względu na architekturę ARM, odpalić tylko Windows RT. Ew. można spróbować np. na czymś takim: Asus C60M1-I.
To mam inne pytanie....
Bo Windows 8 obsługuje ARM, a wcześniejsze Windowsy nie
Może jest sens zabawy z Windowsem CE, który też powinien działać na ARMie?
Tylko teraz taka kwestia.... Czy ktoś kto ma urządzenie z Windowsem CE mógłby na nim zainstalować FESa (gdzieś ktoś pisał, że niby da się takie coś), i podłączyć go do AR?
Ja mam na desce rozdzielczej zabudowaną otwieraną navi z winCE. Próbowałem i nie potrafię nic z tym zrobić. Pamiętajcie że problemem jest jeszcze starowanie. ICS będzie robił tylko za wyświetlacz. A dodatkowo będzie trzeba jakąś mysz/manipulator/pad zamontować. I znowu robi się rzeźnia z zabudową i funkcjonalnością. Jeszcze pewnym kompromisem jest dotyk jak cytryn zrobił. Ale to jeszcze wyższa szkoła jazdy. Przerabiane już na forum. Czyli jak się nie obrócisz to dupa jest z tyłu. :) dlatego ja zabudowałem osobno navi.
W WinCE pewnie dużym problemem jest zmiana portu na COM....
Mysz - ostatnio jak jezdzilem z lapkiem to kitrałem ją do schowka, chociaż nienajlepiej spisuje się na podłokietniku.... No ale napewno nie będe układał pasjansa w czasie jazdy ani nic - chyba, że pasażer. Raczej dla kierowcy to już opcja na postoju :]
Ewentualnie taka opcja.
http://allegro.pl/klawiatura-bezprze...056524410.html
Tylko głośno myślę, potrzebny jest mózgowiec który by to ogarnął, bo jest to opcja, w której podstawowo kosztowałoby to maxymalnie 200 zł, a dokupywanie poszczególnych elementów dałoby nieskończone możliwości rozwoju projektu :D
Narazie wszystko blokuje brak możliwości wgrania Windowsa 7 na procek ARM.
Bo puszczenie obrazu z HDMI kablem na SUB jest możliwe, a zdaje mi się, że z SUBa niektórzy już przesyłali obraz na ICS :)
Pomysł pewnie i tak spalony na panewce, bo jedna osoba tego nie ogarnie, trzeba by szeregu 'inżynierów-majsterkowiczów-programistów' z dobrymi pomysłami co by wymyślili stosowne obejścia....
FES jest skompilowany chyba tylko na Windowsa w architekturze x86, więc na CE raczej nie pójdzie
Jak chcesz to zrobić/ przecież w HDMI idzie obraz cyfrowy a w d-subie analog?
Dodano po 3 minutes:
Sorry, mój błąd, jest FESmobile 2.2 działający na CE
Teraz to pojechałeś po całości :sarcastic: i co z alfy kokpit promu kosmicznego zrobisz? A jak mysz to co powiesz jak kogoś zabierzesz a tu nagle do muzyki zaczniesz mychą po podłokietniku jeździć??? Nie no będzie ubaw po pachy :sarcastic:
Zejdźmy na ziemię. Nic nam nie da komp w bagażniku czy rasbery albo inne. ICS to tylko wyświetlacz. Możesz co najwyżej sobie filmik dla jaj puścić. Jakakolwiek funkcjonalność wymaga sterowania tym. Więc poza dotykiem na ICS`ie co chcesz i jak zabudować żeby obciachu nie było??? Niestety nic. Nawet nad "gałą" się zastanawiałem ale jakoś sobie nie wyobrażam kursora na ICS`ie.
Niestety ale to jest ograniczenie.
Ano mam sobie taki kabelek do kompa, który idzie z HDMI od telewizora, na DVI do komputera, a są takie redukcje z DVI na D-suba albo z D-Suba na DVI.... I tak se kurka wodna wykombinowałem, że być może się da :)
A podobno (gdzieś też wyczytałem), że wszystko co ma RGB można podłączyć do ICSa, więc może taki myk?
http://allegro.pl/kabel-hdmi-na-3rca...055091334.html
Niestety nie :(
Przejście z DVI na Dsub jest możliwe tylko jeśli masz DVI-I, które zawiera DVI-D (digital) oraz DVI-A (analog). Wtedy masz w tym łączu obraz cyfrowy i analogowy. Przejściówka na Dsub korzysta z tego analoga. Konwersja z HDMI na DVI to oczywiście konwersja do DVI-D. End of story.
Już to kiedyś przerabiałem. Właśnie dlatego redukcja DVI - DSub nie zawsze działa.
Znając naszego pecha, RCA Video też nie ratuje sytuacji?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=126018&stc=1
Znalezione na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=6af-cdV8ctM
Zwykły DVB-T podłączony pod RGB ICS`a
Przecież to żadna filozofia dźwięk podłączyć. A z filmu nawet nie wynika czy ma stereo :) ja tam nie widzę w tym nic nowego :)
Witam jak ktos by chcial kamerke cofania w seryjnym radiu to polecam niemoge wstawiac linkow :( zamalo postow na alle drogo haslo (alfa 166 konwerter ), i jak ktos ma pytania jak to zrobilem to moge wyjasnic.
Ogłoszenia wstawia się w dziale bazar :) poproś tamtejszego moda to Ci umieści. Ale cenę to dałeś z niezłego kosmosu :sarcastic: Możesz zrobić też jakiś tutorial z jakich komponentów złożyłeś konwerter. Zapewne przyda się to forumowym majsterkowiczom.
:) cena taka bo zastosowane sa dwa konwertery jeden z AV na VGA - koszt ok 80 zł a drugi z VGA na CGA GBS-8100 VGA - CGA/PAL/NTSC - 320zł plus reszta klamotow przejsciowki zlaczki itp. sprzedaje tylko bo samochod idzie na zlom. jak to zamontowac to jest juz na tym forum dobrze opisane :). 32
- - - Updated - - -
a i jeszcze jak mam poprosic moda ? przez wiadomosc prywatna ?, wiecej czytam fora niz sie udzielam na nich :) wiec troche sie pogobilem
To można to dużo taniej zrobić, myślałem że sam coś podrutowałeś w elektronice. Gotowce niestety są drogie, to fakt. Do moda pisz na priv.
Marek to jak to taniej zrobić? Bo podłączył bym sobie taką kamerę po sygnale AV
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Pozwolę sobie przywołać schemat podlinkowany niegdyś przez kolegę danus77
http://www.epanorama.net/faq/vga2rgb/vga2rgbs_ttl.gif
Ten schemat i tak mu nic nie da, bo wszystkie kamery cofania mają wyjście Composite, czyli scalone w jednym sygnale R+G+B+Sync. Mało tego chodza w większości na PAL, a tu potrzeba NTSC. Powyższym konwerterem tego nie rozbije. On się sprawdzi tylko w przypadku podłączania np. kompa. Niestety konwerter tu potrzebny nie jest ani prosty, ani tani :(
Te z wtyczką chinch?