No powiedzmy. Z tych logów niewiele wynika, oprócz tego że masz lekko rozjechaną korektę na IV cyl. Korekta jest dodatnia, więc albo przytkany wtryskiwacz, albo nie domaga cylinder. Tak to mniej więcej tłumaczą ci co się znają :)
Printable View
Korekty wyglądają całkiem OK.
Możesz zamienić 1 z 4, przekodować i zobaczyć czy korekta pójdzie na cylinder nr 1.
Co do drugiego pytania, to ciężko powiedzieć. Korekta wtrysku to tylko jeden z wielu wyznaczników.
Panie i Panowie, zastanowiła mnie pewna kwestia w mojej Alfie 159 2.4 jtdm 200 km. Mam wszystkie wtryskiwacze o numerze 0445110213, ale jeden ma dłuższy numer 0445110213_01. Pod obciążeniem rozjeżdżają mi się korekty i akurat na tym wtryskiwaczu korekta idzie na +. Orientuje się ktoś może co oznacza ten dodatkowy numer _01 i czy może to mieć wpływ na pracę układu wtryskiwaczy?
Pozdrawiam
Hej, czy wtryskiwacze z wersji 2.4 210 KM pasują do wersji 2.4 200 KM? Wiem, że po lifcie są inne, a muszę niestety je wymienić i poluję na używane.
Witam. Może mi ktoś tutaj pomoże. Wtrysk nr 4 jest nowy, samochód po wymianie zaczął szarpać między 2-2.5 tys obrotów. Da rade wywnioskować coś z tych korekt?
Ten wymieniony wtryskiwacz na IV cylindrze ma mocno dodatnią korektę podczas przyspieszania. Na biegu jałowym korekty masz w porządku. Ten nowy wtryskiwacz pochodzi z pewnego źródła? Zawór EGR masz wyłączony i zaślepiony?
EGR wyłączony, ale zaślepiony nie jest. Wtrysk raczej z pewnego źródła. Test przelewowy coś wykaże? Nie wiem co robić, bo jeden mechanik mówi, że pozostałe wtryski pasuje wymienić, a drugi, że ten nowy pewnie uszkodzony :)
Pozostaje zamienić wtryskiwacze miejscami wraz ze zmianą kodów IMA i zobaczyć czy korekta pójdzie za wtryskiwaczem.
Witam. Pacjent 156 2004 1.9 16v 140 km czy może ktoś ocenić wtryski? I jak są liczone od rozrządu czy od Aku? Drugi od rozrządu strasznie dzwoni i na wykresach widać że 3 wtrysk odstaje od reszty.
Załącznik 265237
Załącznik 265238
Załącznik 265239
Witam! Czy 2 wtrysk podmienić? wykres zrobiony na 3 biegu gaz do oporu.
Można, aczkolwiek tragedii nie ma i jeśli na jałowym jest OK to w swoim aucie bym nie zaczepiał :)
Na jałowym 4 idzie na +2,6 a reszta blisko zera. A podczas przyspieszania 2wtrysk idzie na plus..
Ciekawa sprawa, że u mnie korekty zmieniły się po wymianie przepustnicy elektronicznej na inną. O ile korekty na wolnych są mniejsze, to już podczas spokojnej jazdy korekta na IV cylindrze dobija do 4mm3/w i zawsze gwałtownie, po przekroczeniu temperatury 75 stopni (???). Z próby przelewowej wynika, że odstaje nieco wtryskiwacz III cylindra. Zwariować można.
U mnie czwarty cały czas na plusie. Ale zamowilem komplet wtryskiwaczy na podmiane. Pierwszy juz podmienilem i jest znaczna poprawa, nie idzie juz ostro na minus. Ale cos mam z softem skopane
Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka
Czy ktoś mógłby rzuci okiem i zinterpretować wynik wtryskiwaczy? Czy któryś należy wymienić? Czy można to zrobić pojedynczo czy trzeba wymienić wszystkie? Pozdrawiam
2 i 4 do wymiany
jak chcesz regenerowac to jakis zaufany czlowiek ktory wymienia wszystko we wtrysku.
Możesz też spróbować przepłukać wtryski bez wyjmowania, poprzez podpięcie pojemnika ze środkiem czyszczącym firmy Liqui Moly. Ale wtedy musisz użyć jakiejś pompy wstępnej która normalnie działa w baku.
Chociaż moim zdaniem przy tak uszkodzonych wtrykach to nic nie da.
1 i 3 trzeci umyłbym w myjce ultradźwiękowej jakimś dobrym preparatem.
Jak chcesz to mogę Ci podać na PW dobrego człowieka od regeneracji wtrysków. Koszt od 250 do 550 zł za wtrysk (do AR 159 8v)
Wymień tylko 2 i zobacz co będzie. Dolewaj oleju 2t do paliwa
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Pokaż mi gdzie dostane fabryczny wtrysk do 8v za taka cene prosze. Czekam...
