slyszalem ze i wyciety potrafi przypomniec o sobie
Printable View
slyszalem ze i wyciety potrafi przypomniec o sobie
Wycięty programowo i nie zaślepiony dodatkowo zaslepka pełna może z czasem utracic szczelność
To teraz pytanie może banalne ale...Jak mam całkowicie u siebie zaślepiony ten cudny wynalazek zwany EGR od hmm na pewno koło 2 lat, to czy trzeba co jakiś czas rozbierać i przeczyszczać i/lub zmieniać tą blaszkę?
Jeśli to nie była blaszka zpuszki po piwie tonic nie musisz robić
a Panowie co powiecie na zaślepienie (włożenie zaślepki) od razu przy wyjściu przy kolektorze wydechowym ?
nie będą się spaliny zbierały/kumulowały na odcinku kolektor wydechowy-EGR
bardziej sensowne jest zaślepienie przy wlotowym, a już najlepsze- w dwóch miejscach
też stwierdziłem że zaślepię na wyjściu z wydechowego i od razu przy wejściu EGRa do dolotowego, po Nowym Roku jestem umówiony na diagnostykę ECU, ewentualne poprawki i właśnie na programowe usunięcie EGRa, dziś się zabrałem za zaślepianie ale okazało się że nasadkę imbus 6 gdzieś wcięło, w poniedziałek podjadę do 'żelaznego" nabędę nasadkę i do dzieła
Z takim przypadkiem jeszcze się nie spotkałem. Wręcz przeciwnie. Jak chce się go ponownie uruchomić, to może okazać się, że trzeba go na nowo "rozruszać", bo jest niejako zapieczony w gnieździe. Sprężyna w "grzybku" dość mocno go dociska. No chyba, że ona już jest w jakiś sposób osłabiona i normalnie przepuszcza, to programowe wycięcie samo w sobie oczywiście nic nie da. Ale to nawet bez rozbierania wyjdzie w logach po zaślepieniu. W masach powietrza.
Oczywiście nie twierdzę, że z czasem i sprężyna dociskająca nie straci swoich właściwości... ot, jak pisałem nie spotkałem się z takim przypadkiem. Jeśli ktoś chce się zabezpieczyć, to pewno i lepiej jest całkowicie zaślepić ustrojstwo ;)
- - - Updated - - -
Spaliny zanim dostają się do EGR-a najpier przelatuja przez wymiennik ciepła (spaliny->płyn chłodzący), który jest w odcinku turbina->EGR i ma za zadanie szybsze dogrzanie silnika. Jeśli zatkasz otwór wlotowy przy turbinie uniemożliwisz wymianę ciepła i szybsze podgrzewanie mniejszego obiegu.
Samo zatkanie EGR nie wpływa wymiernie na wolniejsze grzanie układu ale nie wiem co się stanie jak całkowicie wyłączy się ten układ. Ja bym nie zatykał w ten sposób.
ja mam drugie auto (marea 1,9 JTD 110KM) i tam właśnie jest EGR zaślepiony tuż przy kolektorze wydechowym i ponad rok smiga i grzeje jak głupia :)