Z kompa czy dystrybutora ? Jak dusisz na szóstym biegu przy 90-100km/h to i taki wynik osiagniesz
Printable View
Z kompa, zalałem na rezerwie za stóweczkę przejechałem wspomnianą trasę i jeszcze trochę pojeździłem do pracy. Nie wiem dokładnie ile, ale jestem w stanie uwierzyć że to prawdziwy wynik, no może z wyhyleniem maks do 5.2. Po mieście nie spala mi więcej jak 6.5 z dystrybutora i pokrywa się to ze wskazaniami komputera. No i tak jak piszesz, kiedy mam okazję i droga jest dobra to przy około 100km/h wrzucam 6 bieg, ale nie uważam tego za duszenie Alfy. Pozdrawiam
Da się. Np jadąc 70 km/h na 4. biegu poniżej 5 litrów jest jak najbardziej do zrobienia. I bez duszenia :)
Zmienilem na zimowki i spalanie poszlo o 1l w gore :( Goodyear UG8, 205/60R16. Glupia zima!
Trasa Grajewo-Lublin 334km.Opony 215/60/16 tryb eco ( do 110) jak narazie komputer pokazuje 5.6l.Silny wiatr dziś był.Róznica w porównaniu do 19" 235/40 w takim samym trybie conajmniej litr.ZObaczymy jak spowrotem nie w trybie eco.Wiecej niż 6.0 się nie spodziewam.
Spalić poniżej 5l raczej nie mozliwe,przynajmniej w 2.0.
Witam, mam problem. Do tej pory z ze spalaniem i autem było wszystko w porządku. Niestety jakieś 2 tygodnie temu bylem zmuszony zregenerować turbinę i od tamtego czasu auto pali strasznie dużo. Przed wymiana średnia na mieście miałem między 8,0 -9,5l / 100km a w trasie 6,0-7,2l / 100km jeśli się postarałem to i poniżej 5,5l schodziłem. Obecnie po mieście minimum 11l/100km a w trasie przy oszczędnej jeździe 7,5 l/ 100km. Ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną ?
Koledzy, po zmianie na zimówki auto pali... mniej :) Założyłem opony Goodyear 215/55/r16. (przód), na tył Hancock o tych samych wymiarach.
Na letnich jeździłem Pirelli 225/45/r18 i spalanie w mieście to 8,9-9,8l/100km przy energicznej jeździe, trasa to granice 7,0-8,0 przy nie mniejszym "uderzaniu" w pedał gazu.
Teraz jeżdżę przeważnie po mieście i spalanie to 8,1-8,2l.
Ogólnie wydawało mi się, że latem auto paliło ciut za dużo, ale lekkiej nogi nie mam.
3.2 v6 159 Q4 srednie spalanie 15 litrow na 100 przy delikatnej jezdzie- trasa mieszana .. ponizej 15 ciezko zejsc.. w miescie od - 15 do 30 litrow mozna w ten przedzial bez wiekszego problemu wskoczyc :) na trasie wychodzi w granicach 10 .. najnizej zeszlem do 8... na calym baku ok 450- 500 km mozna zrobic..- dotyczy trasy mieszanej..
moze ktos swoje dane dotyczace spalania tego silnika dorzuci :) pozdrawiam..