Ciekawy jestem czy piszesz takie glupoty bo lubisz czy po prostu nie jesteś doinformowany.
Podpowiem Ci ze takich wtrysków prawie w ogóle nie ma używanych a co dopiero nowe i to w takiej cenie...
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
cześć, prośba o analizę korekt w moim JTD.
Wymienione jakiś czas temu wtrysk 3 i 4. Przejechane kilkaset km na środkach czyszczących wtryski.
Korekty są lepsze niż za starych wtryskach, jednak daleko im do cylindrów 1 i 2.
Pomiar MESem DEMO (ograniczenie do 4 przebiegów), dlatego mierzę tylko cyl. 1-3-4 + rpm.
3 pomiary w trakcie jazdy, 1 pomiar na biegu jałowym
Wrzuć logi prosto z programu bez otwierania i zapisywania w excelu. Aktualnie MES tego otworzyć nie chce.
- - - Updated - - -
Jaki jest symbol tych wtryskiwaczy? Ja do swojego Stilo mJTD 8V znalazłem kiedyś ofertę na allegro. Gość miał części po likwidacji ASO. Wtryskiwacz nówka, zapakowany w oryginalne pudełko. Cena ok. 350 zł. Oczywiście takie okazje zdarzają się rzadko, właściwie wcale. Co ciekawe, oferta była z Wielunia, czyli z miejsca, z którego pochodzi kolega destikero ;)
Największą korektę zgłasza cylinder III. Jest to korekta dodatnia czyli albo jest problem z przytkanym wtryskiwaczem, albo problem z kompresją cylindra. Słyszałem również tezę że czasami sterownik koryguje niedomagania sąsiada więc wcale problem nie musi dotyczyć III cylindra tylko II dlatego wtryskiwacze oddaje się do sprawdzenia w kompletach, nie pojedynczo. Z logów nie mogę wywnioskować czy to korekta podczas jazdy, czy na postoju. Widać natomiast, że korekta wzrasta wraz z prędkością obrotową. Podmień III z II, zmień kody w sterowniku i zobacz jak się zmienią korekty. I rzecz najważniejsza, dlaczego gmerasz przy korektach? Gość z serwisu Bosch, którego odwiedziłem powiedział mi, że dopóki auto nienagannie odpala, nie kopci i nie szarpie nie ma sensu grzebać. Dla pocieszenia, u mnie korekta podczas jazdy ze stałą prędkością dochodzi do 4mm3/w. Według pewnego wpisu na forum HDI wynika, że korekty w układach CR mogą zawierać się w tolerancji +/-5mm3/w. Jak jest naprawdę nie wiem. Na razie nic z tym nie robię chociaż z wydechu śmierdzi jak z Jelcza za co trochę mi wstyd... :mad:
oki, dzięki za info
Właśnie. U mnie korekta przy obciążeniu też na jednym wtrysku też dolatuje w okolice -4 ... Auto jeździ normalnie, ma moc, nie szarpie, nie kopci. Wtryski były sprawdzane na maszynie - są ok. Zamiana miejscami sprawia ze korekta podąża za wtryskiwaczem czyli nie jest to kwestia cylindra. postanowiłem podjechać z tym do lokalnych podobno najlepszych speców. Warsztat, gdzie na wizytę trzeba czekać miesiąc. Dowiedziałem się , ze korekty pod obciążeniem nie są żadnym wyznacznikiem i że dopóki nic sie nie dzieje należy wyluzować i nie siać paniki ;)
Załącznik 266283
Proszę państwa, jak oceniacie takie korekty wtryskiwaczy? Tak wiem, żarówka oświetlenia tablicy dopomina się o wymianę
To samo usłyszałem u siebie. Wg serwisanta sterownik silnika poprawnie interpretuje korekty do 1200-1400 obrotów. Tak usłyszałem. Nie chciałem wchodzić w polemikę, bo mechanicy mają wyje.. na takich mądrali z internetów ;) Może i przyznałbym mu rację gdyby nie ten drażniący zapach z wydechu, o którym pisałem wcześniej. To nie jest normalne moim zdaniem.
Ten serwisant nawet nie zna zakresu korekcji. Korekty pod obciążeniem są mierzone do 3000 obrotów. Powyżej tych obrotów wtryski "zamykają" się na ostatniej korekcie i tak ciągną do końca. Jeśli jest korekta zła, to zła jest do końca obrotów. Spadki mocy, momentu to często wina właśnie korekt pod obciążeniem. Szczególnie widoczne to jest w 2.4. Wychodzi to bardzo ładnie na hamowni jeśli się porówna logi z wykresem.
Z resztą... rozpisywałem się na ten temat.