To może być jak Pablo. wyżej radzi. Ja bym jeszcze płukankę zrobił chociaż tą doraźną.
Printable View
Na Castrolu zrobiłem tylko około 6500km, myślę że do wymiany zrobię jeszcze 1000-1500. Płukankę zrobię. Mam jeszcze pytanie, czy zmianie 5w40 Castrol Edge na 5w40 PENRITE ENVIRO+ zmieni się kultura pracy silnika?
Pewnie nieznacznie. Więcej da oczyszczenie silnika z nagaru.
Ja od zakupu jeżdżę na oleju
Castrol Edg 5W40
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/09/367.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W BMW zmieniałem Edka na Motul. Bezproblemowo. Motul ładnie poczyścił. Teraz tylko na nim we wszystkich brykach.
Filtry biorę oryginał od Pabla. Polecam.
Właściwa klasa lepkości dla 2.4 to 5W40. Ile oleju musisz dolewać w międzyczasie?
U mnie w 2.4 cuda z olejem, miałem zalana selene 5w30 bo była ekologia, w między czasie ja wywaliłem auto nie bralo ani kropli oleju. Teraz zalalem valvoline 5w40 i po 6tys km już zniknęły 3kreski. Co robić przy wymianie wracać do Seleny??? Czy poprostu innego producenta olej zastosować i obserwować pobór??
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka
Na razie nie dolewałem. Kupiłem Alfę, wlaliśmy Liqui Moly 5W30 ze specyfikacją dla DPFów. Syf taki wyleciał z silnika, jakby ktoś ze dwa lata oleju nie wymieniał. :/
Specyfikację spełniał. W książce mam 5W30. ;) O Millerze czytałem dobre rzeczy. więc pojeżdżę trochę na tej LM i wymienię na Millersa. Ale chcę też mieć coś na dolewki. Jak myślisz, mogę kupić 1l tego Millersa (widzę, że w garażu Pabla jest ;) czy jednak kupić tego TopTeca i nie mieszać?
1 na bagnecie pół stanu
2 od wywalenia DPF do wymiany oleju z Seleny na Valvoline zrobiłem 7000 i nic nie ubyło
Możesz, chociaż na same dolewki rozsądniej kupić tańszy olej. Dodatek kilku setek Millersa nie poprawi jakości mieszaniny w silniku. Docelowo gdy będziesz robić wymianę to wtedy kup jakiś lepszy.
- - - Updated - - -
Miałem już takie doświadczenia, że jednego oleju ubywało, a innego nie (ta sama klasa lepkosciowa i jakościowa).
Bez jaj, litr oleju nie kosztuje tyle, żeby jakieś gorsze kupować...
A poleci ktoś jakis olej który nie spełnia normy C3 czyli jest pełnym syntetykiem a nie tym gównem do DPF
Modzony i eksploatacja miasto ale zazwyczaj ostro
Ludzie sobie chwalą mało znany olej
MIDLAND AVANZA 5W40
Spec:
API: SL/CF
ACEA: A3-02/ B3-98/ B4-02
VW 502.00/505.00
BMW Long Life 98
Daimler Chrylsler 229,3
GM-LL-B 02
Porsche
Starawy pakiet jakościowy.
Amsoil max duty 0w40 - olej do silników Diesla
100% syntetyk. Jezdze od kilku wymian i mogę polecić.
API-CK-4
Parametry techniczne
Lepkość kinematyczna w 100 °C, cSt (ASTM D445).................15,7
Lepkość kinematyczna w 40 °C, cSt (ASTM D445)...................92,8
Indeks lepkości (ASTM D2270)............................................ ..180
Lepkość CCS w °C, cP (ASTM D5293)....................................5776 (-35)
Temperatura płynięcia, °C (ASTM D97)...................................-48
Lotność NOACK,% utraty masy (g / 100g) (ASTM D5800).......10,9
Całkowita liczba zasadowa (ASTM D2896)..............................10,1
Lepkość HTHS, cP (ASTM D5481)..........................................4, 2
Zawartość popiołu siarczanowego, %.....................................0,99
Witam serdecznie.
Od soboty jestem, mam nadzieje, szczęśliwym posiadaczem 159 i tak wertuję ten temat od wczoraj i koniec końców nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi. Moja 159 jest z 2006r z silniczkiem 1,9 8v z DPF, 220km nalatane (bynajmniej tyle pokazuje komputer). Poprzedni właściciel cholera wie co lał i na dodatek ponad rok temu robił wymianę, dlatego ja w tygodniu planuje wymianę oleju tylko nie mogę się zdecydować... Postanowiłem iż zaleję coś lepszego, dlatego też moje pytanie i chciałbym męskiej zdecydowanej odpowiedzi co wybrać:
- Motul 5w30 8100 xclean
- Millers Oils EE Longlife C3 5W30
- LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W30
Ps. AR posiada chip, nie wiem czy to ma wpływ na wybór oleju, ale lepiej wspomnę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja latam na Motulu od 2 lat - 4 zmiany i mogę polecić z czystym sumieniem. W BMW 320d ten sam. Filtry biorę oryginalne od Pabla.
A taki zestaw filterków się nada?:
"FILTR OLEJU: SOFIMA S 5049 PE
FILTR POWIETRZA: HART 347 016
FILTR POWIETRZA KABINY: HART 340 828
FILTR PALIWA: HART 347 160"
(Wzięte z strony PabloGarage)
Bo z tego co czytam to większość poleca wyższą półkę typu knecht, a to jednak ciągnie po kieszeni.
Podaruj sobie Harta. Olejowy i paliwa weź dobry. Np. Purflux, Mahle. Hart to papierek. Rozważ nawet nasz Filtron. Olejowy i paliwa podstawa. Poszukaj w necie. Kiedyś brałem w Filtry Gdańsk, a i na allegro.
A co myślicie o Shell Helix? Albo może czy ta hurtownia olei samochodowych jest ok olbromski.pl/hurtownia-olejow . Co o tym sądzicie?
Pany oliwa do 159 2.4 JTDm zrobiona na 240 koni, całkowicie bez ekologi, myślę nad Penrite, tylko brać HPR 5w40 czy ENVIRO+ 5w40?, no chyba, że polecacie coś lepszego :D
A ten hpr5 będzie dobry do 2.0 bez ekologi ? Czy lepszy enviro+
Jeździłem dużo ma HPR 5w40 + Archoil właśnie w podkreconym 2.0 bez eko. Nie było problemów, wszystko cacy. Obecnie mam 10 teenths 0w40 bez dodatkow. Tyz piknie
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Cenowo niewiele więcej niż HPR i archoil. Teraz jak temp troszkę spadła to być może zaraz po odpaleniu rano silnik pracuje od razu bardzo miękko. Wcześniej tak było po kilku sekundach ale być może mi się wydaje [emoji3]. Generalnie próbowałem wielu olejow: Rock oil synthesis 5w30, carbon 0w40, Millers ee5w30, Penrite hpr 5w40 plus archoil 9100/9200, 10 tenths 0w40. Większej różnicy nie stwierdziłem. 0w40 chyba najbardziej uniwersalny
Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka
Czy ma ktos doświadczenie z Ravenol VPM 5w30?
Planuje zalać do 1.6 120km z dpf, przebieg 270tys glownie krotkie odcinki
ja na nim jeżdżę i póki co jyest ok.
Panowie nie mogę tutaj znaleźć co polecacie .. mam 2.0 JTDm 170 KM bez dpfu bez klap bez egra .. Mam wlanego motula 5w30 8100 polecacie go nadal ? czy coś innego ?